Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Σε πύρινο κλοιό η Αττική


Φωτιά.... Εξακολουθούν να μαίνονται οι πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική. Οι ισχυροί άνεμοι, που πνέουν στην περιοχή, προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις και δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής. Ανυπολόγιστη η καταστροφή, καθώς εκτιμάται ότι κάηκαν 150.000 στρέμματα και εκατοντάδες σπίτια.

Από τις 06.17 το πρωί επιχειρούν στην Αττική για την κατάσβεση των πυρκαγιών 12 πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ (9 ελληνικά, 2 ιταλικά και 1 γαλλικό). Επίσης από τις 06.11 επιχειρούν δύο Καναντέρ στο Πόρτο Γερμενό, ενώ άλλα δύο επιχειρούν στην Κάρυστο.

Τα πύρινα μέτωπα στη Νέα Μάκρη, στις περιοχές της παραλίας του Μαραθώνα, στην Πάντειο Πολιτεία και στην Παλαιά Πεντέλη είναι εκείνα που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία.

"Η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη", δήλωσε τα μεσάνυχτα κατά την τελευταία ενημέρωση της ημέρας ο υπεύθυνος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Γιάννη Καπάκης και πρόσθεσε:

"Οι περιοχές που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή προβλήματα έχουν περιοριστεί και είναι στο Κάτω Σούλι, στην Πάντειο Πολιτεία, στην Ανατολή Νέας Μάκρης και στην περιοχή Αύρας Μαραθώνα".

Οι επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες με αμείωτη ένταση έτσι ώστε το συντομότερο να οριοθετηθεί αυτή η μεγάλη πυρκαγιά. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με τη συμμετοχή και των δυνάμεων του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού, αλλά και εθελοντικές και δυνάμεις των τοπικών αυτοδιοικήσεων, επιχειρούν στις περιοχές.

Επιπλέον, δύσκολη ήταν η κατάσταση σε Βαρνάβα και Γραμματικό, όπου υπήρχαν ισχυρά πύρινα μέτωπα. Μάλιστα, στο Βόρειο Γέρακα, εκκενώθηκε προληπτικά γηροκομείο, ενώ το νοσοκομείο Παίδων της Πεντέλης που έχει εκκενωθεί από το Σάββατο το βράδυ, απειλούταν από τις φλόγες.

Παράλληλα, ασθενοφόρα βρίσκονται σε όλες τις περιοχές για προληπτικούς λόγους.


Ενδείξεις εμπρησμού
Υπόνοιες για εμπρησμό αφήνουν οι φορείς και επισημαίνουν δύο στοιχεία: την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, αφού σπάνια γίνεται τυχαία τη νύχτα, και το σημείο όπου ξέσπασε, στα 500 μέτρα από τον χώρο κατασκευής του νέου ΧΥΤΑ και μακριά από οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα και εγκατάσταση, από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί.

"Δύσκολο να ήταν τυχαίο γεγονός", λέει ο κοινοτάρχης Γραμματικού Νίκος Κούκης, αλλά παραπέμπει σε "αυτούς που φυλάνε τον χώρο του ΧΥΤΑ στα 500 μέτρα, από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά". Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως "αντί να κάνουν προσπάθεια να σβήσουν τη φωτιά, έσπευσαν να προστατεύσουν τα μηχανήματα του εργολάβου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: