Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

«Ανεβήκαμε επίπεδο»

Η Εθνική Γυναικών κατέκτησε την 11η θέση στην παρθενική της παρουσία σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, και ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστα Μίσσα θεωρεί ότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ανέβηκε επίπεδο. Ο προπονητής της Εθνικής Γυναικών, Κώστας Μίσσας, μίλησε στην εφημερίδα «SportDay».

- Κόουτς, η κατάκτηση της 11ης θέσης ήταν η αναμενόμενη; Ή μήπως περιμένατε κάτι περισσότερο;

«Στόχος μας εξ αρχής ήταν να περάσουμε στη επόμενη φάση και έτσι ματς με ματς πηγαίναμε βήμα βήμα. Είχαμε γνώση άλλωστε τι ομάδες αντιμετωπίζαμε. Δεν ζούμε σε διαφορετικό κόσμο. Φτάσαμε λοιπόν στο ματς απέναντι στην Λευκορωσία το οποίο θα μας έδινε την 8η θέση. Βασικά σπάνια μιλάω για τέτοια ζητήματα αλλά ήταν "κλοπή" αυτό το παιχνίδι.

Ετσι θα μπορούσαμε σε διαφορετική περίπτωση να είχαμε την 8η θέση η οποία θα ήταν ταβάνι για εμάς. Αλλά και η 11η θέση συγκρινόμενη με τις υποδομές που υπάρχουν και τις ομάδες που συμμετέχουν ήταν σημαντική και έτσι η Εθνική ανέβηκε επίπεδο. Βρίσκεται στην ελίτ».

- Η Εθνική ανέβηκε επίπεδο όπως αναφέρατε. Ποιο είναι το επόμενο στοίχημα;

«Αρχίζει ένας νέος κύκλος προγραμματισμού ο οποίος ξεκίνησε το 2006 και ολοκληρώθηκε ύστερα από μία τετραετία. Αναμφισβήτητα η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση. Χρειάζεται και άλλα όπλα για να μπορέσει να συνεχίσει να συναγωνίζεται».

- Όταν εννοείτε ότι ένας νέος κύκλος ανοίγει, πώς το μεταφράζετε στο μυαλό σας;

«Είναι λογικό κάθε ομάδα να χρειάζεται ενίσχυση και για αυτό αναφέρθηκα και στις Ντάγκλας, Μέρφι οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν και ευελπιστούμε να γίνει αυτό. Οπως και την βοήθεια της κάθε Ελληνίδας που θέλει να βάλει ως προτεραιότητα το μπάσκετ και αν είναι τέτοια η αγωνιστική της βελτίωση να μπορέσει να ενσωματωθεί στην ομάδα του νέου κύκλου.

Αλλά μεγάλο ρόλο παίζει και το πρωτάθλημα. Διότι αν φεύγει η μία ομάδα μετά την άλλη πως να λειτουργήσει το πλάνο; Γιατί ναι μεν υπάρχει η βιτρίνα, αλλά αν δεν υπάρχει σκληρή δουλειά τότε θα πάψει να υπάρχει».

- Οι συνεχόμενες επιτυχίες μπορούν να βοηθήσουν ώστε να διατηρηθεί η βιτρίνα από την άποψη ότι οι νέες κοπέλες θα έχουν πρότυπα;
«Υπάρχει ταλέντο και υπάρχουν αθλήτριες που μπορούν να φτάσουν σε ένα επίπεδο. Αλλά δεν αρκεί μόνο να έχεις πρότυπα. Θα πρέπει να πονέσεις, να χύσεις ιδρώτα και αίμα. Στα λόγια είναι όλα εύκολα, στις πράξεις είναι δύσκολα. Για αυτό λέω ότι είναι πάντα σημαντικό να είναι αναβαθμισμένο το πρωτάθλημα».

- Το 2006 όταν αναλάβατε θέσατε ένα πλάνο. Πιστεύετε ότι αυτό τηρήθηκε ή παρέκκλινε;

«Δεν είναι το πλάνο, αλλά οι βάσεις που έχουν μπει και ο προγραμματισμός που έχει γίνει. Για να υπάρχει αρχή μέση και τέλος. Το θέμα είναι στην αλλαγή της νοοτροπίας κυρίως σε συνδυασμό με την σκληρή δουλειά. Φτάσαμε σε υψηλό επίπεδο που αν συγκρίνουμε τις ομάδες που έχουμε ξεπεράσει τότε έτσι χαρακτηρίζεται η αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με την λειτουργία της πειθαρχίας απέναντι σε δυνατές ομάδες του χώρου μια και η Εθνική ήταν πάντα αουτσάιντερ».

- Εχετε αποκομίσει πράγματα την τετραετία από την συνεργασία σας με τις κοπέλες;

«Πάντα σε κάθε συνεργασία δίνεις και παίρνεις. Εχω δώσει, αλλά έχω πάρει και αγωνιστικά κομμάτια. Ενα κομμάτι είναι η διαδικασία της βελτίωσης που υπήρξε και σε αυτό το ζήτημα έχω πάρει και έχω δώσει. Πάντα αποκομίζεις πράγματα».

- Η επόμενη μέρα θα σας έχει στον πάγκο της Εθνικής Γυναικών;

«Η επόμενη μέρα περιλαμβάνει ξεκούραση γιατί με το τεχνικό μου επιτελείο είμαι στον... δρόμο 4 μήνες και το μυαλό μας είναι γεμάτο μπάσκετ, άρα χρειάζεται να καθαρίσει. Είμαι προπονητής της ΕΟΚ (σ.σ. Τεχνικός Υπεύθυνος του Αναπτυξιακού προγράμματος κορασίδων) αλλά από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα γίνει. Είναι νωρίς για συζητήσεις. Ολα είναι ανοιχτά σε αυτό το κομμάτι».

- Η επόμενη μέρα της Εθνικής;

«Η Εθνική μπορεί να έχει συνέχεια. Οι νέες παίκτριες να μάθουν από τις παλιές. Διότι το τονίζω υπάρχει ταλέντο, αλλά για να φτάσεις σε επίπεδο να συναγωνίζεσαι θα πρέπει να δουλεύεις σκληρά καθημερινά. Θα πρέπει να το καταλάβουν και οι ομάδες. Γενικά είναι απλά τα πράγματα. Οι κοπέλες πρώτα να γίνουν αθλήτριες και μετά μπασκετμπολίστριες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: