Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Ολυμπιακός-Άλκμααρ: 1-0


Eπιμέλεια: Δ.Μ.

Με την ψυχή του και το πάθος του, ο Ολυμπιακός έκανε το ιδανικό ξεκίνημα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μπροστά στα μάτια του νέου του τεχνικού, Ζίκο, που ανακοινώθηκε για 2 χρόνια και βρέθηκε στις εξέδρες του «Καραϊσκάκη», νίκησε 1-0 την Αλκμααρ και... την κακή αγωνιστική και ψυχολογική του κατάσταση, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους φίλους του που κατέκλυσαν το φαληρικό γήπεδο. Το γκολ της νίκης ο Τοροσίδης στο 79’.

Η ατυχία έπληξε τον Ολυμπιακό πριν αρχίσει το παιχνίδι. Στην προθέρμανση ο Ντομί ένιωσε ενοχλήσεις και δεν μπόρεσε να αγωνιστεί, προσθέτοντας τον εαυτό του στη λίστα απόντων (Γκαλέτι, Νταρμπισάιρ, Μαρέσκα, Γ. Παπαδόπουλος). Ετσι, τη θέση του στην αρχική 11άδα πήρε ο Ραούλ Μπράβο (και στην αποστολή ο Γκαλίτσιος). Ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς παρέταξε τους «ερυθρόλευκους» με 4-2-3-1. Μπροστά από τον Νικοπολίδη, η αμυντική τετράδα αποτελούνταν από τους Ζεβλάκοφ, Ραούλ Μπράβο, Μέλμπεργκ και Αβραάμ Παπαδόπουλο. Λεντέσμα και Τοροσίδης ήταν οι αμυντικοί μέσοι, με τον Ντουντού λίγο πιο μπροστά, τον Ζαϊρί δεξιά, τον Λεονάρντο αριστερά και τον Ντιόγο στην κορυφή. Από την άλλη πλευρά, ο Ρόναλντ Κούμαν επέλεξε σύστημα 4-4-2, με τους Ελ Χαμνταουί και Ντεμπελέ στην επίθεση, αν και οι δεύτερος αρχικά «τραβιόνταν» κυρίως στο δεξί άκρο.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού μπήκαν με ενθουσιασμό και πάθος στην αρχή του αγώνα, ωστόσο γρήγορα η Αλκμααρ ανέλαβε τα ηνία. Οι Ολλανδοί πίεζαν ψηλά και πήραν την κατοχή μπάλας. Αυτοί είχαν τον έλεγχο και έψαχναν διαδρόμους για την εστία του Νικοπολίδη. Εχασαν μεγάλες ευκαιρίες με τους Μάρτενς (9’) και Χόλμαν (32’), αλλά δεν έφτασαν στο γκολ. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κάποιες εξάρσεις και διαστήματα που ισορρόπησαν το παιχνίδι, είχαν δύο καλές στιγμές με τους Λεονάρντο (20’) και Ντιόγο (40’), αλλά ήταν σαφώς λιγότερο «φρέσκοι» από τους πρωταθλητές Ολλανδίας. Ο Ολυμπιακός αναπτύσσονταν σχεδόν αποκλειστικά από δεξιά, με σέντρες του Ζαϊρί, καθώς η αριστερή πλευρά δεν λειτουργούσε. Για την Αλκμααρ, πιο επικίνδυνος ήταν ο Ντεμπελέ, που άλλαζε συχνά θέσεις και «ταλαιπωρούσε» τον Ραούλ Μπράβο.

Ο Ολυμπιακός μπήκε και πάλι καλά στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου και για ένα 10λεπτο είχε τον έλεγχο, διάστημα στο οποίο είχε μια ευκαιρία με τον Ντουντού. Ωστόσο μετά το 55’ η Αλκμααρ ισορρόπησε και σταδιακά άρχισε να επισκέπτεται πιο συχνά την περιοχή του Νικοπολίδη, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» έδειχναν να μένουν σιγά-σιγά από δυνάμεις. Παρόλα αυτά αμύνονταν αποτελεσματικά και έτσι οι Ολλανδοί απείλησαν μόνο με σουτ έξω από την περιοχή με τους Μέντες ντα Σίλβα (58’) και Χόλμαν (72’).

Το πάθος των παικτών του Ολυμπιακού ήταν εκεί και κάλυπτε τα «βαριά» πόδια. Οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν να ψάχνουν το γκολ, χωρίς να ρισκάρουν και το πέτυχαν στο 79’ με τον Τοροσίδη. Ο Κούμαν έριξε επιθετικούς στο ματς, ο Μπάντοβιτς, που νωρίτερα είχε αλλάξει τον Ντιόγο με τον Μήτρογλου, πέρασε τον Στολτίδη αντί του Λεονάρντο (82’), μεταφέροντας τον Ζαϊρί αριστερά, βάζοντας τον Τοροσίδη δεξιά και τον «Ιέρο» δίπλα στον Λεντέσμα. Μετά τη μεγάλη ευκαιρία του Λενς στο 83’, ο Μπάντοβιτς έβαλε τον Οσκαρ αντί του Τοροσίδη, ξαναφέρνοντας τον Ζαϊρί δεξιά και βάζοντας τον Οσκαρ αριστερά.

Οι Ολλανδοί προσπάθησαν για την ισοφάριση, χωρίς να τα καταφέρουν και ο Ολυμπιακός πανηγύρισε τη μεγάλη νίκη.

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:
9’: Ο Ντεμπέλε αποφεύγει από δεξιά τον Ραούλ Μπράβο, μπαίνει στην περιοχή και φτάνοντας κοντά στην εστία, γυρίζει στον Μάρτενς ο οποίος αστοχεί εξ’ επαφής.
14’: Ο Τοροσίδης σεντράρει από δεξιά αλλά ο Μοϊσάντερ διώχνει προ του Ντιόγο.
20’: Ο Ζαϊρί σεντράρει από δεξιά και ο Λεονάρντο βάζει την προβολή, αλλά στέλνει την μπάλα δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Ρομέρο.
21’: Ο Ζαϊρί εκτελεί κόρνερ, ο Ρομέρο χάνει την μπάλα μέσα από τα χέρια του αλλά Μέλμπεργκ και Ντιόγο δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το λάθος του.
32’: Κάθετη πάσα του Ντεμπελέ μέσα στην περιοχή για τον Χόλμαν, ο οποίος σουτάρει απευθείας αλλά αστοχεί.
40’: Ο Ζαϊρί σεντράρει από δεξιά και ο Ντιόγο πιάνει την κεφαλιά, αλλά στέλνει την μπάλα άουτ.
55’: Ο Ζεβλάκοφ σεντράρει από δεξιά και ο Ντουντού επιχειρεί το μονοκόμματο σουτ από το σημείο του πέναλτι αλλά στέλνει την μπάλα ψηλά άουτ.
58’: Ο Μέντες ντα Σίλβα κάνει ωραία ατομική ενέργεια και σουτάρει μόνος έξω από τη μεγάλη περιοχή του Ολυμπιακού, αλλά η μπάλα περνά πάνω από την εστία του Νικοπολίδη.
72’: Ο Χόλμαν σουτάρει έξω από την περιοχή, ο Νικοπολίδης αποκρούει ασταθώς αλλά ο κίνδυνος περνά.
79’ ΓΚΟΛ: Ο Ζαϊρί σεντράρει στην «καρδιά» της άμυνας της Αλκμάαρ και ο Τοροσίδης με ωραία κεφαλιά πετυχαίνει το 1-0.
83’: Ο Λενς σουτάρει μέσα από την περιοχή και ο Νικοπολίδης διώχνει εντυπωσιακά την μπάλα.

ΣΚΟΡΕΡΣ: 79’ Τοροσίδης
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Βίκτορ Κασάι (Ουγγαρία)
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: -
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 37’ Μέντες ντα Σίλβα, 84’ Σάαρς
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Ζεβλάκοφ, Ραούλ Μπράβο, Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Λεντέσμα, Ντουντού, Τοροσίδης (85’ Οσκαρ), Ζαϊρί, Λεονάρντο (82’ Στολτίδης), Ντιόγο (75’ Μήτρογλου).
ΑΛΚΜΑΑΡ: Ρομέρο, Γιάλιενς, Ποκονιόλι, Μορένο, Μοϊσάντερ, Μέντες ντα Σίλβα (71’ Λουίξ), Σάαρς, Χόλμαν, Μάρτενς (80’ Λενς), Ελ Χαμνταουί (77’ Πελέ), Ντεμπέλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: