Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Γκρίνια στο πιο ενδιαφέρον πρωτάθλημα της Ευρώπης

Δεν απολαμβάνουν τα αστέρια που φιλοξενούνται στην ισπανική Primera Division ή την Premiership της Αγγλίας, ενώ τα περισσότερα από τα γήπεδά τους δεν συγκρίνονται με τα αντίστοιχα σε Bundesliga και Serie A. Οι Γάλλοι όμως, μπορούν να υπερηφανεύονται ότι παρακολουθούν κάθε σαββατοκύριακο το πιο ενδιαφέρον πρωτάθλημα της Ευρώπης. Η διαφορά της πρωτοπόρου Μπρεστ από την προτελευταία της βαθμολογίας, Νανσί, είναι μόλις οκτώ πόντοι (22 έναντι 14)!

Πάντως, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο από τους ανθρώπους του γαλλικού ποδοσφαίρου. Για ορισμένους, όπως ο πρόεδρος της Λανς, είναι κάτι φανταστικό. «Η μικρή βαθμολογική διαφορά δεν αποτελεί ένδειξη ενός αδύναμου πρωταθλήματος. Το αντίθετο μάλιστα, το Championnat είναι τρομερά ανταγωνιστικό και κατά συνέπεια, ενδιαφέρον», τόνισε ο Ζερβέ Μαρτέλ.

Οι πολέμιοι της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, απαντούν πως το θέαμα παραμένει φτωχό, τα γκολ σημειώνονται με το σταγονόμετρο και ορισμένοι κατηγορούν για αυτό τον πρώην τεχνικό της εθνικής Γαλλίας, Εμέ Ζακέ, ο οποίος οδήγησε τους «τρικολόρ» στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1998. Ο -τότε- τεχνικός της ομάδας καθιέρωσε ουσιαστικά το σύστημα 4-3-2-1, δημιουργώντας μια σχολή, ένα στυλ προσανατολισμένο στην άμυνα, το οποίο ακολουθεί μια ολόκληρη γενιά συμπατριωτών του που κάθονται στους πάγκους των ομάδων της Ligue 1.

«Οι σημερινοί προπονητές ακολουθούν την τακτική του Ζακέ και αυτό που βλέπουμε μετά το 1998 είναι το αποτέλεσμα να είναι πιο σημαντικό από το καλό ποδόσφαιρο», τόνισε ο πρόεδρος της Σοσό, Άλεξ Λακόμπ, που βρίσκεται στην 14η θέση, προσθέτοντας πως οι ομάδες που βρίσκονται χαμηλά δεν μπορούν να αγωνιστούν διαφορετικά. «Όταν βρίσκεσαι στη ζώνη του υποβιβασμού, αυτό που θέλεις είναι να μην χάσεις. Η ήττα αποτελεί απαγορευμένη λέξη και για αυτό η τακτική σκοτώνει το θέαμα».

Για τον προπονητή της Βαλενσιέν, Φιλίπ Μοντανιέ, φταίει το πρόσφατο Μουντιάλ, το οποίο άφησε τους παίκτες των μεγάλων γαλλικών ομάδων, που είχαν αρκετούς στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, χωρίς δυνάμεις.

«Αρκετοί ποδοσφαιριστές έχουν μείνει πίσω εξ αιτίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ιδιαίτερα στην αρχή της σεζόν τα μεγάλα ''κανόνια'' έμειναν σιωπηλά και σε συνδυασμό με την απίστευτη παρουσία της Μπρεστ, φτάσαμε στη σημερινή εικόνα», δήλωσε ο Γάλλος τεχνικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: