Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

«Έπαιξε με την ίδια του τη ζωή»


Επιμέλεια: Δ.Μ.

«Ο Ντε Νίγκρις έπρεπε να σταματήσει το ποδόσφαιρο, το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στην καρδιά ήταν τόσο σοβαρό που μπορούσε να προκύψει ο θάνατος ακόμα και με μια βαριάς μορφής γρίπη των χοίρων». Αυτήν τη δήλωση έκανε στο «Goal» ο Μπουράκ Κουντουρατσίογλου, ο οποίος υπήρξε ο άνθρωπος που έκανε τις εξετάσεις στον παίκτη στην Ανκαρασπορ, όπου κατείχε το πόστο του υπεύθυνου του ιατρικού επιτελείου και διέγνωσε το πρόβλημα στην καρδιά που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν καρδιακή δυσπλασία και στο 5% των ανθρώπων άνω των 30 ετών μπορεί να επιφέρει το θάνατο.

«Ηταν πολύ σοβαρό το πρόβλημα, είχε ενημερωθεί ο παίκτης, ήξερε ότι έπρεπε να σταματήσει» συμπλήρωσε ο Τούρκος γιατρός και επισήμανε: «Με το που ολοκληρώθηκαν, λοιπόν, οι εξετάσεις και βγήκαν τα συμπέρασμα ενημέρωσα τη διοίκηση της Ανκαρασπορ και τους είπα να διακόψουν τη συνεργασία τους μαζί του και να τον στείλουν στο Μεξικό, διότι ο παίκτης δεν μπορούσε να αγωνιστεί, ανεξάρτητα αν ο ίδιος επέμενε ότι οι γνωματεύσεις των γιατρών της εθνικής του ομάδας είναι ξεκάθαρες και πως του δείχνουν ότι μπορεί να παίξει κανονικά ποδόσφαιρο».

Ο Κουντουρατσίογλου, όμως, δεν έμεινε μόνο σ' αυτά. Ισχυρίστηκε πως χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΑΕΛ, Κώστα Πηλαδάκη, για το θέμα και είπε επ' αυτού:«Με πήρε τηλέφωνο ο κύριος Πηλαδάκης για να με ρωτήσει για τον Ντε Νίγκρις και όλα αυτά που λέμε αυτήν τη στιγμή». Το πρωί και όταν έγινε πλέον γνωστός ο θάνατος του Μεξικανού άσου, ο Κουντουρατσίογλου με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της έγκυρης τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet» υποστήριξε με αφοπλιστική ειλικρίνεια πως «ο Ντε Νίγκρις πήγε στο θάνατο γνωρίζοντάς το».

«Στον Ντε Νίγκρις είχε διαγνωστεί γενετική διαφορά στην καρδιά, ένα είδος δυσπλασίας, που μετά την ηλικία των 30 δημιουργεί μεγάλη πιθανότητα ξαφνικού θανάτου, το γνώριζε και ήξερε το ρίσκο που υπάρχει» δήλωσε ο έμπειρος Τούρκος επιστήμονας που τα τελευταία 14 χρόνια δουλεύει για τις ομάδες της Αγκυρας και συνέχισε: «Του το είχαμε πει, αλλά εκείνος το αρνήθηκε λέγοντάς μας ότι τόσα χρόνια έχει περάσει από πολλές εξετάσεις και από τη στιγμή που έχει αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο ως εν ενεργεία διεθνής με την εθνική ομάδα του Μεξικού κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υφίσταται».

«Από την πλευρά μας ενημερώσαμε για το πρόβλημα την τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και τις αρχές του ποδοσφαίρου της χώρας και μας απάντησαν ότι ο παίκτης μπορεί να αγωνιστεί με ευθύνη της ομάδας και του ίδιου του ποδοσφαιριστή, αρκεί να συνυπογράφαμε ένα χαρτί ότι αναλαμβάναμε από κοινού την ευθύνη. Η ομάδα δεν το δέχτηκε και ο παίκτης αναχώρησε για την Ελλάδα και πήγε στη Λάρισα όπου και υπέγραψε νέο συμβόλαιο» ήταν ακόμα μία επισήμανση του Κουντουρατσίογλου, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει τα ιατρικά τεστ από τα οποία πέρασε ο παίκτης στην Ελλάδα όταν ήρθε να υπογράψει στην ΑΕΛ. «Δεν θέλω κάποιο σχόλιο για το τι εξετάσεις έκαναν στην Ελλάδα, γιατί πολύ απλά υπάρχουν πράγματα που δεν τα γνωρίζω» ήταν το τελευταίο του σχόλιο.

Η ανακοίνωση του θεραπευτηρίου
«O Ντε Νίγκρις μας έφερε ένα χαρτί από Ισπανία (σ.σ. ενδεχομένως να ήταν γραμμένο στα ισπανικά λόγω Μεξικού) πως είναι ''ΟΚ'', αλλά εμείς μετά τις εξετάσεις που του κάναμε, του δώσαμε ένα πιστοποιητικό που ανέφερε πως υπάρχει πρόβλημα στην καρδιά και πως θα έπρεπε να σταματήσει άμεσα το ποδόσφαιρο γιατί υπάρχει ρίσκο για τη ζωή του». Αυτή ήταν η ανακοίνωση του ιδιωτικού θεραπευτηρίου της Αγκυρας «Medicina Hastanesi» για όλα όσα ακούγονταν γύρω από το όνομά του περί του περιβόητου σημειώματος που είχε προσκομίσει ο παίκτης κατά τη μεταγραφή του στη Λάρισα.

«Ο παίκτης δεν είχε κανένα πρόβλημα»
«Δεν σχολιάζουμε οποιαδήποτε φήμη διότι θρηνούμε τον ποδοσφαιριστή μας» ήταν η χθεσινή επίσημη τοποθέτηση της ΑΕΛ, αναφορικά με όσα αναφέρονταν στα τουρκικά ΜΜΕ αλλά και σχετικά με την τοποθέτηση του Τούρκου γιατρού Μπουράκ Κουντουρατσίογλου. Ωστόσο, από τη "βυσσινί" ΠΑΕ δινόταν η εξής ενημέρωση για την πληροφόρηση του κοινού, αλλά και τη δημοσιογραφική έρευνα (όπως τονίστηκε):

«Τα στοιχεία που βρίσκονται στους ιατρικούς φακέλους από Τουρκία, Μεξικό, Αθήνα και Λάρισα και τα οποία εξέτασε και χθες ο γιατρός της ομάδας μας, Αντώνης Τσαγκάλης, συμφωνούν στο ότι Ντε Νίγκρις δεν είχε πρόβλημα να παίξει ποδόσφαιρο. Στον ποδοσφαιριστή μέσω του υπέρηχου καρδιάς (τρίπλεξ) είχε διαγνωστεί πάχυνση των τοιχωμάτων του μυοκαρδίου φυσιολογική και απόλυτα συμβατή με αθλητή. Επίσης βρέθηκε κανονική λειτουργικότητα του μυοκαρδίου».

Το ιστορικό των εξετάσεων στην Ελλάδα
Η διάγνωση (υπέρηχος) στην οποία, ουσιαστικά, αναφέρεται ο ορθοπεδικός ιατρός Αντώνης Τσαγκάλης -ανέλαβε καθήκοντα στη Λάρισα περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, διαδεχόμενος τον Κωνσταντίνο Μαλίζο και τους συνεργάτες του, Γιώργο Μπασδέκη και Μιχάλη Χαντέ- προφανώς ανήκει στον γιατρό που τον εξέτασε στην Αθήνα, τον καρδιολόγο Θανάση Ζαφειρόπουλο. Για να πάρουμε από την αρχή, όμως, τα πράγματα... Οταν ο Ντε Νίγκρις έφτασε στην Αθήνα πέρασε από εξετάσεις στην ιδιωτική κλινική «Λευκός Σταυρός».

Για να γίνει αυτό διαμεσολάβησε ο ιατρός της ΑΕΛ, Γιώργος Μπασδέκης, ο οποίος σύστησε στη διοίκηση της ομάδας να εξεταστεί ο ποδοσφαιριστής από τον ορθοπεδικό Βασίλη Ζάχο (πρώην του Πανιώνιου), ο οποίος ακολούθως σύστησε τον Θανάση Ζαφειρόπουλο. Ο τελευταίος με δηλώσεις του χθες στο «Goal» ανέφερε: «Μου έφεραν τον Ντε Νίγκρις ως μη προγραμματισμένο ραντεβού. Ο παίκτης είχε μαζί του κάποια έγγραφα από το Μεξικό και η διάγνωσή μου βρίσκεται στα ιατρικά αρχεία της Λάρισας. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ περαιτέρω». Το ενδιαφέρον, λοιπόν, έρχεται στο τι έγραφε το χαρτί, αλλά και στο τι έδειξαν οι εξετάσεις. Και σας το παραθέτουμε παρακάτω.

Το... χαρτί του Ντε Νίγκρις
Συνεχίζοντας την εξιστόρηση από την παραπάνω στήλη και βάσει των όσων μας είπε ο ορθοπεδικός ιατρός του «Λευκού Σταυρού», Βασίλης Ζάχος, ο Ντε Νίγκρις επέδειξε ένα χαρτί από το Μεξικό σύμφωνα με το οποίο παρουσίαζε μια «διάταση του μυοκαρδίου, απόλυτα φυσιολογική για αθλητή».

Συνεπώς, λοιπόν, ο Μεξικανός εμφάνισε έγγραφο ότι δεν είχε κάποιο πρόβλημα. Επιπροσθέτως, παλιό μέλος του ιατρικού τιμ της ΑΕΛ (επί των ημερών του έγιναν οι εξετάσεις σε Αθήνα - Λάρισα) και απολύτως ενήμερο για την κατάσταση τόνισε: «Στο καρδιογράφημα αλλά και τον υπέρηχο που έγιναν φάνηκε αυτή η φυσιολογική διάταση, η οποία, όμως, δεν δικαιολογούσε περαιτέρω εξετάσεις, τη στιγμή, μάλιστα, που ως δεδομένο υπήρχε και η παρουσία του εγγράφου».

Και, όπως μας δήλωσαν οι γιατροί, μόνο αν ο παίκτης «υποβαλλόταν σε στεφανιογράφημα ή σπινθηρογράφημα -κάτι που σπανίως γίνεται σε αθλητές και δεν δικαιολογούσαν τα ευρήματα- θα μπορούσε να φανεί το πρόβλημα που, βάσει των δηλώσεων του Τούρκου ιατρού, φέρεται να αντιμετώπιζε ο παίκτης».

«Αγνόησε τους γιατρούς ο Αντόνιο»
«Οι γιατροί της Ανκαρασπορ τον είχαν προειδοποιήσει, όμως αυτός τους αγνόησε». Αυτήν τη δήλωση έκανε στο «Goal» ο πρώην συμπαίκτης του Αντόνιο ντε Νίγκρις στην ομάδα της Αγκυρας, Μουράτ Ακιούζ. Ο έμπειρος μπακ μίλησε για το πρόβλημα του Μεξικανού άσου στην καρδιά και κατέστησε σαφές πως ο ίδιος το γνώριζε, αλλά αισθανόταν δυνατός και γι' αυτό δεν του έδωσε την πρέπουσα σημασία.

«Μου είχε πει για το πρόβλημά του στην καρδιά, το γνώριζα, αλλά σε καμία συζήτησή μας δεν επεκταθήκαμε στο θέμα» ήταν ακόμα μία ατάκα του 29χρονου ποδοσφαιριστή, ο οποίος εν συνεχεία έσπευσε να μιλήσει για τον Μεξικανό άσο. «Σας επαναλαμβάνω, οι γιατροί της Ανκαρασπορ το γνώριζαν, τον είχαν προειδοποιήσει, αλλά εκείνος τους αγνόησε, πίστευε πως ήταν πολύ δυνατός» κατέληξε ο Ακιούζ.

«Οχι, δεν είχα ιστορικό»
Μάλιστα, ο Ντε Νίγκρις -σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γιατρών- ρωτήθηκε τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λάρισα για το εάν στο παρελθόν είχε κάποιο λιποθυμικό επεισόδιο ή κάποιου άλλους είδους ιστορικό, απαντώντας «όχι», ενισχύοντας έτσι την άποψη πως αυτή η διάταση μυοκαρδίου ή υπερτροφία της καρδιάς που εμφάνισε το καρδιογράφημα ήταν φυσιολογική.

«Εγκληματική αμέλεια, εάν...»
Ο ορθοπεδικός Βασίλης Ζάχος έθεσε και μια άλλη παράμετρο, τονίζοντας πως «αν η τουρκική ομοσπονδία, αλλά και η Ανκαρασπορ, είχαν γνώση ενός τέτοιου προβλήματος (σ.σ.: αυτού για το οποίο κάνει λόγο ο Μπουράκ Κουντουρατσίογλου) και δεν ειδοποίησαν σχετικά την ΕΠΟ και τη Λάρισα, τότε η αμέλειά τους είναι εγκληματική».

Ο Πηλαδάκης στους Τούρκους
Ο πρόεδρος της ΑΕΛ, από την Αμερική όπου και βρίσκεται, φέρεται να έκανε την ακόλουθη δήλωση στο τουρκικό κανάλι NTV Spor: «Εμείς πήραμε από την ΕΠΟ βεβαίωση ότι μπορεί να παίξει (σ.σ.: προφανώς εννοεί -αν φυσικά έκανε τη δήλωση- ότι η ελληνική ομοσπονδία δεν είχε ενημέρωση από την τουρκική για το πρόβλημα υγείας του παίκτη, ώστε να ενημερώσει και τη Λάρισα). Αν ξέραμε τη σοβαρότητα της κατάστασης του Ντε Νίγκρις θα είχαμε λάβει και τα κατάλληλα μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: