Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Γυναίκα ή... άνδρας η νικήτρια των 800μ;

Η Κάσιερ Σεμένια έγραψε ιστορία στο Βερολίνο καθώς αναδείχτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στην κούρσα των 800μ σε ηλικία μόλις 18 χρόνων, με το 1.55.45 να αποτελεί την κορυφαία επίδοση της χρονιάς, ωστόσο μέγιστο θέμα συζήτησης τις τελευταίες ημέρες είναι τα ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί αναφορικά με το φύλο της!
Το γεγονός της εντυπωσιακής βελτίωσης που παρουσίασε μέσα σε έναν χρόνο στις επιδόσεις της (περίπου οκτώ δευτερόλεπτα), μα κυρίως η φωνή και το παρουσιαστικό που παραπέμπουν αρκετά σε άνδρα δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από αρκετές συναδέλφους της, με την 6η στον τελικό των 800μ. Ελίζα Κούσμα, να είναι ιδιαίτερα καυστική.

"Εγώ εκείνη που κέρδισε, τη Νοτιοαφρικανή Σεμένια, ούτε καν τη γνωρίζω, για μένα δεν είναι γυναίκα, και λυπάμαι για τις άλλες. Χρειάζεται να κάνει το τεστ θηλυκότητας; Έχει ήδη γίνει με τη Γιελίμο, και όμως αφήνουν αυτό τον κόσμο να κερδίζει μετάλλια.

Είναι ανώφελο να αγωνίζεσαι όταν υπάρχουν τέτοια πράγματα, δεν είναι σωστό", δήλωσε χαρακτηριστικά, με τον εκπρόσωπο της IAAF, Νικ Ντέιβις, να ισχυρίζεται λίγο πριν τον τελικό:

"Αυτές οι φήμες ολοένα και αυξάνονται και ζητήσαμε από την ομοσπονδία να την υποβάλλει σε τεστ θηλυκότητας (σε αυτή τη διαδικασία θα πάρει μέρος γυναικολόγος, σεξολόγος και ψυχολόγος), προφανώς υπό την επίβλεψή μας.

Η Σεμένια έχει ήδη περάσει από έλεγχο. Όμως πρόκειται για πολύ περίπλοκη διαδικασία, και δεν μπορούμε να έχουμε αμέσως τα αποτελέσματα. Όπως είναι τώρα τα πράγματα, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η Σεμένια δεν είναι γυναίκα, οπότε έχει το δικαίωμα να τρέξει στον τελικό.

Αυτή τη στιγμή κανείς νόμος δεν μπορεί να την εμποδίσει να τρέξει, και θα ήταν λάθος κάτι τέτοιο".

"Αφήστε ήσυχη την κόρη μου"
Το θέμα πάντως με το φύλο της νέας παγκόσμιας πρωταθλήτριας στα 800μ. έχει πάρει τόσο μεγάλη έκταση, ώστε να αναγκαστούν να παρέμβουν με δηλώσεις τους τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Σεμένια.

"Αφήστε την ήσυχη. Ελπίζω να αφήσουν ήσυχη την κόρη μου. Είναι το παιδί μου. Το έχω μεγαλώσει και εγώ δεν είχα ποτέ αμφιβολία για το φύλο του. Είναι γυναίκα, μπορώ να το επαναλάβω ένα εκατομμύριο φορές", τόνισε ο πατέρας της, Τζέικομπ Σεμένια, στην εφημερίδα "Sowetan", ενώ η γιαγιά της 18χρονης, Μαπούτι Σεκγκάλα, δήλωσε:

"Αυτά τα κουτσμπολιά με ενοχλούν πολύ, γιατί είναι γυναίκα. Μου τηλεφώνησε μετά τον αγώνα, μου είπε ότι οι άλλοι θεωρούν πως είναι άνδρας. Είμαστε υπερήφανοι για αυτήν: ξέραμε ότι θα κέρδιζε, όμως στην αρχή ήμασταν λίγο νευρικοί".

Την άποψή της για το θέμα κατέθεσε μάλιστα και η 22χρονη Ντέμπορα Μορολόνγκ, μία από τις καλύτερες φίλες της Σεμένια στο λύκειο. "Πιστεύω ότι λέγονται αυτά τα πράγματα μόνο από ζήλεια. Με ενοχλεί να ακούω να λέγονται τέτοια πράγματα για αυτήν".

Το πιο εντυπωσιακό στην όλη υπόθεση είναι ότι γραφεία στοιχημάτων στη Γερμανία έχουν βγάλει ήδη τις αποδόσεις (!) για τα τελικά αποτελέσματα των τεστ στα οποία έχει υποβληθεί για να διαπιστωθεί το ακριβές φύλο της.

Έτσι, η περίπτωση να είναι γυναίκα έχει τη χαμηλότερη απόδοση (μόνο 1.10) καθώς είναι το λογικότερο κατά τους μπούκμεϊκερς, η περίπτωση να είναι ερμαφρόδιτη "πληρώνει" 6.50, ενώ σε περίπτωση που το φύλο είναι ανδρικό τότε κάποιος μπορεί να πάρει 25 φορές παραπάνω τα λεφτά που στοιχημάτισε.

Σε μία τέτοια περίπτωση, θεωρείται μάλιστα αρκετά πιθανό να της αφαιρεθεί το μετάλλιο, μία ιδεά που "πληρώνει" 6.50 με βάση τις αποδόσεις που έχουν ήδη βγει.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγή από την Ομοσπονδία Στίβου της Νότιας Αφρικής, τα τεστ θηλυκότητας της Σεμένια θα έχουν γίνει γνωστά σε περίπου ένα μήνα από τώρα.
Γυναίκα ή... άνδρας η νικήτρια των 800μ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: