Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Βιεϊρίνια: "Αρχίσαμε να δίνουμε απαντήσεις"

  Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Εξέδρα" μιλάει για την αναγέννηση του ΠΑΟΚ τις τελευταίες αγωνιστικές με αποκορύφωμα τις νίκες επί της ΑΕΚ και της Βιγιαρεάλ και υπόσχεται ανάλογη συνέχεια και στο μέλλον. Δεν παραλείπει μάλιστα να πλέξει το εγκώμιο του Μάκη Χάβου, τόνίζοντας: "Απλά τώρα έχουμε και ένα χέρι να βοηθάει από τον πάγκο". Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

- Ποιος είναι ο λόγος που η ομάδα παρουσιάζεται βελτιωμένη και έχει έξι συνεχόμενες νίκες σε όλες τις διοργανώσεις;

«Η ομάδα δουλεύει συνεχώς για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Ξέρουμε ότι έχουμε πολύ καλούς παίκτες. Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είχαμε καλό ξεκίνημα. Τώρα όμως παίρνουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε, έχουμε καλή ψυχολογία και το μόνο που θέλουμε είναι να συνεχίσουμε έτσι».

- Τελικά τι έφταιξε και είδαμε έναν τόσο κακό ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα του ελληνικού πρωταθλήματος, γεγονός που τον άφησε πίσω στη βαθμολογία;

«Δεν έχει σημασία. Έπρεπε να αλλάξουμε την εικόνα και το κακό μας ξεκίνημα. Δε μπορούσαμε να το βγάλουμε από το μυαλό μας. Ξέραμε ότι ο ΠΑΟΚ δεν ήταν για αυτήν τη θέση που βρίσκονταν πριν από λίγες αγωνιστικές. Για αυτό προσπαθούσαμε -όλη η ομάδα μαζί- να αλλάξουμε αυτήν την κακή κατάσταση. Έπρεπε να απαντήσουμε και νομίζω ότι έχουμε αρχίσει να το κάνουμε».

- Θεωρείς ότι με τον Μάκη Χάβο έχει αλλάξει η νοοτροπία της ομάδας και έχει επιστρέψει η καλή ψυχολογία;

«Άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε το παιχνίδι και το πώς προετοιμαζόμαστε. Η νοοτροπία είναι ίδια. Όπου και να αγωνιζόμαστε θέλουμε τη νίκη. Απλά τώρα έχουμε και ένα χέρι να βοηθάει από τον πάγκο. Όταν όλοι προσπαθούμε φαίνεται μέσα στο γήπεδο και θα έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε».

- Ο ΠΑΟΚ έχει κάνει το ίδιο ξεκίνημα με πέρυσι. Και πάλι όμως βρίσκει τη φόρμα του και κάνει συνεχόμενες νίκες. Μπορεί να συνεχίσει έτσι;

«Φυσικά και μπορούμε. Έχουμε βρει τον τρόπο για να παίρνουμε τις νίκες. Έχουμε αλλάξει κάποια πράγματα σε σχέση με πριν και αυτό μας βγαίνει στον αγωνιστικό χώρο. Έχουμε ποιότητα σαν ομάδα, πιστεύουμε πολύ στους εαυτούς μας, αλλά πάντα σεβόμαστε τον αντίπαλό μας, όποιος και αν είναι αυτός».

- Ο ΠΑΟΚ νίκησε στο πρώτο ντέρμπι φέτος εναντίον της ΑΕΚ. Ποιο ήταν το «κλειδί» για να φτάσει στη νίκη;

«Ήταν ένα παιχνίδι όπως και εκείνο με τον Αρη. Και τότε παίξαμε καλύτερα, αλλά ήμασταν άτυχοι και χάσαμε. Με την ΑΕΚ όμως όσο ήμασταν στο 1-1, όλοι πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να νικήσουμε το παιχνίδι. Όλοι προσπαθούμε να νικήσουμε ακόμα στο τελευταίο λεπτό. Έχει γίνει και με τον Εορδαϊκό στο Κύπελλο και με τον Εργοτέλη. Νομίζω ότι έχουμε την ποιότητα και μπορούμε να 'καθαρίζουμε' πιο νωρίς τα παιχνίδια. Με την ΑΕΚ είχαμε και παίκτη παραπάνω, ο αντίπαλος δεν μπορούσε να χτυπήσει στην αντεπίθεση και εμείς πιέσαμε περισσότερο».

- Η διαιτησία παίζει ρόλο στο ελληνικό πρωτάθλημα; Είδαμε πάλι να μη δίνεται ένα πέναλτι και μία κόκκινη κάρτα στον αντίπαλο στο παιχνίδι με την ΑΕΚ. Πώς το βιώνεις;

«Δεν είναι εύκολο για κανέναν μας. Δουλεύουμε όλη την εβδομάδα και κάθε φορά ένας άνθρωπος μπορεί να το χαλάσει αυτό. Μίλησα με τον διαιτητή για τη φάση του Τζιμπούρ με τον Γκαρσία. Ήμουν κοντά και το είδα. Ο διαιτητής ήταν ακόμα πιο κοντά και δεν μπορεί να πει ότι δεν το είδε. Αν έκανε κάτι ανάλογο ο Πάμπλο θα είχε αποβληθεί... Όσο για τη δική μου φάση; Ήταν ακόμα μια απόφαση του διαιτητή και κρίνεται. Ο συγκεκριμένος διαιτητής έρχεται στην Τούμπα τρία χρόνια και γίνεται το ίδιο. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο».

- Ακόμα ένα ντέρμπι είναι μπροστά, αυτό με τον Ολυμπιακό. Μπορεί η ομάδα να πάρει τη νίκη και να ξαναμπεί στη μάχη της διεκδίκησης του τίτλου;

«Δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο. Για να φτάσουμε στην πρώτη θέση. Τώρα είμαστε εκεί που πρέπει. Στις πρώτες θέσεις. Είμαστε σε καλή κατάσταση και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε αυτό».

- Κούραση υπάρχει στους παίκτες; Μετά τα αρνητικά αποτελέσματα ήταν μία καλή δικαιολογία, αλλά πλέον αυτή η λέξη δεν ακούγεται από κανέναν...

«Είναι αλήθεια ότι στο ξεκίνημα υπήρχε. Πρέπει να κάνεις καλή δουλειά στην προετοιμασία κάτι που δεν έγινε φέτος. Και όταν έχεις δύο παιχνίδια την εβδομάδα η ομάδα πρέπει να είναι 100% φρεσκαρισμένη. Τώρα κάνουμε καλή αποκατάσταση μετά τους αγώνες, ο προπονητής ξέρει σε τι κατάσταση είναι οι παίκτες. Η προετοιμασία είναι το πλέον σημαντικό κομμάτι για όλη τη σεζόν».

- Οι νίκες ήταν αυτές που έφεραν την καλή ψυχολογία και άφησαν πίσω την κούραση;

«Σίγουρα. Όταν κερδίζεις τα παιχνίδια έχεις καλή ψυχολογία. Στο ξεκίνημα δεν το είχαμε αυτό. Θυμάμαι ότι στον αγώνα με τον Πανιώνιο έπρεπε να νικήσουμε με κάθε τρόπο. Έπειτα, με τον Εργοτέλη ήταν πολύ δύσκολο, είχαμε πάρει και την ψυχολογία και νικήσαμε σε ένα σημαντικό παιχνίδι».

- Σκόραρες σε όλα τα μεγάλα παιχνίδια στην Τούμπα. Αγιαξ, Φενέρ, Βιγιαρεάλ και τώρα ΑΕΚ. Είναι περισσότερο τύχη ή φέτος κυνηγάς περισσότερο το γκολ;

«Έχω πετύχει ένα γκολ και με τον Πανσερραϊκό. Όλοι το ξεχνάτε αυτό... Προσπαθώ να βοηθήσω την ομάδα. Να αμυνθώ, να δώσω ασίστ κι αν μπορώ να σκοράρω κιόλας. Η φιλοσοφία της ομάδας είναι τέτοια που πρέπει να δουλεύουμε όλοι μαζί για να έρθει το γκολ».

- Με την ΑΕΚ αγωνίστηκες και στις τρεις θέσεις πίσω από τον φορ. Από το ξεκίνημα της σεζόν παίζεις αποκλειστικά αριστερά. Τελικά, σε ποια θέση σου αρέσει να αγωνίζεσαι περισσότερο;

«Όταν παίζω πάνω στη γραμμή νιώθω καλύτερα. Είναι πιο εύκολο για εμένα να παίζω στα δεξιά γιατί το καλό μου πόδι είναι το δεξί. Η ομάδα δεν έχει πολλούς παίκτες για τα αριστερά και εμένα δεν με ενοχλεί να αγωνίζομαι εκεί, από τη στιγμή που μπορώ να βοηθήσω τον ΠΑΟΚ».

- Φέτος που ο ΠΑΟΚ αγωνίζεται στην Ευρώπη έχουν την ευκαιρία να σε παρακολουθήσουν πολλοί, ειδικά όταν κάνεις τόσο καλές εμφανίσεις. Διανύεις τον τρίτο σου χρόνο στην ομάδα. Είναι στο μυαλό σου μια μεταγραφή σε κάποιο από τα μεγάλα κλαμπ του εξωτερικού;

«Αυτό είναι το όνειρο όλων των παικτών. Όμως, είμαι χαρούμενος εδώ. Για να είμαι ειλικρινής, περνάει από το μυαλό μου να παίξω σε μεγάλο κλαμπ της Ευρώπης κάποια στιγμή. Αλλά αυτό το κάνουν όλοι οι ποδοσφαιριστές».

- Θεωρείς ότι μέσα από τις εμφανίσεις σου σε μεγάλα παιχνίδια μπορείς να αναλάβεις τον ρόλο του ηγέτη στον ΠΑΟΚ; Και μέσα από αυτό να κληθείς και στην εθνική ομάδα της Πορτογαλίας;

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω και πολύ ότι θα κληθώ. Με τη χρονιά που έκανα πέρυσι ίσως έπρεπε να κληθώ αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο. Έχουμε φανταστικούς παίκτες στην εθνική στη θέση που αγωνίζομαι. Πρέπει να δουλεύω για την ομάδα μου. Όταν δουλεύεις και δεν καλείσαι, σκέφτεσαι μόνο την ομάδα σου. Δεν περιμένω να με καλέσουν αλλά δεν έχω και κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: