Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

"Ποτέ στον Παναθηναϊκό"

Ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς αποκαλύπτει τα μυστικά της νέας Κέρκυρας που χτίζεται το φετινό καλοκαίρι, ενόψει του επερχόμενου πρωταθλήματος.
"Ποτέ στον Παναθηναϊκό"
Εξάλλου δηλώνει πίστη στον Ολυμπιακό και τονίζει όταν δεν θα καθόταν ποτέ στον πάγκο του ΠΑΟ.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Κόουτς, είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι στιγμής προετοιμασία;
Ναι. Τα παιδιά δείχνουν πάθος και θέληση. Αυτό που είχαμε και πέρυσι, το έχουμε και φέτος, καλό κλίμα δηλαδή. Οι ποδοσφαιριστές που ήρθαν στην ομάδα αυτό το καλοκαίρι είναι επίσης καλοί χαρακτήρες και έχουν δέσει με τα υπόλοιπα παιδιά. Ξέρετε, όταν σε μία ομάδα υπάρχει καλό κλίμα, οι νεοφερμένοι προσαρμόζονται πιο εύκολα.
Τι είδους ποδόσφαιρο θα θέλατε να παίξει η ομάδα σας σε μία σεζόν περίεργη όπως αυτή που μας περιμένει;
Πράγματι, είναι μία περίεργη σεζόν, συμφωνώ μαζί σου.  Αυτό που έχω πει από πέρυσι στους παίκτες μου είναι ότι στα παιχνίδια με ομάδες που έχουν τον ίδιο στόχο με μας πρέπει να παίξεις ποδόσφαιρο για να νικήσεις. Αρα, αυτό που προσπαθώ εγώ να διδάξω στους ποδοσφαιριστές μου είναι η σωστή αγωνιστική συμπεριφορά σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού. Τι θα πρέπει να κάνουμε όταν την μπάλα την έχει ο τερματοφύλακας ή οι αμυντικοί μας, όταν ο αντίπαλος παίζει κλειστά ή όταν ο αντίπαλος μας πιέζει ψηλά. Πως θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε όταν κλέβουμε την μπάλα ή όταν την χάνουμε, ανάλογα με το σύστημα που παίζουμε. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά. Το κλειδί είναι η ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Από εκεί και πέρα μου αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο, θέλω η ομάδα μου να παίζει με την μπάλα κάτι που νομίζω ότι η Κέρκυρα έδειξε πέρυσι.  Σίγουρα θέλουμε το καλό αποτέλεσμα αλλά ταυτόχρονα επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που έρχεται στο γήπεδο.
Ο στόχος της Κέρκυρας ποιος είναι;
Κύριος στόχος της ομάδας είναι η παραμονή στην κατηγορία. Αφού η Κέρκυρα πέτυχε πέρυσι για πρώτη φορά στην ιστορία της το στόχο της σωτηρίας, το ίδιο θα επιδιώξουμε και φέτος έτσι ώστε η ομάδα να αποκτήσει σταθερότητα. Αν σωθούμε και νωρίς, τόσο το καλύτερο. Δεν ασχολούμαστε με το τι κάνουν οι αντίπαλοί μας, αυτό με ενδιαφέρει είναι να περάσω τα πράγματα που θέλω στους ποδοσφαιριστές μου.
Χάσατε σημαντικούς παίκτες αυτό το καλοκαίρι όπως ο Μακρής και ο Κωσταντόπουλος. Θα χρειαστεί έξτρα δουλειά για να καλυφθούν αυτά τα κενά;
Πράγματι, οι παίκτες που έφυγαν ήταν σημαντικοί για την ομάδα, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι σημαντικοί είναι και οι ποδοσφαιριστές που παρέμειναν. Αυτό που λέω συνέχεια στα παιδιά είναι ότι η Κέρκυρα δεν θα εξαρτάται ποτέ από έναν παίκτη. Αυτό σημαίνει ότι εκτιμάμε την προσφορά των ποδοσφαιριστών που αποχώρησαν αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πω ότι δεν μπορούμε χωρίς αυτούς.  Το ότι δύο παίκτες μας έκαναν καλές μεταγραφές, σημαίνει ότι κάτι καταφέραμε πέρυσι. Δεν ισχυρίζομαι ότι το έκανα μόνος μου, όλοι μαζί το κάναμε. Και κυρίως βέβαια οι ποδοσφαιριστές.
Οι ποδοσφαιριστές από την ομάδα των Νέων που προπονούνται μαζί σας είναι έτοιμοι να πέσουν στα βαθιά;
Όχι, δεν είναι έτοιμοι αυτή τη στιγμή. Μαζί μας έχουμε τρεις παίκτες από τις ακαδημίες της ομάδας.  Εγώ δεν συμφωνώ με τη φιλοσοφία του να χρησιμοποιεί κανείς 16χρονους και 17χρονους μόνο και μόνο για να γράψουν οι εφημερίδες ότι εμπιστεύεται τους νέους. Εχουμε δει νέα παιδιά να παίρνουν μία ευκαιρία και μετά να εξαφανίζονται από το χάρτη. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι παίκτες δεν είναι έτοιμοι. Χρειάζονται δουλειά και στο αγωνιστικό και στο επικοινωνιακό επίπεδο. Όταν ρίχνεις ένα νέο παιδί στη φωτιά και στη συνέχεια δεν το εμπιστεύεσαι ξανά, απλά το «καις». Με τους μικρούς θα δουλέψουμε σιγά-σιγά και με υπομονή. Θυμάστε ότι και στον Ολυμπιακό πρόπερσι  όλοι μιλούσαν για τους νέους οι περισσότεροι εκ των οποίων όμως δεν ήταν έτοιμοι, φάνηκε αυτό. Εγώ πιστεύω ότι σ’ ένα ρόστερ πρέπει να έχεις δύο-τρεις πιτσιρικάδες σε διαφορετικές θέσεις.
Τι γεύση σας έχει αφήσει το σκάνδαλο των στημένων αγώνων;
Αυτό που πιστεύω εγώ είναι ότι το ποδόσφαιρο θα πρέπει να παίζεται στον αγωνιστικό χώρο και μόνο εκεί. Από εκεί και πέρα σε κανέναν δεν αρέσει αυτό που βλέπουμε τον τελευταίο μήνα. Από την άλλη πλευρά βέβαια εμείς δεν μπορούμε να κρίνουμε γιατί δεν είμαστε δικαστές. Θέλουμε όλοι ένα καθαρό και υγιές ποδόσφαιρο μακριά από τη διαφθορά. Τα πράγματα σίγουρα μπορούν να βελτιωθούν έτσι ώστε να αναβαθμιστεί και το προϊόν του ελληνικού ποδοσφαίρου.  Το ποδόσφαιρο πρέπει πάνω από όλα να σου μαθαίνει να είσαι καλός και σωστός άνθρωπος. Εγώ πάντως έχω έναν καθαρό στόχο, ένα δρόμο μπροστά μου και τίποτα δεν μπορεί να με αποπροσανατολίσει.
Ποιον τρόπο συμπεριφοράς επιλέγεται για να προσεγγίσετε τους παίκτες; Είστε αυτό που λέμε φίλος του ποδοσφαιριστή, ή κρατάτε αποστάσεις;
Η συμπεριφορά μου ορίζεται από τις στιγμές και τις καταστάσεις. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα επιβάλλω το σεβασμό. Αν το επιχειρήσεις αυτό, οι παίκτες σου δεν θα σε σεβαστούν. Ο τρόπος λειτουργίας ο δικός μου, που αποφασίζω για 25-30 άτομα, κρίνεται καθημερινά. Δεν είμαι από τους προπονητές που λένε μη και πρέπει. Μπορούμε και για καφέ να πάμε, και να γελάσουμε αλλά πάντα υπάρχουν όρια και κόκκινες γραμμές. Η μαγκιά του προπονητή είναι να αποφασίζει το σωστό στις κρίσιμες στιγμές. Είναι πολύ εύκολο να διώξεις ή να τιμωρήσεις έναν παίκτη. Δεν χρησιμοποιώ αυτές τις μεθόδους. Προσπαθώ να κάνω τους παίκτες μου να καταλάβουν τι θέλω.

 Ποιες είναι οι διαφορές του να δουλεύει κανείς στον Ολυμπιακό και στη συνέχεια να κάνει την ίδια δουλειά στην Κέρκυρα;
Υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Στον Ολυμπιακό πρέπει να πάντα να κερδίζεις και να αντιμετωπίζεις ομάδες που εναντίον σου δίνουν το 150%.  Στο 80% των παιχνιδιών παίζεις για τη νίκη και μόνο γι’ αυτή. Στην Κέρκυρα όλα είναι διαφορετικά. Ο τρόπος παιχνιδιού, το μπάτζετ, οι εγκαταστάσεις, τα πάντα. Εγώ πάντως όταν θα φύγω από την Κέρκυρα θέλω να έχω αφήσει δύο-τρία καλά πράγματα πίσω μου.  Η ομάδα από πέρυσι έχει δείξει χαρακτήρα και έχει αφήσει το δικό της στίγμα στα ελληνικά γήπεδα. Δεν το πιστώνομαι εγώ αυτό αλλά όλη η ομάδα. Οι παίκτες μου πιστεύουν στη δουλειά που κάνουμε και είναι σημαντικό να το βλέπεις αυτό στον αγωνιστικό χώρο.
Φαντάζομαι όμως ότι οι φιλοδοξίες σας δεν σταματούν στην Κέρκυρα…
Όχι, δεν σταματούν εδώ. Εγώ σπουδάσει πολλά χρόνια και έχω περάσει από όλα τα στάδια της προπονητικής. Η δουλειά μας είναι ένας κύκλος. Μαθαίνεις να κάνεις ανάλυση αγώνα, ανάλυση αντιπάλου, σκάουτινγκ και τακτική. Ο προπονητής επίσης πρέπει να έχει επικοινωνία και να ξέρει από μάνατζμεντ για να μοιράζει σωστά ρόλους. Εγώ ήμουν τυχερός που πέρασα από τον Ολυμπιακό και δούλεψα με καλούς προπονητές πάνω σε εξαιρετικά προγράμματα. Είμαι νέος, πιστεύω στον εαυτό μου και θα δούμε που θα φτάσω. Δεν θέλω πάντως να κριθώ μέσα σε πέντε μήνες αλλά μετά από μία πορεία χρόνων.
Αρχίσατε την προπονητική καριέρας σας στον Ολυμπιακό. Οραματίζεστε την επιστροφή σας στην ομάδα ως πρώτος προπονητής;
Σίγουρα θα ήθελα την επιστροφή στον Ολυμπιακό. Την ονειρεύομαι μπορώ να πω. Ενας άνθρωπος που δεν έχει μέσα του τη θέληση για κάτι καλύτερο δεν μπορεί να πετύχει. Εγώ από την πλευρά μου είμαι τελειομανής , δουλεύω πάρα πολύ σκληρά, δεν κουράζομαι ακόμα και όταν κοιμάμαι λίγο. Ονειρεύομαι το καλύτερο αλλά δεν βιάζομαι καθόλου, έχω υπομονή. Αυτή τη στιγμή είμαι πολύ ικανοποιημένος με ότι έχω καταφέρει, είμαι ήρεμος μέσα μου πράγμα πολύ σημαντικό. Τα πέντε χρόνια που πέρασα στον Ολυμπιακό ήταν  για μένα ένα μεγάλο σχολείο, σαν να ήμουν δέκα χρόνια σε μία άλλη ομάδα. Εχω δουλέψει με προπονητές που έχουν πολλές γνώσεις αλλά και την απαραίτητη εμπειρία για να κρίνουν. Ολοι αναγνώρισαν τη δουλειά μου και αυτό με ικανοποιεί αφάνταστα.
Αλήθεια, από ποιους από τους προπονητές του Ολυμπιακού με τους οποίους συνεργαστήκατε, έχετε επηρεαστεί περισσότερο; Μήπως από τον Βαλβέρδε;
Και από τους άλλους, όχι μόνο από τον Βαλβέρδε. Δεν θέλω να ξεχωρίσω κανέναν, ο κάθε ένας από αυτούς είχε το δικό του..μενού. Και ο Λεμονής, και ο Σόλιντ και ο Ζίκο και ο Βαλβέρδε. Πήρα πολλά πράγματα και από τον Σεγκούρα του οποίου ήμουν βοηθός, κατακτήσαμε μαζί το νταμπλ του 2008.
Θα δουλεύατε ποτέ σε άλλη μεγάλη ελληνική ομάδα, όπως ο Παναθηναϊκός ή η ΑΕΚ;
Δεν μπορώ να σβήσω εύκολα τις στιγμές που έχω ζήσει στον Ολυμπιακό. Και έτσι δεν θα μπορούσα να δουλέψω στον Παναθηναϊκό για παράδειγμα. Όταν λειτουργείς χρόνια σε μία ομάδα δένεσαι μ’ αυτήν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει επαγγελματισμός.
Μία καριέρα στο εξωτερικό θα ήταν πρόκληση για σας;
Φυσικά! Η πιο σημαντική αρετή για έναν προπονητή είναι η ηρεμία και εγώ είμαι ήρεμος, ξέρω τι θέλω από τον εαυτό μου. Και όταν ξέρεις τι θέλεις και διαθέτεις υπομονή η δουλειά σου αναγνωρίζεται.  Κάποια στιγμή θα ανταμειφθείς.
Πηγή: Contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: