Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

«Μας έπεισε ο Κούπερ για τη νίκη!»

Ο «χρυσός» σκόρερ του Άρη στο «Βιθέντε Καλντερόν», Νίκος Λαζαρίδης, μιλησε στο gazzetta.gr για την ιστορική επιτυχία των Κιτρίνων και «αποθεώνει» τη μεταδοτικότητα του Κούπερ.
Η απόκτησή του το περασμένο καλοκαίρι από τον Αστέρα Τρίπολης πέρασε στα... ψιλά, ίσως γιατί μέχρι τότε ούτε και οι πιο μυημένοι φίλαθλοι του Άρη πίστευαν ότι ο 31χρονος Κοζανίτης κεντρικός αμυντικός θα έκανε τη διαφορά στην εφετινή ομάδα του Έκτορ Ραούλ Κούπερ. Κι όμως, ο Νίκος Λαζαρίδης, που έπαιξε για πρώτη φορά στην Α' Εθνική την περίοδο 2005-06 με τα χρώματα του Πανιωνίου και καθιερώθηκε στο επίπεδο της Superleague την τετραετία 2006-2010 με τη φανέλα του Αστέρα Τρίπολης, όχι απλά έκανε αισθητή την παρουσία του, αλλά συνέδεσε το όνομά του με τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη στην ιστορία των Κιτρίνων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το νικητήριο γκολ (3-2) που πέτυχε στο 82ο λεπτό της αναμέτρησης με την Ατλέτικο, παγώνοντας το «Βιθέντε Καλντερόν», άνοιξε διάπλατα τους εφετινούς ευρωπαϊκούς ορίζοντες του Άρη και έστειλε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» περισσότερους από 500 αφιονισμένους οπαδούς της ομάδας, που από τις 6 το πρωί δημιούργησαν το αδιαχώρητο στην αίθουσα αφίξεων. Το gazzetta.gr επικοινώνησε με τον μεγάλο πρωταγωνιστή του «χρυσού» διπλού της Μζαδρίτης, λίγη ώρα πριν από τη μεσημεριανή προπόνηση των Κιτρίνων και σας παρουσιάζει έναν από τους πιο αξιόπιστους και λιγότερο προβεβλημένους Έλληνες κεντρικούς αμυντικούς... 
- Πώς καταφέρατε να πετύχετε μία τόσο ουσιαστική και συνάμα την πλέον ιστορική νίκη του Άρη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σε μία χρονική στιγμή που η ομάδα σας δεν έδειχνε να βρίσκεται και στην καλύτερή της κατάσταση;  
«Φέτος αποτελεί πραγματικότητα το ότι στους αγώνες του Europa League δείχνουμε ένα τελείως διαφορετικό αγωνιστικό πρόσωπο, σε αντίθεση με την πορεία μας στο πρωτάθλημα, όπου έχουμε μείνει πίσω και στο κύπελλο όπου αποκλειστήκαμε πρόωρα (σ.σ.: από τα Τρίκαλα)! Αυτό δεν μας χαροποιεί καθόλου και εύχομαι η χθεσινή μεγάλη νίκη στη Μαδρίτη να αποτελέσει έναυσμα για μία καλύτερη συνέχεια στη Superleague. Το γεγονός όμως ότι για δεύτερη φορά φέτος, όχι απλά κοιτάξαμε στα μάτια αλλά κερδίσαμε καθαρά μία ομάδα σαν την Ατλέτικο, που κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, δείχνει την αξία, την ποιότητα και τις δυνατότητες που έχουν οι ποδοσφαιριστές του Άρη... Μοιραία όμως, όσο μεγάλη κι αν ήταν αυτή η νίκη, πρέπει να την αφήσουμε πίσω μας και να κοιτάξουμε πώς θα δώσουμε τέλος στα αγωνιστικά σκαμπανεβάσματα που μας χαρακτηρίζουν, να αποκτήσουμε διάρκεια στην απόδοσή μας και να βελτιώσουμε τη βαθμολογική μας θέση στο πρωτάθλημα...» 
-Ίσως έχετε περισσότερο κίνητρο στους ευρωπαϊκούς αγώνες; 
«Αυτό είναι δεδομένο! Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ομάδες με τόσο μεγάλα ονόματα, όπως η Ατλέτικο σε ένα τόσο ιστορικό γήπεδο, σίγουρα η αγωνιστική διάθεση όλων των παικτών βρίσκεται στο ζενίθ! Όλα έπαιξαν ρόλο... Το σημαντικότερο πάντως, ήταν το αγωνιστικό μας πλάνο, η τακτική δηλαδή που σχεδίασε ο κ. Κούπερ και η εξαιρετική φυσική κατάσταση της ομάδας... Η αλήθεια είναι ότι όσο το σκορ ήταν 2-1, είχαμε την τύχη με το μέρος μας γιατί οι αντίπαλοί μας έχασαν δύο-τρεις πολύ καλές ευκαιρίες και δεν ξέφυγαν στο σκορ. Από τη στιγμή που ισοφαρίσαμε, οι παίκτες της ισπανικής ομάδας τα 'χασαν και καθώς το παιχνίδι πλησίαζε προς το τέλος του, έμειναν από δυνάμεις!» 
- Πόσο σημαντική, για ένα τέτοιο παιχνίδι, είναι η παρουσία ενός τόσο έμπειρου προπονητή στον πάγκο, όπως ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ, που γνωρίζει άριστα το ισπανικό ποδόσφαιρο;  
«Δεν είναι τόσο η παρουσία του, όσο η πίστη που είχε στις δυνατότητές μας και ιδίως ο τρόπος που μας την μετέδωσε... Όταν βλέπεις έναν προπονητή τέτοιου επιπέδου, να σου παρουσιάζει ένα πλάνο και με την μεταδοτικότητά του, να σε πείθει ότι αυτή η τακτική θα σε οδηγήσει στην επιτυχία, τότε δεν μπορείς παρά να δώσεις το 150% των δυνατοτήτων σου! Το κλειδί της νίκης, νομίζω ότι ήταν το στήσιμο που είχαμε στο γήπεδο, από τα μέσα του 1ου μέρους μέχρι το τέλος...» 
- Το δικό σου γκολ, πάντως, θα μείνει στην ιστορία... 
«Έτυχε να βρίσκομαι την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη θέση! Το μυστικό της νίκης ήταν η εκπληκτική ομαδική προσπάθεια και η πίστη που είχαμε, όλα τα παιδιά, για το θετικό αποτέλεσμα...» 
- Ήταν το κορυφαίο γκολ της καριέρας σου;  
«Το συζητάς; Χωρίς δεύτερη κουβέντα και το αφιέρωσα στον γιο μου που είναι 17 μηνών και ακόμη δεν πολυκαταλαβαίνει τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς του, αλλά έχει μάθει τη λέξη και όλη την μέρα φωνάζει “γκολ”!» 
- Είναι όπως τον μάθεις... Και τελευταία έχεις σκοράρει τρία γκολ μαζεμένα, όταν σε τέσσερα χρόνια στον Αστέρα Τρίπολης είχες πετύχει συνολικά έξι... 
«(γέλια!!)... Αυτό είναι αλήθεια... Ο μικρός τώρα έχει αρχίσει να λέει τα πρώτα του λόγια και από τότε που πέτυχα το πρώτο μου εφετινό γκολ και η μαμά του άρχισε να του επαναλαμβάνει τη συγκεκριμένη λέξη, του έχει “κολλήσει” στο στόμα...» 
- Μετά τη λήξη του αγώνα, τι έγινε;  
«Τόσο οι παίκτες όσο και οι φίλαθλοι στην κερκίδα είχαν μείνει... αγάλματα! Όλοι ήταν ανέκφραστοι και δεν μπορούσαν να πιστέψουν τι είχε γίνει... Δεν μας περίμεναν τόσο καλούς! Όταν πήγαμε στα αποδυτήρια, άρχισε το πανηγύρι! Αυτές οι στιγμές, μίας τόσο μεγάλης αθλητικής επιτυχίας, είναι πραγματικά μοναδικές και δεν είναι εύκολο να περιγραφούν με λόγια...» 
- Θεωρείς ότι πλέον κρατάτε την τύχη στα χέρια σας, όσον αφορά την πρόκριση στους “32” του Europa League; 
«Νομίζω πως ναι, αλλά δεν πρέπει να προτρέχουμε... Όλα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια σε αυτό το επίπεδο, είναι πολύ δύσκολα και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Αν κι εφόσον παρουσιαστούμε, όπως στη Μαδρίτη και το Λεβερκούζεν, όμως, δεν φοβάμαι τίποτε... Θέλουμε πολύ την πρόκριση για το πρεστίζ της ομάδας, αλλά πιστεύω ότι τη δικαιούμαστε απόλυτα, με βάσει την εικόνα που έχουμε δείξει στα περισσότερα παιχνίδια της φάσης των ομίλων...» 
- Τόσο μεγάλο πρόβλημα είναι για τις ελληνικές ομάδες να συνδυάσουν με επιτυχία τις ευρωπαϊκές με τις εγχώριες διοργανώσεις; Χθες, ο Αρης πέρασε νικηφόρα από το “Βιθέντε Καλντερόν” και το περασμένο Σαββατοκύριακο (σε δύο δόσεις), δεν μπόρεσε να αποφύγει την ήττα στις Σέρρες, από το νεοφώτιστο Πανσερραϊκό... Αυτό πως εξηγείται; Και δεν μιλάμε μόνο για τον Άρη, αλλά για την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ επίσης... 
«Δεν είναι εύκολο, αλλά παρά τις όποιες δυσκολίες, είμαστε επαγγελματίες και ειδικότερα όταν αγωνιζόμαστε σε μία τόσο μεγάλη ομάδα σαν τον Άρη, ιδανικά θα έπρεπε να τα καταφέρνουμε... Ωστόσο, λίγες είναι οι ομάδες που έχουν το υπόβαθρο και την υποδομή για να έχουν τόσο μεγάλη συνέπεια και σταθερότητα στην απόδοσή τους... Ελπίζουμε την Κυριακή (05/12, 17.15) να κάνουμε μία καινούρια αρχή με τον Αστέρα, να πάρουμε τους τρεις βαθμούς και να ανακάμψουμε βαθμολογικά... Θέλω να πιστελυω ότι αυτή η αγωνιστική κοιλιά που είχαμε, ανήκει ήδη παρελθόν... Το σίγουρο είναι ότι αυτό το “διπλό” στην Ισπανία, μας έδωσε αυτοπεποίθηση κι ανέβασε την ψυχολογία μας... Μακάρι να μας δώσει και ρυθμό...» 
- Η δική σου η περίπτωση πάντως είναι σπάνια... Είσαι ένας ποδοσφαιριστής που αρχικά έγινες γνωστός στα 27 σου με τη φανέλα του Αστέρα Τρίπολης και τώρα στα 31 σου καθιερώθηκες ως βασικός σε μία ομάδα από τις λεγόμενες μεγάλες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πως το εξηγείς αυτό;
«Δεν υπάρχει μυστικό γι' αυτό... Αν έχεις ταλέντο, μεγάλη θέληση και αυτοπεποίθηση κάποια στιγμής θα ανταμειφτείς! Όταν κάποιος δουλεύει σκληρά, κάποια στιγμή, θα έρθει η ώρα της “αποζημίωσης”!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: