Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Χιτσκοκικό φινάλε στο Περιστέρι

Με δύο γκολ στα τελευταία πέντε λεπτά, Ατρόμητος και ΑΕΚ αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 1-1.
Η ΑΕΚ, που έπαιζε με δέκα παίκτες για περισσότερο από ένα ημίχρονο, προηγήθηκε στο Περιστέρι με γκολ του Μπλάνκο στο 85', αλλά ο Ατρόμητος αντέδρασε και πήρε το βαθμό (1-1).
Σε ένα παιχνίδι που ο Μανόλο Χιμένεθ αναγκάστηκε να αλλάξει αρκετές φορές τα πλάνα του και έχασε τον Ντιόπ από το 40ό λεπτό, οι "κιτρινόμαυροι" βρήκαν τον τρόπο να πετύχουν το γκολ, που φαινόταν πως θα τους έδινε τη νίκη. Ο Μπλάνκο σκόραρε για τρίτο συνεχόμενο ματς, αλλά ένα λεπτό πριν το φινάλε ο "παροπλισμένος" Αναστασάκος ισοφάρισε σε 1-1 και στέρησε από τον Δικέφαλο τη δεύτερη φετινή του εκτός έδρας νίκη.
Η ΑΕΚ πήρε την πρώτη ισοπαλία μακριά από το γήπεδό της, που με βάση τα δεδομένα της αναμέτρησης (αριθμητικό μειονέκτημα) δεν είναι και αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά σε κάθε περίπτωση άφησε την ομάδα του Χιμένεθ ακόμη πιο πίσω από τις πρώτες θέσεις της Σούπερ Λιγκ.
Ο Ατρόμητος από την άλλη, έκλεισε μία "τετράδα" αγώνων χωρίς ήττα, έδειξε ότι έχει βρει τον καλό περυσινό εαυτό του και δικαιούται να ελπίζει σε ένα καλύτερο -βαθμολογικό- μέλλον.
Τα σχέδια των δύο τεχνικών
Το 4-5-1 που προτιμάει ο Γιώργος Δώνης τις τελευταίες εβδομάδες, ταίριαξε "γάντι" στον Ατρόμητο, που τις προηγούμενες τρεις αγωνιστικές μάζεψε 7 βαθμούς. Ο 41χρονος προπονητής δεν είχε κανένα λόγο να αλλάξει σύστημα και παρέταξε την ομάδα του με τον Μιχαηλίδη κάτω από τα δοκάρια, τους Νάστο, Μπαζίνσκι, Ολιβέιρα, Μελισσά στην άμυνα (από δεξιά προς τα αριστερά) και αμυντικούς μέσους τους Νεμπεγλέρα, Σφακιανάκη. Ρόλο οργανωτή είχε ο MVP της προηγούμενης αγωνιστικής Τάτος, στις πτέρυγες αγωνίζονταν οι Μπρίτο, Σαγκανόφσκι και στην κορυφή της επίθεσης ο Καμαρά.
Ο Μανόλο Χιμένεθ αντίθετα, επεφύλασσε εκπλήξεις στο αρχικό σχήμα της ΑΕΚ όσον αφορά στα πρόσωπα, αφού το σύστημα παρέμεινε 4-2-3-1. Σε σχέση με τον αγώνα των "κιτρινόμαυρων" στην Κροατία κόντρα στη Χάιντουκ, θέση στην 11άδα πήρε ο Γκερέιρο αντί του Γκέντσογλου, ο Λεονάρντο αντί του Μπερνς και ο Μπλάνκο αντί του Λυμπερόπουλου. Στο τέρμα ήταν ο Σάχα, στα άκρα της άμυνας οι Γιάχιτς, Καράμπελας και στόπερ οι Μανωλάς, Δέλλας. Στο χώρο του κέντρου αμυντικά καθήκοντα είχαν οι Μάκος, Ντιόπ, ενώ στις τρεις θέσεις πίσω από τον "καθαρόαιμο" επιθετικό, Μπλάνκο, εναλλάσσονταν οι Γκερέιρο, Λεονάρντο και Σκόκο.
Αλλαγές, κόκκινη και αναπροσαρμογή πλάνων
Στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης η ΑΕΚ έδειχνε έξω από τα νερά της, γεγονός που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν οι γηπεδούχοι. Ο Ατρόμητος είχε τρεις καλές στιγμές μέχρι το ημίωρο και είχε κάνει άκρως αισθητή την παρουσία του στα αντίπαλα καρέ, με τους Μπρίτο, Καμαρά να αναστατώνουν τους αντίπαλους αμυντικούς. Η ΑΕΚ αντίθετα, δεν μπορούσε να αναπτυχθεί και κατά συνέπεια να απειλήσει. Ο Μανόλο Χιμένεθ εντόπισε το λάθος στην παρουσία του Γκερέιρο, ο οποίος -όσο έμεινε στο γήπεδο- ήταν νωθρός και στατικός και στο 30' αντικατέστησε τον Πολωνό με τον Νέιθαν Μπερνς. Ο Αυστραλός, άλλωστε, προερχόταν από μία εντυπωσιακή εμφάνιση μεσοβδόμαδα στο Σπλιτ.
Δέκα λεπτά αργότερα, ωστόσο, ο Ισπανός χρειάστηκε να αλλάξει και πάλι τα πλάνα του. Ο Ντιόπ, που είχε δει την κίτρινη κάρτα στο 10', αντίκρισε και δεύτερη στο 40' για ένα σκληρό τάκλιν στον Καμαρά και πήρε πρόωρα το δρόμο γα τα αποδυτήρια. Παράλληλα, ο δρόμος της ΑΕΚ προς τη νίκη γινόταν ακόμη πιο δύσβατος, με τον Χιμένεθ να βγάζει αμέσως τον Σκόκο και να ρίχνει στη "μάχη" τον Γκέντσογλου. Κάποιος έπρεπε να αναλάβει τα καθήκοντα του Σενεγαλέζου.
Ευκαιρίες και για τους δύο
Με την έναρξη της επανάληψης και με το αριθμητικό πλεονέκτημα υπέρ του Ατρόμητου, το σύστημα που αγωνίζονταν πλέον οι φιλοξενούμενοι ήταν 4-4-1, με τους Λεονάρντο, Μπερνς να πλαισιώνουν τον Μπλάνκο όταν η ΑΕΚ βρισκόταν στην επίθεση. Αυτές ήταν λίγες, καθώς οι παίκτες του Γιώργου Δώνη είχαν την κατοχή της μπάλας και προσπαθούσαν να δημιουργήσουν φάσεις. Ο Καμαρά στο 54' άδειασε τον Μανωλά, αλλά σούταρε αδύναμα από πλεονεκτική θέση στην περιοχή, ενώ δύο λεπτά μετά ο Έλληνας αμυντικός με τακουνάκι μετά από κόρνερ του Λεονάρντο έστειλε την μπάλα λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
Η ευκαιρία του Μανωλά "ξύπνησε" τους "κιτρινόμαυρους", που έγιναν απειλητικοί και στα επόμενα λεπτά είχαν δύο καλές στιγμές, σε ένα σουτ (η μπάλα κόντραρε σε αμυντικό) και ένα γύρισμα του Γκέντσογλου, που μπλόκαρε ο Μιχαηλίδης. Στο 65' η ΑΕΚ έχασε νέα ευκαιρία, με τον Μιχαηλίδη να διώχνει σε κόρνερ την μπάλα μετά το διαγώνιο σουτ του Μπλάνκο κι ενώ τρία λεπτά πριν ο Δώνης είχε αντικαταστήσει τον Μπρίτο με τον Περόνε, παίζοντας με δύο "γνήσιους" επιθετικούς.
Το παιχνίδι είχε πάρει μία περίεργη τροπή, αφού η ΑΕΚ μπορεί να έπαιζε με 10, αλλά είχε ανεβάσει στροφές και όλα έδειχναν ότι η ομάδα που θα πετύχαινε πρώτη το γκολ, θα έπαιρνε και τους τρεις βαθμούς. Δεν ήταν, όμως, ακριβώς έτσι.
Δύο γκολ στα τελευταία λεπτά
Ενώ μέχρι το τελευταίο δεκάλεπτο, οι ευκαιρίες μπροστά στις δύο εστίες περνούσαν ανεκμετάλλευτες, οι επιθετικοί "μίλησαν" στο φινάλε. Η ΑΕΚ πήρε προβάδισμα στο 85' με γκολ του Μπλάνκο, ο οποίος μετά από εξαιρετική πάσα του Λυμπερόπουλου πρόλαβε τη λανθασμένη έξοδο του Μιχαηλίδη και "αγκάλιασε" μία τεράστια νίκη. Όμως, η χαρά των "κιτρινόμαυρων" δεν κράτησε για πολύ. Στο 89' ο Αναστασάκος, που είχε περάσει στον αγωνιστικό χώρο δύο λεπτά πριν, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Σάχα μετά από ατομική προσπάθεια και "ασίστ" του Καμαρά και έφερε και πάλι το ματς στα ίσια. Ο 32χρονος επιθετικός χάρισε ένα πολύτιμο βαθμό στον Ατρόμητο και στέρησε από την ΑΕΚ μια νίκη -τεράστιας από βαθμολογικής και ψυχολογικής πλευράς- σημασίας.
Στη μνήμη των αδικοχαμένων φιλάθλων
Πριν την έναρξη της αναμέτρησης, οι ποδοσφαιριστές του Ατρόμητου και σύσσωμο το τεχνικό επιτελείο άφησαν από ένα γαλάζιο τριαντάφυλλο μπροστά από τις προσωπογραφίες πέντε αδικοχαμένων φιλάθλων της ομάδας ("Fentagin") που έφυγαν από τη ζωή τα τελευταία δύο χρόνια. Στο πέταλο της Original από την άλλη, ξεχώριζε ένα πανό που αναφερόταν στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου (τη Δευτέρα συμπληρώνονται δύο χρόνια) και έγραφε "Remember, remember the 6th of December".ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σταθόπουλος (Αχαΐας)
ΒΟΗΘΟΙ: Καρατζίκας (Αθηνών)-Γεωργαράκος (Αθηνών)
ΓΗΠΕΔΟ: Δημοτικό Περιστερίου ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Γιώργος Δώνης): Μιχαηλίδης, Νάστος, Μελισσάς (87' Αναστασάκος), Μπαζίνσκι, Νεμπεγλέρας, Ολιβέιρα, Μπρίτο (62' Περόνε), Σφακιάνακης, Τάτος (78' Φαβάλι), Καμαρά, Σαγκανόφσκι
Στον πάγκο: Καραγκιολίδης, Σαρμιέντο, Σαμπού, Περόνε, Αναστασάκος, Φαβάλι, Καραλής
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Σάχα, Γιάχιτς, Καράμπελας, Μανωλάς, Δέλλας, Μάκος, Ντιόπ, Γκερέιρο (30' Μπερνς), Λεονάρντο (80' Λυμπερόπουλος), Σκόκο (42' Γκέντζογλου), Μπλάνκο
Στον πάγκο: Αραμπατζής, Νασούτι, Λυμπερόπουλος, Λαγός, Νταντόμο, Γκέντσογλου, Μπερνς

Δεν υπάρχουν σχόλια: