Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

«Τελικός Γιουρόπα Λιγκ»!


Eπιμέλεια: Δ.Μ.

Επανέλαβε πολλάκις τη φράση «κακή τύχη», αναφερόμενος στη διπλή αναμέτρηση με την Ατλέτικο, ισχυρίστηκε ότι ο Παναθηναϊκός μπορούσε να προκριθεί, θεώρησε ότι χθες το «τριφύλλι» έπρεπε να βάλει «τρία γκολ», ενώ προκάλεσε αίσθηση με την τοποθέτησή του πως «επιθυμία όλων στην ομάδα είναι να φτάσουμε στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ»!

Ο λόγος φυσικά για τον Χενκ τεν Κάτε (φωτό), ο οποίος για τον αποκλεισμό από τους ομίλους -ενώ πέρυσι ο ΠΑΟ έφτασε ψηλά, όπως ήταν η σχετική ερώτηση- είπε πως «είναι διαφορετική η κατάσταση φέτος, αφού μας έπεσε πιο δυνατή ομάδα στα προκριματικά. Είχαμε και την ατυχία το πρώτο ματς να γίνεται στην Αθήνα, ήταν γενικώς ένας συνδυασμός κακής τύχης! Ο Παναθηναϊκός, όμως, γενικά απέδειξε ότι είναι μία καλή ομάδα για αυτό το επίπεδο». Τι αποκρίθηκε, δε, για το τι μπορεί να διεκδικήσει η ελληνική ομάδα στον έτερο θεσμό; «Σίγουρα έχουμε περισσότερες πιθανότητες διάκρισης. Η ομάδα είναι σε πολύ καλό επίπεδο, κάθε εβδομάδα βελτιώνεται και ανεβαίνει. Θέλουμε να φτάσουμε έως το τέλος και είναι σαφές ότι οι αντίπαλοι που έχουμε στο Γιουρόπα Λιγκ είναι υποδεέστεροι από αυτούς στο Τσάμπιονς Λιγκ και οι πιθανότητες είναι περισσότερες. Επιθυμία όλης της ομάδας είναι να φτάσει στον τελικό»!

«Επρεπε να βάλουμε τρία γκολ»!
Ο Τεν Κάτε είπε πως «μπήκαμε καλά, με καρδιά και φάνηκε από το πρώτο λεπτό η διάθεση της ομάδας», παραδέχτηκε όμως ότι «δυστυχώς ήρθε αυτό το γκολ και μας επηρέασε και το ηθικό για ένα χρονικό διάστημα. Οταν δέχεσαι τόσο νωρίς γκολ και μάλιστα αυτογκόλ, είναι λογικό να πέσεις. Παρ' όλα αυτά μετά δημιουργήσαμε πέντε καθαρές ευκαιρίες και γενικά είχαμε περισσότερες από τον αντίπαλό μας. Μας αδίκησε αυτό που έγινε στο πρώτο ημίχρονο. Μεγάλη ατυχία! Σε αυτό το επίπεδο πρέπει να κάνεις γκολ. Η Ατλέτικο είναι πολύ δυνατή ομάδα, με υψηλή ποιότητα στην επίθεση, αλλά πραγματικά είχαμε κακή τύχη και στα δύο ματς. Και είμαι απογοητευμένος από αυτό. Το πιστεύαμε πραγματικά ότι είχαμε τη δυνατότητα για την πρόκριση και, αν πετυχαίναμε εμείς πρώτοι γκολ, θα ήταν αλλιώς. Μπορεί να είχαμε και την πίεση του κόσμου υπέρ μας. Αποδείχτηκε ότι τα θαύματα στο ποδόσφαιρο γίνονται σπάνια».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, ο Ολλανδός υποστήριξε ότι «οι παίκτες τα έδωσαν όλα. Αν κοιτάξει κανείς τις καθαρές ευκαιρίες που έγιναν, θα έπρεπε να έχουμε βάλει τρία γκολ! Αν σκεφτεί κανείς, τακτικά σταθήκαμε σωστά, παίξαμε έξυπνα σε βαθμό που προβληματίσαμε την Ατλέτικο. Ακόμη και με 10 παίκτες είχαμε ευκαιρίες με τον Σαριέγκι και τον Λάζαρο. Σε αυτό το επίπεδο κοστίζουν τα μεμονωμένα ατομικά λάθη είτε απώλεια μπάλας είτε αυτογκόλ. Οταν μία ομάδα έχει κερδίσει δύο φορές, δεν μπορείς βέβαια να πεις ότι δεν έχει προκριθεί δίκαια. Ημασταν άτυχοι ή μάλλον, αν ήμασταν πιο τυχεροί, θα μπορούσαμε να έχουμε προκριθεί εμείς».

Ασχολίαστο για Σισέ, αποθέωση για Λέτο
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προπονητής του Παναθηναϊκού δεν θέλησε επ’ ουδενί να σχολιάσει την αποβολή του Σισέ. Στη συνέντευξη Τύπου τόνισε πως «δεν είδα τη φάση και δεν μπορώ να πάρω θέση», ενώ λίγο νωρίτερα, μιλώντας στην τηλεόραση, είπε ότι «δεν θέλω να σχολιάσω, όπως ποτέ δεν κάνω ατομικές κριτικές. Αυτό γίνεται εσωτερικά. Η ομάδα κερδίζει και η ομάδα χάνει. Αύριο (σ.σ.: σήμερα) θα μιλήσω με τους παίκτες και θα σταθώ σε κάποια σημεία και θα υποδείξω κάποια πράγματα. Αυτό όμως δεν το κάνουμε δημοσίως». Σε ερώτηση πάντως για το «τι κρατάει από το ματς» προχώρησε σε μία σειρά από αναφορές ονομάτων: «Είδα δύο φορές τον Λάζαρο να μπαίνει πολύ καλά στην αντίπαλη περιοχή, είδα τον Νίνη να είναι πολύ καλός στο α’ μέρος, τον Γκάμπρειλ πολύ καλός στο β’ ως δεξιός μπακ, ο Δάρλας πήγε πάρα πολύ καλά, ενώ κατά τη γνώμη μου ο Λέτο ήταν ο καλύτερος παίκτης στο γήπεδο. Υπάρχουν πολλά θετικά και μην ξεχνάμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιους αντιπάλους κάθε εβδομάδα».

«Ξεχώρισα Λέτο και Σισέ»
Ο προπονητής της Ατλέτικο, Αμπέλ Ρεθίνο, εξέφρασε την εκτίμησή του για τους Σεμπαστιάν Λέτο και Τζιμπρίλ Σισέ: «Το πιο σημαντικό ήταν να περάσουμε, αυτός ήταν ο στόχος μας και είμαστε ικανοποιημένοι. Ηταν ένα παιχνίδι σοβαρό, αλλά και με βαρύ τέμπο. Στο τέλος, όμως, πήραμε αυτό που θέλαμε. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με νοοτροπία νικητή. Ο Παναθηναϊκός είναι μια σοβαρή ομάδα, αλλά μου φάνηκε παράξενο που όταν επιτίθεται δεν έχει παίκτες στην επίθεσή του. Ξεχώρισα τους Λέτο και Σισέ, που είναι παίκτες πρώτης γραμμής, όπως είναι και ο Ζιλμπέρτο. Είμαι σίγουρος ότι στο ελληνικό πρωτάθλημα οι ''πράσινοι'' θα διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο».

«Το ταξίδι συνεχίζεται»
Τη συναίσθηση του βάρους των ευθυνών και τη χαρά του για τη μεταγραφή στον Παναθηναϊκό αποτύπωσε ο μπακ χαφ του Ατρόμητου, Στέργος Μαρίνος, σε μακροσκελή του διαδικτυακή ανακοίνωση: «Ξέρω ότι δεν είμαι μεταγραφή που θα προκαλέσει ντελίριο ενθουσιασμού στον ''πράσινο'' κόσμο, αλλά θα προσπαθήσω να αποδειχτώ μεταγραφή ουσίας. Είμαι στην αρχή μιας δύσκολης διαδρομής. Ο Ασκληπιός μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω ποδόσφαιρο και ο Ατρόμητος μου άνοιξε την πόρτα για το υψηλό επίπεδο».

«Απόφαση ευφυίας»!
Θα ήταν αδύνατο η «κουβέντα» να μην πάει και στα μεταγραφικά: «Ο πρόεδρος της ΠΑΕ (σ.σ.: Νικόλας Πατέρας) είπε ότι, αν θέλει ο προπονητής, θα κάνουμε μεταγραφή» και ζητήθηκε η γνώμη του Ολλανδού για αυτό, ο οποίος αρχικώς αντέδρασε χαριτολογώντας: «Θα τον πάρω τώρα τηλέφωνο!» αποκρίθηκε γελώντας, για να σοβαρέψει: «Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο πρέπει να σκεφτούμε καλά και να το αποφασίσουμε με το νου και όχι βιαστικά. Είναι μία απόφαση ευφυίας! Δεν είναι θέμα να κάνεις μία μεταγραφή για να την κάνεις, δεν υπάρχει λόγος. Πρέπει να σκεφτείς ποιον παίκτη θέλεις, για ποια θέση τον θέλεις και γιατί τον θέλεις».

Πάντως, ο Τεν Κάτε εκτίμησε: «Σίγουρα η ομάδα βγαίνει κερδισμένη, αφού μάθαμε πολλά πράγματα χάρη στην παρουσία του αντιπάλου. Με τέτοιους αντιπάλους μπορείς να υποστείς μεγάλες ήττες, όμως, εμείς και στα δύο ματς θα μπορούσαμε να κερδίσουμε. Αυτές οι εμπειρίες θα μας βοηθήσουν και στο πρωτάθλημα αλλά και στο Γιουρόπα Λιγκ».

«Κοιτάμε μπροστά»
Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, αν και απογοητευμένος από τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού, δήλωσε πως η ομάδα έχει μπροστά της μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις: «Δεν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Το γκολ που δεχτήκαμε έσβησε τις όποιες μας ελπίδες. Εχουμε, όμως, μια χρονιά στην οποία διεκδικούμε τους εγχώριους τίτλους και να κάνουμε μια καλή πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ».

Αποθέωση έξω από το γήπεδο
Αρκετή ώρα είχε περάσει από το τελικό σφύριγμα του διαιτητή, όμως πάρα πολλοί οπαδοί της Ατλέτικο περίμεναν υπομονετικά έξω από το στάδιο. Ο λόγος δεν ήταν άλλος φυσικά από το αποθεωτικό ξεπροβόδισμα προς τον Αγουέρο, τον Φορλάν και τους υπόλοιπους σταρ των Μαδριλένων, εξαιτίας φυσικά της πρόκρισης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Αντιντόπινγκ κοντρόλ
Από αντιντόπινγκ κοντρόλ πέρασαν μετά τη λήξη της αναμέτρησης οι παίκτες του Παναθηναϊκού, Ματίας Μπιάρσμιρ και Τζιμπρίλ Σισέ. Ο Γάλλος εμφανίστηκε αρκετά ψύχραιμος, παρά το γεγονός ότι αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα. Η αποστολή του «τριφυλλιού» περίμενε τους δύο παίκτες να τελειώσουν το αντιντόπινγκ κοντρόλ, προκειμένου ν’ αναχωρήσουν όλοι μαζί.

Καμάρωσαν τον γιο τους
Την απογοήτευσή του για την έκβαση των δύο αναμετρήσεων με την Ατλέτικο «χρύσωσε» για τον Γιόσου Σαριέγκι το χθεσινό του αντάμωμα με τους γονείς του! Οταν ο αμυντικός του Παναθηναϊκού εξήλθε από τα αποδυτήρια αντίκρισε τον πατέρα και τη μητέρα του και φυσικά έσπευσε να τους αγκαλιάσει και να τους φιλήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: