Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Ολυμπιακός: Οριστική η συμφωνία Κόκκαλη-Λαυρεντιάδη

Eπιμέλεια: Δ.Μ.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν θα είναι πια μόνος του στον Ολυμπιακό. Αποκτά και συνεταίρο, καθώς η συμφωνία του με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ολοκληρώθηκε και αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως τη Δευτέρα. Βάσει αυτής ο Λαυρεντιάδης αποκτά το 10% των μετοχών της ΠΑΕ και το 50% αυτών της εταιρείας "Καραϊσκάκης Α.Ε." καταβάλλοντας συνολικά ένα ποσό που αγγίζει τα 36 εκατομμύρια Ευρώ.

Μια νέα σελίδα στη διοικητική ιστορία του Ολυμπιακού ανοίγει αυτές τις μέρες. Έπειτα από 16 χρόνια μονοκρατορίας ο Σωκράτης Κόκκαλης αποκτά συνεταίρο στην ΠΑΕ, με προοπτική μάλιστα να γίνει αυτός (ο συνεταίρος) ο άνθρωπος που θα αναλάβει τις τύχες των "ερυθρολεύκων" στα χέρια του στη μετά Κόκκαλη εποχή.

Το όνομά του είναι Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, πρόκειται για έναν από τους πιο γρήγορα ανερχόμενους Έλληνες επιχειρηματίες και η συμφωνία του να μπει στην ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι πλέον οριστική. Αυτό υποστηρίζει σήμερα μερίδα του Τύπου, που κάνει λόγο για μια σειρά φαξ που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές την Πέμπτη και ένα καθοριστικό ραντεβού ανάμεσα στον γενικό διευθυντή της ΠΑΕ, Γιάννη Χρυσικόπουλο, και εκπρόσωπο του επιχειρηματία, τα οποία έβαλαν τη σφραγίδα στην ολοκλήρωση του deal.

Ένα deal που κυοφορήθηκε για περίπου δύο μήνες, από τη στιγμή που ο Κόκκαλης έριξε την ιδέα στον Λαυρεντιάδη μέχρι σήμερα, και αφορά τη μεταβίβαση στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη α) ποσοστού 10% του μετοχικού πακέτου της ΠΑΕ έναντι ποσού 11 εκατομμυρίων Ευρώ και β) ποσοστού 50% της εταιρείας "Καραϊσκάκης Α.Ε.", που διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται ό,τι έχει σχέση με το γήπεδο, έναντι ποσού 25 εκατομμυρίων Ευρώ.

Με 36 εκατομμύρια Ευρώ, δηλαδή, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης γίνεται ισχυρός συμπαίκτης του Σωκράτη Κόκκαλη στον Ολυμπιακό και κατά συνέπεια αποκτά τον πρώτο λόγο για να τον διαδεχθεί στην ηγεσία της εταιρείας, όταν κάποια στιγμή ο τελευταίος αποφασίσει να αποσυρθεί.

Πιο βραχυπρόθεσμα, τα 11 εκατομμύρια που δίνει ο επιχειρηματίας για το 10% της ΠΑΕ καλύπτουν κατά ένα πολύ σημαντικό ποσοστό τα 26 εκατομμύρια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, και αποτελούν μια γενναία ένεση ρευστότητας στο ταμείο της ΠΑΕ σε μια εποχή δύσκολη για όλους. Πολύ περισότερο από τη στιγμή που ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης δεν ήγειρε ποτέ στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αξίωση να έχει λόγο στη διοίκηση της εταιρείας, γεγονός που είχε έτσι κι αλλιώς θέσει ως προαπαιτούμενο ο Κόκκαλης όταν αποφάσιζε να αναζητήσει κι άλλους επενδυτές για την ΠΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: