Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Ντέμης: «Απέτυχα, δεν έκλεψα»!

Επιμέλεια: Δ.Μ.

Απολογητικός, αλλά και επιθετικός κατά του Τύπου, εμφανίστηκε ο Ντέμης Νικολαΐδης στη χθεσινή του «ανάκριση» στο Novasports 1. «Ανακριτές» οι δύο συντονιστές της συζήτησης από το συνδρομητικό κανάλι, καθώς και τρεις διευθυντές αθλητικών εφημερίδων. Ο Ανδρέας Δημάτος («Goal»), ο Βασίλης Σαμπράκος («Εξέδρα») και ο Μιχάλης Τσώχος («Sportday»).

Ο πρώην πρόεδρος της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ παραδέχθηκε ότι απέτυχε σε όλους τους στόχους που είχε βάλει, αναλαμβάνοντας την ομάδα, με εξαίρεση το πρωτάθλημα του 2008 που το κατέκτησε «στα χαρτιά» ο Ολυμπιακός, λόγω της υπόθεσης Βάλνερ, πλην όμως ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται σε καμία περίπτωση την κατηγορία ότι χρησιμοποίησε για ίδιον όφελος λεφτά από το ταμείο της ΠΑΕ.

Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι είναι ο μοναδικός άνθρωπος που δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα, λόγω της ΑΕΚ. Έδειξε, πάντως, ιδιαίτερα νευρικός και αγχωμένος, είπε ότι δεν έχει ασχοληθεί με τις τελευταίες εξελίξεις και το ενδιαφέρον του Χαράλαμπου Κοζώνη και κάλυψε όλους τους υπόλοιπους μετόχους.

H συνέντευξη του Νικολαϊδη διακόπηκε βιαίως λίγο μετά τις 23:30, όταν 150 οπαδοί της ΑΕΚ πήγαν στην Κάντζα και επιχείρησαν να μπουν στο στούντιο και να επιτεθούν στον πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ. Τελικά, με την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων ο Νικολαϊδης αποχώρησε και η συνέντευξη διακόπηκε οριστικά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΤΕΜΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

- Πώς εκτιμάτε την κατάσταση 13 μήνες μετά την αποχώρησή σας από την προεδρία της ΑΕΚ:

ΝΤΕΜΗΣ: Καταρχήν θα ήθελα να... χαλάσω την οργάνωση της εκπομπής σας. Εναν χρόνο τώρα δεν μιλούσα. Εναν χρόνο τώρα παρουσιάζεται η 4ετία 2004-2008 η πιο καταστροφική στην ιστορία της ΑΕΚ. Ούτε κατά την προεδρία του Ψωμιάδη δεν είχαν ακουστεί τόσα. Εγώ παρουσιάζομαι ακόμα και κλέφτης. Οι κ. Καραλής και Δημάτος με χαρακτηρίζουν τα έξι τελευταία χρόνια λαοπλάνο. Η θα διαψευστώ εγώ ή εσείς θα είστε λασπολόγοι...

- Για την δήλωση που είχε κάνει στην εφημερίδα «Εξέδρα» πως «είναι αστεία όσα ακούγονται για χρέη».

ΝΤΕΜΗΣ: «Εγώ δεν έκανα ποτέ τέτοια δήλωση. Δεν μίλησα ποτέ σε εκείνη την εφημερίδα. Εδώ είναι ο κ. Σαμπράκος, ρωτήστε τον. Εγώ μίλησα μόνο μια φορά, πριν περίπου έναν μήνα σε ραδιόφωνο».

- Για την οικονομική κατάσταση της ΑΕΚ επί θητείας του:

ΝΤΕΜΗΣ: Εχω γνώση καλή για τα οικονομικά της ΑΕΚ έως τον Ιούνιο του 2008. Τον Νοέμβριο του 2007 όταν ήρθε ο Θανόπουλος πήρε όλο το οικονομικό κομμάτι της ΠΑΕ πάνω του και ουσιαστικά έκανε κουμάντο αυτός. Εκείνη την περίοδο, όταν είχα παραιτηθεί στις 15 Ιουλίου, δεν έκανα το μάνατζμεντ της ομάδας.

Την περίοδο 2008-2009 κατά τον μήνα Σεπτέμβριο παρουσιάστηκε μπάτζετ στους μετόχους έλλειμμα 14 εκατ. ευρώ. Το 2008 τον Ιούλιο παραιτήθηκα από την προεδρία και είπα στο Συμβούλιο, αν θέλετε να παραμείνω μέχρι τον Μάιο. Τον Ιούνιο είχαμε κάνει άνοιγμα 8 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο. Η ΑΕΚ είχε 15 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις (δάνεια κτλ) και είχε και περίπου 3 εκατ. σε άλλα δάνεια που είχα εγγυηθεί κι εγώ κι άλλοι μέτοχοι. Στα οικονομικά ήταν υπεύθυνος ο κ. Θανόπουλος, δεν έκανα μάνατζμεντ στην εταιρία. Μέχρι τον Ιούνιο του 2008, τα έκανα όλα εγώ, στη συνέχεια οι αποφάσεις ήταν συνολικές. Τα στοιχεία που δίναμε στον Τύπο ήταν αληθή.

Τέλη Μαΐου 2008 έκανα πρόταση στους μετόχους ότι η ομάδα πρέπει να πωληθεί και με στήριξε μόνο ένας μέτοχος. Ο λόγος ήταν πολύ απλός. Από τη στιγμή που δεν μπορώ να συμμετέχω, αφού είχα συμμετάσχει σε τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου πρότεινα να πωληθεί η ομάδα. Είχαμε κάνει άνοιγμα, είχαμε πρόταση να πουλήσουμε τρεις παίκτες έναντι των 9 εκατ. ευρώ. Προς τιμήν τους, είπαν ότι θα στηρίξουν την ομάδα.

Το όλο σχέδιο ήταν ότι ο Θανόπουλος αναλαμβάνει, προπονητικό κέντρο, γήπεδο και οικονομική διαχείριση της ομάδας. Ο λόγος που έγινε αυτό ήταν το γεγονός ότι δεν είχα την εμπειρία να κρίνω τα οικονομικά μιας ΠΑΕ. Ολοι οι οικονομικοί διευθυντές ήταν άνθρωποι των μετόχων. Ο κ. Κανελλόπουλος ήθελε να αποδείξει ότι όσα είχαμε πει ήταν αληθή και γι αυτό ζητήσαμε να γίνει κι άλλος έλεγχος. Το ότι είμαι ακόμα μέτοχος είναι απλά τυπικό.

- Το 2004 εμπιστεύτηκε ο κόσμος εσάς και δεν ήξεραν τους μετόχους; Το 2009 σας ακούνε να λέτε ότι δεν σας απασχολεί ότι δεν ξέρετε τον κ. Κοζώνη. Δεν σε ενδιαφέρει αν η ΑΕΚ θα πέσει σε κάποιον κ. Ψωμιάδη;

ΝΤΕΜΗΣ: Φυσικά και με ενδιαφέρει... Εκτός των άλλων, είμαι ο μοναδικός που αν υπάρξει κάποια οικονομική ατασθαλία στην ΑΕΚ, θα μου πάρουν την περιουσία. Εχω βάλει 1,5 εκατ. ευρώ από την περιουσία μου και αυτή την στιγμή δεν μπορώ να πάρω φορολογική ενημερότητα.

- Για το ποσό που ξοδεύτηκε για να γραφτεί το τραγούδι της ΑΕΚ από τον Φοίβο:

ΝΤΕΜΗΣ: Το ότι πληρώσαμε 100.000 ευρώ εκτός από το τραγούδι αγοράσαμε κι όλα τα πνευματικά δικαιώματα. Μετά από ένα χρόνο βγάλαμε cd, dvd. και η ΑΕΚ θα μπορεί για πάντα να εισπράττει χρήματα. Αν τα θεωρείτε πολλά, οκ...

- Εκ νέου για τα οικονομικά της ΑΕΚ:

ΝΤΕΜΗΣ: Δεν δέχτηκα την ανανέωση του συμβολαίου μου από την Ατλέτικο. Εβαλα 1,5 εκατ. ευρώ από την προσωπική μου επιτυχία. Υπέγραψα επιταγές 10 εκατ. ευρώ για να κάνουμε συμφωνία με την NETMED. Δέσμευσα την περιουσία μου. Ολα αυτά τα έκανα πριν η ΑΕΚ μπει στο άρθρο 44. το μόνο που πλήρωνε σε μένα η ΑΕΚ ήταν το κινητό μου. Με παρακαλούσαν οι άνθρωποι της ΑΕΚ με πίεζαν να πάρω μισθό γιατί ήμουν εκεί 18 ώρες την ημέρα. Πως γίνεται να υπάρχει άλλος άνθρωπος που αγαπάει την ΑΕΚ και να θέλει να πάει καλύτερα στα οικονομικά από μένα;

- Για το αν μίλησε με τον κ. Νοτιά για Κοζώνη;

ΝΤΕΜΗΣ: Οχι δεν μίλησα με τον Νοτιά για τον Κοζώνη. Εχω εμπιστοσύνη στον κ. Νοτιά, όπως και σε όλους τους μετόχους για την τιμιότητά τους. Αλλο αν αυτοί δεν έχουν καλή γνώμη για μένα κι άλλο το ότι υποστηρίζω εγώ ότι είναι τίμιοι και ηθικοί.

- Κάνατε κακή διαχείριση στα οικονομικά στη διάρκεια της θητείας σας;

ΝΤΕΜΗΣ: Φυσικά κι έκανα λάθη... Το χω πει τόσες φορές, είμαι από τους λίγους που έχω παραδεχτεί τόσα λάθη. Ομως, κάθε Τρίτη υπήρχε συνάντηση των μετόχων για να μαθαίνουν πως πηγαίνουν τα οικονομικά με τον οικονομικό διευθυντή, ο οποίος ήταν άνθρωπος πάντα των μετόχων. Αρα, ήταν ενήμεροι για όλα. Δεν λέω ότι δεν έγινε κακή διαχείριση σ’ εκείνο το διάστημα. Πριν αναλάβω ήμουν στην Ισπανία και μάζευα λεφτά με άλλους για να μην χάσει η ΑΕΚ το UEFA. Στην ΑΕΚ έγινα πρόεδρος πριν μπούμε στο άρθρο 44 κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Παραλάβαμε την ΑΕΚ με 150 εκατ. χρέη, έδρα τα Λιόσια, κόσμο περίπου 2000 και παίκτες ελεύθερους που ήθελαν να κάνουν προσφυγές. Οταν παραιτήθηκα τον Ιούλιο έφυγα είχε 15 εκατ. υποχρεώσεις, 8 εκατ. άνοιγμα, 3 εκατ. δάνεια με εγγυήσεις μετόχων κι 9 εκατ. προτάσεις για πωλήσεις παικτών. Δεν έκαναν προσφυγές οι παίκτες, πείσαμε κάποιους να μείνουν, είχαμε 21 χιλιάδες διαρκείας. Από που κι ως που ήταν οικονομική καταστροφή της ΑΕΚ αυτό;

Παρέμβαση Νίκου Κούλη για τον διαχειριστικό έλεγχο: Εγώ ζήτησα με e-mail που έστειλα στους μετόχους να γίνει διαχειριστικός έλεγχος. Εχω σ’ όλους εμπιστοσύνη, αλλά και στον Ντέμη, απλά υπήρχε η θέμα με Κοζώνη και το αν θα πουληθεί η ΑΕΚ σ’ αυτόν... Τι θα γινόταν αν δεν ήταν εκατομμυριούχος; Θα λεγόταν ότι το χρέος δεν είναι 30-32 αλλά 40, 50... Ετσι, ήταν χρέος μας να κάνουμε διαχειριστικό έλεγχο από μια μεγάλη εταιρεία για να δούμε τι είναι αυτό που παραδίδουμε χωρίς αμφιβολία. Με χαρά είδα ότι αυτό έγινε δεκτό από τους μετόχους. Πιστεύω ότι αυτό ήταν καλός τρόπος, οφείλεις να το κάνεις όταν παραδίδεις μια εταιρεία. Ζητούσα να γίνει αυτό για να ξέρουμε όλα τι παραδίδουμε.

- Για το τι έγινε οικονομικά λίγο προτού αποχωρήσει:

ΝΤΕΜΗΣ: Οταν πουλάς ή αγοράζεις έναν παίκτη δεν παίρνεις τα λεφτά πάντα εκείνη τη στιγμή. Μπορεί να συνυπολογιστούν στο επόμενο μπάτζετ. Οπου χρειάστηκε, οι μέτοχοι έχουν βάλει λεφτά. Οι ίδιοι βάζουν και τώρα. Εγώ μετά την δεύτερη άυξηση Μ.Κ. δεν έβαλα άλλα χρήματα γιατί δεν μπορούσα. Οι υπόλοιοι έβαζαν... Τον Νοέμβριο, υπήρχε μια τρύπα με 8-9 εκατ., η οποία αυξήθηκε κατά ένα εκατομμύριο ευρώ, επειδή δεν καταφέραμε να περάσουμε στους ομίλους, λόγω του αποκλεισμού από την Ομόνοια.

- Για τη στάση των μετόχων:

ΝΤΕΜΗΣ: Τον Νοέμβριο πριν φύγω, ότι η ομάδα έχει πάρα πολύ υλικό και πολλούς παίκτες κι έτσι πρότεινα να πουλήσουμε τρεις παίκτες χωρίς να αποδυναμωθεί η ομάδα. Υπήρχε και το τηλεοπτικό συμβόλαιο της επόμενης χρονιάς 3 εκατ. παραπάνω. Η ομάδα μπορούσε να πουλήσει τότε παίκτες όπως οι Σάχα, Σκόκο, Εντίνιο, Πλιάτσικας κτλ. και να κλείσει την «τρύπα» χωρίς να ζημιωθεί αγωνιστικά.

Το ρίσκο που πήραμε με δική μου πρωτοβουλία κι εκτοξεύτηκε το μπάτζετ, έφερε το μεγάλο έλλειμμα. Από τα 11 εκατ. το κάναμε 16-17 εκατ. για να βγούμε πρώτοι. Βγήκαμε πρώτοι, λεφτά δεν πήραμε... Τότε λοιπόν, είπαμε ότι αφού δεν μπορούμε να βάλουμε άλλα χρήματα, να χαμηλώσουμε το μπάτζετ και να πουλήσουμε και παίκτες. Πάντως από την ώρα που είπα «παραιτούμαι» οι μέτοχοι έβαλαν τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ κι ακόμα στηρίζουν την ομάδα.

- Για το τηλεφώνημα του Μελισσανίδη:

ΝΤΕΜΗΣ: Με πήρε τηλέφωνο ο κ. Μελισσανίδης και μου είπε βάζω εγώ κι άλλοι μέτοχοι 70 εκατ. ευρώ βάλτε κι εσείς άλλα 70 εκατ. ευρώ για να μπούμε στην ΠΑΕ. Υστερα από τρία λεπτά τον πήρα τηλέφωνο και του ζήτησα να μου παρουσιάσει γραπτή πρόταση για να την παρουσιάσω με την σειρά μου στο Δ.Σ.

Αυτό που λέει ο κόσμος είναι ότι ο Νικολαΐδης έκλεψε, την κατέστρεψε κι έφυγε. Ποτέ από την ώρα που ανέλαβα την ΑΕΚ, δεν περίμενα ποτέ να πει κανείς ότι έκλεψα την ΑΕΚ. Το ότι δεν ήμουν καλός, το ότι έκανα λάθη το οτιδήποτε άλλο θα το δεχόμουν. Αλλά αυτό δεν το περίμενα να με πουν κλέφτη. Το άκουσα λοιπόν κι αυτό...

- Γιατί νομίζει ότι ο κόσμος λέει ότι κατέστρεψε την ΑΕΚ;

ΝΤΕΜΗΣ: Εκτός από το να καθαρίσω το όνομά μου, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το 2004 είχα ένα όραμα για την ομάδα. Είμαι ο πρώτος που το λέω, δεν το πέτυχα αυτό το όραμα. Αλλο αυτό κι άλλο όμως το ότι τους κορόιδευα. Μαζί με μένα σ’ αυτό το όραμα πίστεψε χιλιάδες κόσμου. Το 90% του Τύπου, το όραμά μου το σκότωσαν. Τους κάνατε αυτούς να αισθάνονται κορόιδα. Την 4ετία που ήμουν στην ομάδα, την παρουσιάζουν ως την χειρότερη της ιστορίας μας. Ναι, δεν πέτυχα τους στόχους. Δεν έχω κρύψει τα λάθη μου. Αλλα δεν κατέστρεψα την ΑΕΚ. Δεν μπορείτε να τα γράφετε (σ.σ. απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους) αυτά ούτε ότι κορόιδεψα τον κόσμο. Γίνεται το άσπρο-μαύρο.

- Γιατί δεν πέτυχε το μοντέλο Ντέμη;

ΝΤΕΜΗΣ: Αγωνιστικά δεν νομίζω ότι κάναμε κάτι. Το 2004 η ΑΕΚ βγήκε 3η δυο βαθμούς πίσω από τον πρώτο και θα μπορούσε να βγει Τσάμπιονς Λιγκ και να έχει κέρδη. Την επόμενη βγήκαμε Τσάμπιονς Λιγκ. Την επόμενη χρονιά πάλι Τσάμπιονς Λιγκ. Εκανε τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της κόντρα στη Μίλαν. Ο Φερέρ έβαλε μέσα με την Αντερλεχτ πέντε 20χρονους που μετά οι τρεις πουλήθηκαν. Μεγάλη η συμβολή του Φερέρ. Την επόμενη χρονιά δεν παίξαμε καλά και τερματίσαμε τέταρτοι. Την επόμενη χρονιά ήμασταν πρώτοι. Πρώτοι σε άμυνα, επίθεση, σκόρερ, ασίστ... Αν εκείνη τη χρονιά παίρναμε το πρωτάθλημα, δεν θα κάναμε αυτή την κουβέντα. Θα ‘χαμε κι άλλα κέρδη και θα ήμουν ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος στην ιστορία της ομάδας. Δεν θα συζητούσαμε τώρα για όλα αυτά, αν είχαν μπει 15 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία από την συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ.

- Γιατί όταν αποχώρησε γιατί δεν ζήτησε διαχειριστικό έλεγχο για να αποδειχθεί ότι όλα ήταν καθαρά;

ΝΤΕΜΗΣ: Μπορεί και να έπρεπε. Δεν περνούσε όμως από το μυαλό μου ότι μπορούσα να κατηγορηθώ ως κλέφτης. Είναι άλλο πράγμα να υπάρχει ένα δημοσίευμα που να αφήνει αιχμές κι αλλο να υπάρχουν τόσοι πολλοί ψίθυροι, ακόμη και σε κόσμο της ΑΕΚ.

- Για το αν οι μέτοχοι του είχαν εμπιστοσύνη ή αν θεωρούν ότι τους κορόιδεψε:

ΝΤΕΜΗΣ: Αλλο δεν μου έχουν εμπιστοσύνη γιατί δεν κάνω σωστά τη δουλειά διοικητικά κι άλλο ότι τους κοροϊδεύω. Δεν πιστεύω ότι θεωρούν ότι τους κορόιδεψα. Μπορεί κι εν μέρει έχουν δίκιο να πιστεύουν ότι δεν έκανα σωστό χειρισμό. Οταν τους έλεγε ένα «Χ» μπάτζετ την πρώτη και την δεύτερη χρονιά και μετά «πέφταμε» έξω, είναι λογικό να έχουν πρόβλημα. Κι εγώ θα είχα... Αλλο όμως αυτό κι αλλο να λέμε ότι τους κορόιδεψα.

- Για τα έξοδα της ΑΕΚ και τα 150 εκατομμύρια στα οποία αναφέρθηκε πρόσφατα ο κ. Κανελλόπουλος:

ΝΤΕΜΗΣ: «Εχω και εγώ το δικαίωμα να λέω για τον Τύπο. Η ΑΕΚ τα έσοδα που είχε τα τέσσερα χρόνια ήταν 97 εκατομμύρια ευρώ και τον πέμπτο χρόνο είχε 27 εκατομμύρια ευρώ. Εμείς κάναμε κάθε χρόνο παρουσίαση των εξόδων της ομάδας. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας οι ισολογισμοί. Με έχουν κατηγορήσει και εμένα το 2007 πως βγήκα και είπα ότι η ομάδα δεν έχει χρέη. Και τώρα με κατηγορούν πως η ομάδα έχει χρέη. Το ότι δεν χρωστούσαμε σημαίνει πως τα χρέη είχαν διακανονιστεί. Οχι ότι δεν χρωστούσαμε. Τα χρέη προς τον Λάκη, τον Ζαγοράκη για παράδειγμα. Αυτό είχα πει. Άλλαξε όλο το οικονομικό κομμάτι επειδή άλλαξε και ο οικονομικός διευθυντής».

-Για την διοίκηση της ΑΕΚ και την άποψη που εξέφρασε τότε ότι παραχωρείται η ομάδα με ένα ευρώ:

ΝΤΕΜΗΣ: Θεωρώ ότι αυτή η κίνηση που έγινε τότε ήταν λάθος... Διαφωνώ με το ότι είπαν ελάτε να πάρετε την ΑΕΚ με 1 ευρώ... Επαναλαμβάνω, μεγάλο μερίδιο της διαστρέβλωσης στην εικόνα που υπάρχει έχει ο Τύπος. Γράψατε στο «Goal» (σ.σ. απευθυνόμενος στον Ανδρέα Δημάτο) ότι το ματς με την Αααχεν ήταν στημένο. Εγώ μιλάω για πράγματα ηθικά, δεν στέκομαι σε άλλα...

Η συνέντευξη διακόπηκε λίγο μετά τις 23:30, όταν περίπου 150 οπαδοί της ΑΕΚ έκαναν «ντου» στο στούντιο και επιχείρησαν με άγριες διαθέσεις να έρθουν σε επαφή με τον Ντέμη Νικολαϊδη! Τελικά, δεν κατάφεραν να εισέλθουν μέσα στο στούντιο όπου βρίσκονται οι δημοσιογράφοι και ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ. Χρειάστηκε η ισχυρή αστυνομική δύναμη για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να αποχωρήσει ο Νικολαϊδης από το στούντιο στην Κάντζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: