Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Ο Ρεχάγκελ που διχάζει...


Ο Ότο Ρεχάγκελ στο ματς με το Λουξεμβούργο Ο Ότο Ρεχάγκελ που πριν από πέντε χρόνια οδήγησε την Εθνική Ελλάδος στην κορυφή της Ευρώπης, πλέον βρίσκεται στο στόχαστρο. Ο Γερμανός ομοσπονδιακός τεχνικός έχει διχάσει τον κόσμο, δεν εμπνέει πλέον όλους τους διεθνείς, την ώρα που σημαντική μερίδα του Τύπου τον "πυροβολεί".

Το ερώτημα που πλέον βασανίζει το φίλαθλο κοινό είναι αν ο 71χρονος εκλέκτορας πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Αν ο Ρεχάγκελ μπορεί να ενώσει και πάλι και να εμπνεύσει τους παίκτες του, ώστε να μας κάνουν υπερήφανους και πάλι (και δεν σκεφτόμαστε την... κατάκτηση του Μουντιάλ).

Τα δύο ματς που θα δώσει η Εθνική μας στο πλαίσιο των αγώνων μπαράζ για την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου (σ. σ. τη Δευτέρα θα γίνει γνωστό ποιά από τις Ουκρανία, Βοσνία, Σλοβενία ή Ιρλανδία θα είναι αντίπαλός μας), θα (απο)δείξουν το κατά πόσο ο Ότο μπορεί να ξαναγίνει ο "Όθωνας" μας.

Για τον Ρεχάγκελ αλλά και για όλους τους 'Ελληνες τα δύο αυτά παιχνίδια έχουν ιδιαίτερη σημασία. Για τον πρώτο γιατί στη ρεβάνς θα συμπληρώσει 100 ματς στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος. Αριθμός που δύσκολα θα ξεπεραστεί από τον οποιοδήποτε διάδοχό του (και όταν ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν ο Αλκέτας Παναγούλιας με 74 ματς σε δύο θητείες)!

Για την Εθνική αλλά και όλους όσους την αγαπάνε, γιατί αν αξιοποιήσει τη δεύτερη ευκαιρία θα δώσει για δεύτερη φορά στην ιστορία της το "παρών" στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού του πλανήτη μετά τη συμμετοχή της το 1994 στο Μουντιάλ των ΗΠΑ, όπου είχε βρεθεί υπό την καθοδήγηση του Αλκέτα Παναγούλια (σ. σ. όπου σε τρία ματς κάναμε ισάριθμες ήττες από την Αργεντινή, τη Βουλγαρία και τη Νιγηρία και είχαμε απολογισμό τερμάτων 0-10).

Ο Ρεχάγκελ στους 98 αγώνες που έχει κοουτσάρει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει απολογισμό: 51 νίκες, 21 ισοπαλίες και 26 ήττες, την ώρα που ο δεύτερος Αλκέτας Παναγούλιας στα 74 ματς που κάθισε στον πάγκο της Εθνικής μας έχει 23 νίκες, 20 ισοπαλίες και 31 ήττες και ο τρίτος Μίλτος Παπαποστόλου σε 46 ματς (σε μία θητεία) έχει 14 νίκες, 14 ισοπαλίες και 18 ήττες...

Και κάτι τελευταίο. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα που βρίσκεται στον πάγκο της Εθνικής Αργεντινής, πανηγύρισε όσο τίποτα άλλο την πρόκριση στο Μουντιάλ ως... τέταρτος στη ζώνη της Νοτίου Αμερικής (πίσω από Βραζιλία, Παραγουάη και Χιλή), κερδίζοντας την Ουρουγουάη στο τελευταίο ματς της φάσης των ομίλων με γκολ στο 84' και με παίκτη παραπάνω.

Το να συζητάμε λοιπόν αν θα "πρέπει" να πάμε στο Μουντιάλ -γιατί δεν παίζουμε καλό ποδόσφαιρο- το θεωρώ τουλάχιστον γελοίο. Λες και η Εθνική μας ομάδα δίνει κάθε τετραετία το "παρών" τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή. Ειδικότερα μάλιστα από τη στιγμή που η Σουηδία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Τουρκία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Αυστρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, θα παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο από την τηλεόραση...

Εξάλλου σε λίγα χρόνια κανένας δεν θα έχει να λέει για το πώς προκρίθηκε η Εθνική, αλλά για αν το κατάφερε ή όχι. Και είμαι βέβαιος πως κανένας δεν θυμάται ευχάριστα τη χαμένη ευκαιρία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970...

Δεν υπάρχουν σχόλια: