Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΣΦΠ: Ζίκο για δύο χρόνια!


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Ο Ζίκο είναι ο διάδοχος του Τιμούρ Κετσπάγια στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού. Ο Βραζιλιάνος τεχνικός ήρθε το μεσημέρι στην Αθήνα, γευμάτισε με τον Σωκράτη Κόκκαλη και τον Γιάννη Χρυσικόπουλο και συμφώνησε να αναλάβει τους πρωταθλητές. «Η Π.Α.Ε. Ολυμπιακός ανακοινώνει τη συμφωνία της, για δύο χρόνια, με τον Βραζιλιάνο προπονητή Αρτούρ Αντούνες Κοίμπρα (Ζίκο)», αναφέρει η ανακοίνωση. Ο 46χρονος τεχνικός θα παρακολουθήσει τον αγώνα των «ερυθρόλευκων» με την Αλκμααρ (21:45).

Ο Βραζιλιάνος τεχνικός, που αποχώρησε πρόσφατα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όπου δεν «έπιασε», πήγε χθες στην Κωνσταντινούπολη και είδε το ματς της Μπεσίκτας με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τους «μπέμπηδες» να επικρατούν στην Κωνσταντινούπολη με 1-0.

Χθες μάλιστα υπήρξε και σχετικό δημοσίευμα στη Βραζιλία για ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για τον Ζίκο, όπου φιλοξενούνταν και δηλώσεις του Ντουντού. «Ηταν μεγάλη η έκπληξη για μένα το ότι παραιτήθηκε ο προπονητής την παραμονή ενός τόσου σημαντικού ματς. Η διοίκηση όμως της ομάδας ξέρει τι κάνει. Αν ερχόταν ο Ζίκο, θα ήταν πάντως καταπληκτικό για τον Ολυμπιακό» δήλωσε ο Ντουντού.

Πάντως, πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της Φλαμένγκο, Μάρσιο Μπράγκα, είχε πει πως ο Ζίκο θα αναλάμβανε κορυφαίο διοικητικό πόστο στην ομάδα του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2010, κάτι όμως που ο ίδιος ο Βραζιλιάνος τεχνικός το αρνήθηκε. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο δικηγόρος του Βραζιλιάνου τεχνικού, Αντόνιο Σιμόες, φέρεται να έχει δεχτεί πρόταση από τον Ολυμπιακό και περιμένει την επιστροφή του Ζίκο στη Βραζιλία προκειμένου να συζητήσουν το θέμα.

To Who is who του Ζίκο

Ο Αρτούρ Αντούνιες Κοϊμπρα, πιο γνωστός ως Ζίκο είναι ένας από τους διασημότερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ποτέ η Βραζιλία. Ο επονομαζόμενος «λευκός Πέλε» γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου του 1953 στο Ρίο ντε Τζανέιρο και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους μέσους στον κόσμο στην δεκαετία του ’80 και ένας από τους καλύτερους εκτελεστές φάουλ.

Σε 72 εμφανίσεις του με την «σελεσάο» πέτυχε 52 γκολ και συμμετείχε μαζί της σε τρία Μουντιάλ (1978, 1982 και 1986) δίχως να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποτέ. Το 1983 ψηφίστηκε καλύτερος παίκτης στον κόσμο.

Σαν προπονητής, ο Ζίκο ξεκίνησε την καριέρα του στην ιαπωνική Κασίμα Αντλερς, την τελευταία ομάδα που αγωνίστηκε πριν κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Το 2002 ανέλαβε την εθνική Ιαπωνίας και δύο χρόνια αργότερα κατέκτησε το Κύπελλο Ασίας. Το 2006 οδήγησε την εθνική Ιαπωνίας στην τελική φάση του Μουντιάλ της Γερμανίας ενώ στην συνέχεια κάθισε στον πάγκο της Φενέρμπαχτσε με την οποία την σεζόν 2007-08 έφτασε στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην συνέχεια εργάστηκε για ένα σύντομο διάστημα την Μπουνιοντκόρ από το Ουζμπεκιστάν στην οποία συνεργάστηκε με τον Ριβάλντο. Τελευταίος σταθμός στην προπονητική του καριέρα πριν τον Ολυμπιακό, ήταν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην οποία παρέμεινε από τον Ιανουάριο του 2009 ως τον Σεπτέμβριο του 2009 όταν και απολύθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: