Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Βλάχος: "Στηρίξτε την διοίκηση"

Επιμέλεια: Δ.Μ.

O Bαγγέλης Βλάχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα "arcadia-sports.gr", αναφέρθηκε στα θέματα της ομάδας, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τους ιδιοκτήτες της ομάδας της Τρίπολης, ενώ αναφέρθηκε και στην δική του φιλοδοξία να συνεχίσει στην ομάδα.

Ο προπονητής του Αστέρα Τρίπολης μίλησε με απόλυτη ειλικρίνεια, η οποία αποτυπωνόταν στο βλέμμα του και στο πάθος με το οποίο εξέφραζε αυτά τα οποία ένοιωθε! Δίχως υπεκφυγές και διπλωματία, μίλησε για τον Αστέρα, την Τρίπολη, τον Μπάκο, τον Καϋμενάκη, τον Μποροβήλο, τον Αμπάρη, τον Παναρκαδικό, το ενδεχόμενο συγχώνευσης, τα συμβόλαια που λήγουν, την πρόταση που είχε από την ΑΕΚ, τις φιλοδοξίες του, τα λάθη του και τα πιστεύω του! Αναλυτικά η συνέντευξη Βαγγέλη Βλάχου στο "arcadia-sports.gr":

Βλάχος-Αστέρας και του χρόνου μαζί. Ας ξεκινήσουμε από αυτό.

"Επειδή θεωρούμαι από τους ηθικούς και τίμιους του ποδοσφαίρου εγώ, νομίζω ότι οι ιδιοκτήτες του Αστέρα μου ταιριάζουν. Είναι δύο άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν "λερωθεί", δεν έχουν δώσει το παραμικρό δικαίωμα για να πουν κάτι εναντίον τους, αγαπούν αυτό που κάνουν, αγαπούν την ομάδα και της προσφέρουν ό,τι χρειάζεται για να είναι στη Superleague.

Για εμένα όλα αυτά είναι αρκετά για να συνεχίσω στη μεγάλη μου αγάπη που είναι το ποδόσφαιρο, και για να υπάρχω σε μια ομάδα όπως ο Αστέρας. Γι' αυτό όταν μου είπαν να ανανεώσω το συμβόλαιο μου, είπα αμέσως ναι, θέλω να μείνω στον Αστέρα, με την προϋπόθεση πάντα, ότι ο Αστέρας θα παραμείνει στην κατηγορία".

Γιατί έφτασε ο Αστέρας να κινδυνεύει με υποβιβασμό;

"Αν πρέπει να πω κάτι για αυτό, θεωρώ ότι θα είναι δύσκολα αλλά στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Η ομάδα όταν πάει καλά έχουν όλοι μερίδιο, όταν η ομάδα δεν πάει καλά, επίσης όλοι έχουν ευθύνη. Θεωρώ ότι για το ότι δεν τελειώσαμε γρήγορα την υπόθεση παραμονή στην κατηγορία, είναι ευθύνη όλων μας. Πρέπει να τα λέμε τα πράγματα όπως έχουν, δεν κρυβόμαστε από πουθενά. Αλλά στο τέλος, θα δικαιωθεί και η προσπάθεια η δική μου και αυτή των παικτών, οι οποίοι είναι και οι πρωταγωνιστές. Και φυσικά οι προσδοκίες των ανθρώπων που είναι στην ομάδα".

Είχατε πει πως αν τα χνώτα μου δεν ταιριάζουν με αυτά της ομάδας θα φύγετε. Φαίνεται όμως ότι ταιριάζουν και γι αυτό παραμένετε; Θέλετε να μιλήστε για αυτή τη σχέση;

"Θα κάνω μια τελική συζήτηση το Πάσχα, που θα είναι όλοι οι άνθρωποι της διοίκησης εδώ. Όπως κάθε ομάδα έτσι και ο Αστέρας έχει κάποια προβλήματα σαν ομάδα, τα οποία πρέπει να λυθούν. Εγώ έχω επισημάνει κάποια από αυτά τα θέματα, όπως και κάποια λάθη που έχουν γίνει. Είμαι υποχρεωμένος ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου να αναφέρω αυτά τα πράγματα, προκειμένου η ομάδα και το ποδοσφαιρικό τμήμα να λειτουργήσει καλύτερα.

Έχω υποχρέωση στον εαυτό μου και στην επαγγελματική μου συνείδηση να τους πω την αλήθεια και όποιες αλλαγές εγώ πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν. Θεωρώ ότι ο προπονητής έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε ότι αφορά την ποδοσφαιρική ομάδα και η διοίκηση έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στη διαχείριση των θεμάτων των διοικητικών. Αυτά είναι δύο θέματα που πρέπει να ξεκαθαρίζονται. Αφορά λοιπόν στις μεταγραφές, αφορά στην καλύτερη λειτουργία του τμήματος του δικού μου, του ποδοσφαιρικού, και εκεί δεν πρέπει να μπαίνει κανείς. Αν λοιπόν σε όλα αυτά τα πράγματα συμφωνήσουμε με τη διοίκηση, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία".

Καλό κλίμα και ανανέωση σημαίνει και τέρμα στις φήμες περί αποχώρησης του Αστέρα από την Τρίπολη. Ισχύει;

"Συμφωνώ απόλυτα. Νομίζω ότι ο Αστέρας Τρίπολης θα παραμείνει εδώ. Εγώ τη γνώμη μου την είπα όταν ξεκίνησε το θέμα. Αστέρας Τρίπολης σημαίνει ότι ο Αστέρας ανήκει στην Τρίπολη. Αυτά τα εγχειρήματα, κατά την άποψη μου, είναι λάθος. Βέβαια το τί σκέφτεται η διοίκηση είναι δικό της θέμα και εγώ ποτέ δεν αναμειγνύομαι σε τέτοια θέματα. Όμως νομίζω πως η μετακίνηση μιας τέτοιας ομάδας από ένα μέρος σε ένα άλλο, όπου ίσως να μην είναι τόσο φιλόξενο το περιβάλλον και οι άνθρωποι, είναι λάθος κατά των ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να φτάσουν τον Αστέρα ψηλά".

Από την άλλη όμως βλέπουμε μια ομάδα που προσπαθεί να λειτουργήσει σωστά και με υγεία αλλά ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό. Για ποιό λόγο συμβαίνει αυτό;

"Θεωρώ ότι είναι ένα κομμάτι το οποίο μπορεί εύκολα ο Αστέρας να το λύσει. Ο κόσμος σε όλη την Ελλάδα διψάει για ποδόσφαιρο. Ο κόσμος όταν έχει μόνο μια ομάδα στη μεγάλη κατηγορία σε μια περιοχή όπως η Πελοπόννησος, τότε πρέπει να τη στηρίξει. Δε νομίζω ότι υπάρχει φίλαθλος σε αυτή την πόλη που να μη θέλει να πάει στο γήπεδο.

Οπωσδήποτε έχουν γίνει λάθη. Αλλά αυτό είναι εύκολο στο να αλλάξει. Για παράδειγμα μια έρευνα αγοράς μπορεί να δείξει στοιχεία για την αποχή του κόσμου από τα γήπεδα. Εγώ είμαι αισιόδοξος σε αυτό το θέμα. Μπορούμε για παράδειγμα στις ακαδημίες να έχουμε μόνο παίκτες από την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, προκειμένου να έρθουν και οι συγγενείς των παιδιών κοντά στην ομάδα. Επίσης το φθηνό εισιτήριο μπορεί να φέρει κόσμο στο γήπεδο. Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνεις".

Είναι τόσο εύκολα τα πράγματα;

"Οι ιδιοκτήτες του Αστέρα έχουν πετύχει πολλά πράγματα στη ζωή τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι πανέξυπνοι. Το ότι φέτος δεν ανταποκρίθηκε ο κόσμος στην ομάδα είναι ένα από τα θέματα που τους απασχολεί. Το μεγαλύτερο "λάθος" της ομάδας αυτής είναι ότι ανέβηκε τόσο γρήγορα τις κατηγορίες. Το να ξεκινάς από τη Δ' Εθνική και να φτάνεις στη Superleague τόσο εύκολα δεν είναι τελικά τόσο καλό. Θέλει προσοχή μεγάλη και τεράστια υπομονή από όλους. Και από τον κόσμο και από τη διοίκηση. Πρέπει η ομάδα να αποκτήσει ταυτότητα στη Superleague και σεβασμό από όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Αν δεν υπάρχει σεβασμός θα είσαι πάντα το εύκολο θύμα. Πρέπει να βάλεις τις βάσεις. Το έχω ξαναπεί".

Για το μέλλον του Αστέρα στη Superleague;

"Για να κάνεις ένα ταξίδι χιλίων μιλίων χρειάζεται απλά ένα πρώτο βήμα. Το ένα βήμα ο Αστέρας το έχει κάνει. Του χρόνου θα είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα για τον Αστέρα διότι θα έχει να συναγωνιστεί ομάδες με πολύ κόσμο και ταυτότητα. Σε αυτή τη φάση, ο στόχος της ομάδας είναι να παραμένει στην κατηγορία και κάθε χρόνο να βάζει ένα λιθαράκι. Μόλις πατήσεις στα πόδια σου καλά δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα".

Τι πρότυπο πρέπει να έχει ο Αστέρας;

"Ο Αστέρας πρέπει να έχει πρότυπο την Ξάνθη. Μια ομάδα που είχε προβλήματα στην αρχή, πέρασε από πολλά στάδια και έζησε το άγχος παραμονής στην κατηγορία. Όλα αυτά της έδωσαν ταυτότητα. Όταν ο Αστέρας καταφέρει να επιβιώσει σε όλα αυτά και με δεδομένο ότι έχει δύο ανθρώπους όπως είναι ο Μπάκος και ο Καϋμενάκης, θα είναι πολύ πιο εύκολα τα πράγματα. Ανεξάρτητα από το ποιός θα είναι προπονητής".

Πώς λειτουργεί στην ομάδα και στον κόσμο ο κίνδυνος υποβιβασμού;

"Συσπειρωτικά. Ο κόσμος μπορεί να έχει παράπονα. Μπορεί να μην του αρέσω εγώ αλλά εγώ δεν είμαι ο Αστέρας. Οι Μποροβήλοι δεν είναι ο Αστέρας. Ο Αστέρας είναι μια ομάδα που από το τοπικό κατόρθωσε να φτάσει ψηλά. Δεν πρέπει τον κόσμο να τον νοιάζει αν είναι ο Βλάχος ή όχι στην ομάδα.

Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η ομάδα της πόλης μας να συμμετέχει στη Superleague. Άρα, λοιπόν, έχει κάνει και ο κόσμος λάθη σε αυτό το κομμάτι. Το να έρθω στο γήπεδο και να βρίζω την ομάδα ή ανθρώπους που είναι στην ομάδα, το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί κακό στην ομάδα. Ας τα ξεχάσουμε όλα αυτά. Ο Αστέρας χρειάζεται στήριξη. Όταν στηρίζεις τον Αστέρα, στηρίζεις την πόλη σου, η οποία ακούγεται σε όλη την Ελλάδα. Αυτό ζητάμε από τον κόσμο.

Θέλουμε το χειροκρότημα ακόμα και στη δύσκολη στιγμή. Ας γίνει ο φίλαθλος της Τρίπολης ένας διαφορετικός φίλαθλος από τους υπόλοιπους της Ελλάδας. Ας κάνει τη διαφορά. Ας παρουσιάσουν κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Ας γίνουν όπως οι φίλαθλοι στο εξωτερικό, που χάνει η ομάδα και αυτοί χειροκροτούν. Μπορούν να γίνουν. Αν δεν έχεις τον κόσμο ως 12ο παίκτη δε μπορείς να προοδεύσεις. Όταν έχεις 1200 άτομα στη Superleague, είσαι εύκολος στόχος. Πρέπει ο κόσμος να το καταλάβει αυτό!"

Δημιουργήθηκε πρόβλημα στο εσωτερικό της ομάδας από τη σκέψη μετακίνησης σε άλλη πόλη;

"Πέρασε μέσα στην ομάδα και ειδικά οι ξένοι παίκτες σας λέω ότι ερχόντουσαν και ρωτούσαν τι θα γίνει. Αν θα πάμε Καλαμάτα ή θα μείνουμε στην Τρίπολη και γιατί γίνεται αυτό! Δημιουργήθηκε ένας προβληματισμός και αυτό οπωσδήποτε δε λειτούργησε θετικά για την ομάδα. Η ομάδα για μερικές μέρες είχε αγωνία και οι παίκτες επηρεάστηκαν. Ο παίκτης πρέπει να είναι πανέτοιμος και ψυχολογικά για τους αγώνες, όχι μόνο αγωνιστικά. Όταν υπάρχουν προβλήματα στον παίκτη, δε μπορεί να αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητες του. Θεωρώ όμως ότι αυτό έχει λήξει. Έχει περάσει".

Υπάρχουν έξι συμβόλαια που λήγουν. Τι μπορούμε να πούμε για αυτούς τους παίκτες;

"Εγώ θα κάνω, πριν τελειώσει το πρωτάθλημα, τις εισηγήσεις για το ποιά παιδιά θέλω να μείνουν στην ομάδα και ποιά να φύγουν. Υπάρχουν όμως και τα συμβόλαια που λήγουν. Αυτά τα παιδιά είναι πολύ καλά και ξεκινάω από αυτό, γιατί θα ήταν πολύ εύκολο γι' αυτούς, από τη στιγμή που δεν είναι δεδομένο ότι θα παραμείνουν στην ομάδα, να μη δίνουν το 100% από αυτό που μπορούν. Είμαι τυχερός και εγώ και η ομάδα που αυτοί οι 6 παίκτες είναι καλά παιδιά. Θα μπορούσαμε να πάθουμε μεγάλη ζημιά αν ήταν αδιάφοροι και δεν ασχολιόντουσαν με το τι θα κάνει η ομάδα. Τους ευχαριστούμε γιατί όχι μόνο δεν είναι αδιάφοροι, αλλά τραβάνε και τους υπόλοιπους σε αυτή τη δύσκολη πορεία που μας περιμένει. Αν η ομάδα παραμείνει στην κατηγορία, θα το οφείλει στα παιδιά που ήταν επί ξύλου κρεμάμενοι!"

Βλέπουμε μια νοοτροπία στον Αστέρα που διαφέρει από άλλες ομάδες. Δηλαδή παίκτες που λήγουν τα συμβόλαια τους δε μπαίνουν στο ψυγείο.

"Αυτοί οι δύο άνθρωποι δεν ήρθαν στο ποδόσφαιρο για να πάρουν. Δεν κάνουν πράγματα που κάνουν άλλες ομάδες για να κονομήσουν λεφτά. Είναι στο ποδόσφαιρο γιατί αγαπούν αυτή την πόλη και το άθλημα. Αυτό καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον. Θα φαινόταν με το καλημέρα αν αυτοί οι άνθρωποι είχαν άλλους στόχους και σκοπούς από το ποδόσφαιρο. Ήρθαν για να κάνουν το κέφι τους. Αυτός είναι ο λόγος και τον ξέρουν όλοι. Αυτό είναι το αβαντάζ του Αστέρα και το ξέρει όλος ο κόσμος του ποδοσφαίρου".

Πιστεύεις στον Έλληνα παίκτη;

"Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι από τα χειρότερα πρωταθλήματα στον κόσμο αλλά δεν είναι εύκολο πρωτάθλημα. Το ποδόσφαιρο παίζεται και...γύρω-γύρω από το γήπεδο. Οι Έλληνες παίκτες επειδή τα έχουν ζήσει όλα αυτά για χρόνια, είναι πιο εύκολο να ανταποκριθούν. Από τους Έλληνες παίκτες παίρνεις περισσότερο φιλότιμο και ξέρουν καλύτερα τι γίνεται σε αυτό το περιβάλλον. Αυτοί θα μείνουν πίσω. Οι ξένοι κάποια στιγμή θα φύγουν. Οι Έλληνες όμως μένουν πίσω και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα. Όλα τα πληρώνουν αυτοί. Οι Έλληνες τραβάνε και τους ξένους. Στην Ελλάδα δε μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο σε ξένους παίκτες. Αν είναι οι ξένοι καλοί, ας έρθουν. Αν είναι ισάξιοι ή χειρότεροι από τους Έλληνες τότε να μην έρθουν. Δεν καταλαβαίνω το λόγο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ενδιαφέρει όλους όσοι ασχολούνται με το ελληνικό ποδόσφαιρο".

Για τους Αρκάδες παίκτες τι άποψη έχεις;

"Εγώ βλέπω όλα τα παιχνίδια. Δε μπορεί ολόκληρη Αρκαδία και ολόκληρη Πελοπόννησος να μην έχει παίκτες καλούς. Όταν η Παναχαϊκή παλιά ήταν στη μεγάλη κατηγορία, είχε πολλούς ποδοσφαιριστές από την περιοχή. Δε μπορεί να μην υπάρχουν Αρκάδες οι οποίοι είναι καλοί. Για αυτό είπα πριν ότι ίσως θα ωφελούσε η ακαδημία να στηριζόταν μόνο σε Αρκάδες. Εκτός βέβαια αν βρεις το κορυφαίο ταλέντο από άλλη περιοχή και προλάβεις Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, τότε αξίζει να το πάρεις στην ομάδα. Η ομάδα του τόπου πρέπει να είναι κίνητρο για όλους γιατί στο τέλος εκεί θα καταλήξουν όλοι"!

Σε ποιές θέσεις πονάει ο Αστέρας και πρέπει να ενισχυθεί;

"Ο Αστέρας πρέπει να πάρει παίκτες σε όλες τις θέσεις. Κάποτε ο Παναγιώτης Γιαννάκης είχε πει ότι η χημεία είναι το πιο σπουδαίο πράγμα. Δηλαδή, μπορεί να φέρεις τον Μαραντόνα στον Αστέρα και να μην παίξει. Αυτό δε σημαίνει ότι ο Μαραντόνα είναι κακός παίκτης. Οι παίκτες που θα πάρει ο Αστέρας πρέπει να έχουν κάποια στοιχεία. Να είναι φιλόδοξοι, να έχουν όραμα και όνειρο.

Επίσης πρέπει να έχουν και κάποια ποιότητα. Πρέπει επίσης να έχουν ταχύτητα και δύναμη. Πρέπει να έχεις ένα κράμα που θα τα συνδυάζει όλα αυτά. Εάν λοιπόν αυτό το ψάξεις καλά, μπορείς να βρεις εύκολα παίκτες, που κάθε φορά θα γίνονται λίγες προσθήκες. Ο Αστέρας μπορεί να το πετύχει αυτό για έναν απλό λόγο. Επειδή υπάρχουν δύο άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να βάλουν λεφτά. Και μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι όλο το θέμα. Τα λεφτά καθορίζουν τα πάντα.

Εάν λοιπόν οργανωθεί σωστά η κατάσταση δε μπορείς να αποτύχεις. Και εδώ θα επιστρέψω στο θέμα της Ξάνθης. Η Ξάνθη όταν έπεσε κατηγορία κατάλαβε γιατί έπεσε κατηγορία. Εδώ υπάρχουν δύο άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να κάνουν τρομερά πράγματα. Και δεν το λέω επειδή δουλεύω εδώ. Εγώ μπορεί αύριο να φύγω. Το λέω επειδή είναι η αλήθεια. Όποιος και αν έρθει και αγαπάει την πρόοδο, τα ίδια θα πει. Μπορεί εδώ να γίνει τρομερή δουλειά.

Πρέπει όλοι να βάλουν ένα λιθαράκι και να δημιουργήσουμε τις υποδομές. Εμένα θα με ενδιαφέρει να πω καλά λόγια. Δεν είμαι γλύφτης και δεν το έκανα ποτέ. Τα λέω επειδή είναι αλήθεια. Εγώ αν ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος θα πω ότι πρέπει να πάρει το πρωτάθλημα, αν ο Παναθηναϊκός είναι καλύτερος το ίδιο, και ας είμαι ΑΕΚτσής. Πάντα λέω την αλήθεια. Και σε αυτό διαφέρω από κάποιους. Και το πληρώνω αλλά δε με ενδιαφέρει. Δε με νοιάζει. Αγαπώ το χώρο και το ποδόσφαιρο. Και όταν το αγαπάς πρέπει να το λες όταν υπάρχει υγεία. Και εδώ υπάρχει υγεία.

Μη διώξουν δύο υγιείς ανθρώπους από το ποδόσφαιρο. Θα εγκληματήσουν. Και επειδή το ποδόσφαιρο το ελληνικό βασίζεται στη βρωμιά και το παρασκήνιο δεν προοδεύει. Ας κρατήσουμε δύο ακόμα υγιείς ανθρώπους στο ποδόσφαιρο. Να μείνουν μόνο αυτοί. Ας γίνουμε μια ομάδα πρότυπο που θα έρχονται οικογένειες στο γήπεδο. Μπορούν να το κάνουν. Ας κάνουν τη διαφορά εδώ στην Τρίπολη. Σε μια συζήτηση που είχα κάνει με τον κύριο Μπάκο, αυτό ήταν το όνειρο του.

Εγώ τώρα έκανα το εγχείρημα και είπα τρείς μικροί παίκτες να ανέβουν στην πρώτη ομάδα. Μια συμβουλή τους έδωσα: σας κάνω αυτή την τιμή όπως και εμένα μου έκαναν κάποιοι την τιμή. Εγώ δεν έφτασα ποτέ εκεί που άξιζα. Μην κάνετε το ίδιο λάθος με μένα.

Θα τρώτε καλά, θα προπονείστε σωστά, θα ακούτε και δε θα μιλάτε. Αυτή τη συμβουλή μου είχε δώσει ο Φάντροκ. Και δεν την έκανα ποτέ κτήμα μου. Θυμάμαι ότι μου έδειχνε θα ακούς, θα δουλεύεις και δε θα μιλάς. Δεν το έκανα ποτέ.

Το μετανιώνω μέχρι σήμερα. Μπορώ όμως αυτό να το μεταδώσω σε ένα νέο παιδί. Ότι αυτό είναι το σωστό. Μπορώ στους παίκτες να πω ότι όταν ήμουν επαγγελματίας στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ δεν άκουγα. Έχω κίνητρα και πράγματα να δώσω στους παίκτες. Αγαπώ το ποδόσφαιρο".

Από την ανησυχία για την παραμονή πιστεύετε ότι θα βγει κάτι θετικό;

"Εύχομαι και πιστεύω ότι η ομάδα θα παραμείνει στην κατηγορία. Από όλο αυτό που συμβαίνει από το Δεκέμβρη και μετά, από τα λάθη που έγιναν, τη στενοχώρια και την πικρία θα βγει το καλό. Από ένα λάθος και μια αποτυχία, μπορείς να βγάλεις το θετικό. Αρκεί να έχεις την ανταπόκριση. Αν δεν την έχεις τα μαζεύεις και λες ευχαριστώ πολύ, φεύγω. Αν θες να βολευτείς είναι μια άλλη ιστορία. Εγώ δε βολεύομαι.

Αν θέλεις να είσαι βολεμένος τότε εντάξει. Αν τα βρεις τότε προχωράς, αν όχι φεύγεις. Για εμένα ό,τι και να γίνει, την άποψη για την ομάδα και τον κόσμο εδώ δεν την αλλάζω. Ακόμα και εάν αύριο μου πουν φύγε, εμένα δε θα αλλάξει αυτό που ισχύει στο μυαλό μου. Δεν αλλάζει αυτό. Απλά ο επόμενος πρέπει να συνεχίζει ότι θετικό ξεκίνησε ο προηγούμενος".

Βλέπουμε ότι θέλεις να μπεις στη νοοτροπία του μέσου Τριπολιτσιώτη. Τι γνώμη έχεις για τον Παναρκαδικό. Θεωρείς ότι είναι καραμέλα αυτό που λένε κάποιοι ότι δηλαδή δεν πάνε γήπεδο επειδή προτιμούν τον Παναρκαδικό. Εσύ θα πήγαινες να δεις ποτέ Παναρκαδικό;

"Έχω πάει ήδη. Μάλιστα θυμάμαι πριν από αρκετό καιρό, όταν ο Παναρκαδικός έπαιζε με τη Φαλαισία, περνούσα έξω από το γήπεδο και είδα πολλά αυτοκίνητα. Αυτό μου έκανε τρομερή εντύπωση. Από παράπονο κιόλας, και δε σας το κρύβω, αναρωτήθηκα αν είναι στο γήπεδο περισσότερος κόσμος από ότι στον Αστέρα που τότε ήταν 5ος στη βαθμολογία. Μου έκανε εντύπωση και μπήκα μέσα στο γήπεδο και στάθηκα όρθιος επειδή ήταν στο δεύτερο ημίχρονο.

Εγώ λέω το εξής: είναι δυνατόν στην ίδια πόλη να έχουμε προβλήματα του τύπου είμαι Αστέρας ή είμαι Παναρκαδικός; Πρέπει να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Εγώ αν είμαι εδώ, πρώτα ο Θεός, θα βάλω ως ένα στόχο να λυθούν και αυτά τα θέματα. Πρέπει να έχουμε σχέσεις με τον Παναρκαδικό. Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να χτυπήσουμε την πόρτα του Παναρκαδικού, αν μας κάνει ένας παίκτης και να τον πάρουμε να παίξει στην ομάδα. Αν μας κάνει, να τον βάλουμε να παίξει. Γιατί να μη βάλω ένα παιδί από εμάς εδώ να παίξει! Ή να χτίσουμε μια σχέση που ο ένας να βοηθάει τον άλλον! Γιατί να υπάρχει αντιδικία και μάχη μεταξύ μας; Είναι λάθος. Το θεωρώ λάθος.

Δε μπορώ βέβαια να μπω στο μυαλό των διοικούντων και να καταλάβω πώς σκέφτονται; Εγώ ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου νομίζω ότι είναι λάθος. Από εκεί και πέρα, πρέπει και εμείς να βοηθήσουμε τον Παναρκαδικό. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποιοι παίκτες σε εμάς οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Παναρκαδικό. Γιατί να μην τον στηρίξουμε για να ανέβει και ο Παναρκαδικός; Είναι ένα από τα θέματα που προτίθεμαι να συζητήσω προκειμένου να έχει όφελος και η μία και η άλλη πλευρά.

Έχω σκεφτεί πάρα πολλά πράγματα που μπορεί να φταίνε και δεν έχουμε την εικόνα που θέλουμε στο γήπεδο. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει άνθρωπος που χαίρεται όταν χάνει ο Αστέρας! Είμαι εδώ για να βοηθήσω, αρκεί να έχω και την έγκριση, διότι καταλαβαίνετε ότι μπορεί να υπάρχουν θέματα που δε γνωρίζω. Γιατί δε μπορώ να ξέρω κάποια πράγματα που ίσως υπάρχουν. Αλλά ως προπονητής λέω τη θέση μου καθαρά ποδοσφαιρικά. Αλλά ως άνθρωπος που θέλω να είμαστε όλοι αγαπημένοι στην Τρίπολη, γιατί αυτό θα μας σώσει, λέω γιατί να μην έχουμε καλές σχέσεις με τον Παναρκαδικό;"

Βλέπουμε να μιλάς με πάθος για το ποδόσφαιρο; Θέλουμε να μας πεις πώς γίνεται ένας άνθρωπος που έχει τόσο πάθος για το άθλημα, να λέει ξαφνικά μια μέρα, σταματάω και φεύγω από το χώρο;

"Η απάντηση είναι απλή. Διότι δεν είμαι λαμόγιο! Ήθελα πάντα στη ζωή μου να διαφέρω και αυτό έκανα και όταν αποφάσισα να γίνω προπονητής. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν είμαι φίλος με κανέναν πρώην συμπαίκτη μου. Έχω γνωστούς αλλά όχι φίλους. Το επέλεξα και το κέρδισα. Έλεγα πάντοτε τη γνώμη μου και το πλήρωνα! Δεν είναι τυχαίο ότι είχα τρείς διακοπές συμβολαίου ως ποδοσφαιριστής, διότι εξέφρασα την άποψη μου σε ακραία θέματα. Και ως ποδοσφαιριστής, δεν είχα δικαίωμα να πάρω θέση αλλά εξέφρασα την άποψη μου και τιμωρήθηκα.

Ως προπονητής επέλεξα το καλύτερο. Πήγα στην καλύτερη σχολή που υπάρχει, το "Κοβερτσιάνο", το οποίο δεν έχω τελειώσει ακόμη. Είπα ότι ως προπονητής δε θα μπλέξω σε θέματα που αφορούν σε στοίχημα, δωροδοκίες, "θάψιμο" παικτών! Θέλω πάντα να είμαι ειλικρινής και δίκαιος. Όταν λοιπόν στο χώρο του ποδοσφαίρου υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μέσω του ποδοσφαίρου κοιτάζουν άλλα πράγματα ενώ εγώ άλλα, τότε δεν ταιριάζω στο ποδόσφαιρο. Το ξέρω ότι δεν κάνω για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν ξέρω αν έκανα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αλλά δε με ενδιαφέρει.

Εγώ στην Ελλάδα ζω! Δεν κάνω όμως για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα το παλέψω όμως όσο μπορέσω. Μπορεί να με πετάξει το σύστημα έξω. Παραλίγο να γίνει αυτό. Με πέταξε μάλλον, επειδή δεν ταίριαζαν τα χνώτα μου και οι φιλοδοξίες μου με τη φιλοσοφία κάποιων. Μετά τον Αστέρα μπορεί να έχουν μείνει δύο-τρείς ομάδες που λειτουργούν έτσι όπως ο Αστέρας. Μετά από αυτό θα πω ότι δεν κάνω για αυτό το πράγμα.

Θα το αγαπώ το ποδόσφαιρο και θα το παρακολουθώ από μακριά. Αλλά δε θα συμμετέχω ποτέ σε θέματα που δεν ταιριάζουν στο χαρακτήρα μου. Με υπερηφάνεια θα βγω πάλι και θα πω: σας ευχαριστώ όλους αλλά δεν κάνω για προπονητής και πάω στη θέση μου!"

Επειδή θίγουμε όλα τα θέματα, θέλω να ρωτήσω για ένα συγκεκριμένο θέμα. Ακούει στο όνομα Αμπάρης. Τι γίνετε με αυτή την περίπτωση; Τι σκέφτεσαι να κάνεις για αυτό το ζήτημα;

"Ο Αμπάρης θα είναι ο πρώτος παίκτης που θα ζητήσω να παραμείνει στην ομάδα! Έχω ακούσει διάφορα για τους λόγους που είναι υπό τιμωρία ο Αμπάρης αλλά δεν το έχω ψάξει. Ο Αμπάρης όμως είναι εξαιρετικός άνθρωπος και εξαιρετικός τερματοφύλακας. Είναι από τους καλύτερους στην Ελλάδα, τον έχουμε στον Αστέρα Τρίπολης και δεν τον εκμεταλλευόμαστε. Αδικούμε τους εαυτούς μας, αδικούμε την ομάδα και αδικούμε και το παιδί.

Για να μπορέσει ο Αμπάρης να πουληθεί από τον Αστέρα θα πρέπει να παίζει, αν το εξετάσουμε από αυτή την πλευρά. Για να μπορέσει ο Αστέρας να κάνει απόσβεση των χρημάτων που έχει πληρώσει για τον Αμπάρη θα πρέπει να παίζει. Το να κάθεται έξω για κάποιους λόγους δεν ωφελεί. Δε θα πάρω το μέρος της διοίκησης, αν έχει λάθος η διοίκηση, ούτε του ποδοσφαιριστή αν έχει άδικο αυτός. Όμως ο Αμπάρης είναι περιουσιακό στοιχείο το οποίο πληρώνει ο Αστέρας. Ο Αμπάρης αυτή τη στιγμή μπορεί να έπαιζε στην Εθνική ομάδα και να πήγαινε στο Μουντιάλ.

Και αυτό να μη συνέβαινε, θα μπορούσε να είχε πουληθεί σε μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ ή να πήγαινε σε έναν ευρωπαϊκό σύλλογο. Αν δεν παίζει, έχεις μόνο χάσιμο. Ο Αμπάρης λοιπόν, θα είναι ένα από τα ζητήματα τα οποία θα συζητήσω με τη διοίκηση. Ξέρετε όμως πολύ καλά ότι οι διοικούντες έχουν και το μαχαίρι και το καρπούζι. Δε θα φτάσω στα άκρα αν δεν ξέρω 100% το θέμα.

Διότι κάτι υπάρχει που όμως εγώ δεν το γνωρίζω πολύ καλά. Δε μπορεί να μην ξέρουν οι άνθρωποι της ομάδας την αξία του Αμπάρη. Την ξέρουν καλά. Αν η διοίκηση επιθυμεί ο Αμπάρης να μην υπάρχει στην ομάδα και το θέσει σαν βέτο, καταλαβαίνετε ότι δε θα μπορέσω να βρω λύση".

Βλέπουμε να ρισκάρεις πολύ μέσα στον αγώνα;

"Δουλεύω με όλους τους παίκτες που έχω στη διάθεση μου και δεν ξέρει κανείς πως θα παίξει η ομάδα την Κυριακή. Έχω χωρίσει με τέτοιο τρόπο τις ασκήσεις τακτικής ώστε όλοι να ξέρουν τι κάνουν στην προπόνηση. Αφήνω πάντα δυο-τρείς λύσεις ανοιχτές μέχρι την τελευταία στιγμή και έτσι έχουν όλοι κίνητρο.

Θέλω να τους κρατάω σε εγρήγορση. Ό,τι υπάρχει στο ρόστερ το έχω διαχειριστεί. Όποιος αρπάζει την ευκαιρία μου δηλώνει παρών. Έχω δείξει ότι όταν παίζεις καλά, όπως και αν λέγεσαι, δε σε βγάζω την άλλη εβδομάδα από την ομάδα. Παίζεις. Συνεχίζεις. Παρότι ο προηγούμενος που έφυγε, είτε από τιμωρία, είτε από τραυματισμό δεν έφταιγε.

Κατά την άποψη μου, ο προπονητής πρέπει να είναι δίκαιος και σωστός. Και αυτός που στεναχωριέται επειδή δεν έπαιξε, κατανοεί ότι είναι άδικο όταν παίζει ο άλλος καλά να βγει. Αν είχες παίκτες οι οποίοι έκαναν την τεράστια διαφορά, αν είχες το Μέσι δηλαδή, τότε εντάξει. Αυτό το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι οι παίκτες. Αν όμως το ρόστερ σου δεν έχει μεγάλες διαφορές γιατί να μην πάρουν όλοι ευκαιρίες;"

Ενδεχομένως αυτός ο τρόπος σκέψης να πληγώνει κάποιους παίκτες. Όπως για παράδειγμα τον Βίλτσες που έγινε αλλαγή στην αλλαγή την προηγούμενη αγωνιστική;

"Ένας από τους λόγους είναι ότι έχω λίγους παίκτες. Έχουμε λίγους παίκτες σε αριθμό. Δε μπορείς κατά τη διάρκεια του ματς να κάνεις εύκολα μια αλλαγή. Όταν κάνω αλλαγή στον Αστέρα σημαίνει ότι φτάνω στα όρια μου. Δηλαδή λέω δεν πάει άλλο.

Όταν ήρθα στον Αστέρα είπα ότι αυτός ο παίκτης (σ.σ. Βίλτσες) δε μπορεί να παίζει στη Superleague. Ήταν εντελώς αδιάφορος, δεν έτρεχε καθόλου, ωστόσο τεχνικά ήταν από τους καλύτερους. Τον φώναξα λοιπόν και του είπα ότι εγώ θα σε τιμωρώ μέχρι να κερδίσω το στοίχημα. Ο Βίλτσες μπορεί να κάνει τη διαφορά. Είναι όμως ή του ύψους ή του βάθους. Δεν έχει διάρκεια. Αυτό εξαρτάται από αυτόν, εγώ δε μπορώ να τον βοηθήσω άλλο.

Εμείς έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε έναν παίκτη με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Βίλτσες και άλλες ομάδες δεν έχουν αυτή την ευκαιρία. Φτάνω και εκεί στα όρια μου. Ο Βίλτσες μπορεί να ντριμπλάρει στο ένας με έναν, να κάνει την κάθετη που μας λείπει, τα ξέρω όλα αυτά. Όμως μερικές φορές χρειαζόμαστε άλλα πράγματα εις βάρος της ποιότητας. Έκανα τις προάλλες ένα εγχείρημα με τον Βίλτσες και τον Ρίος μαζί. Την πάτησα. Είναι ποιοτικοί παίκτες και οι δύο αλλά την πάτησα. Πίστεψα ότι με αυτό το επιθετικό σχήμα θα τους "σκοτώσουμε"! Εκεί έκανα λάθος εγώ και ανέλαβα την ευθύνη. Λέω ρίσκαρα και την πάτησα".

Πιστεύεις ότι μπορεί μια ομάδα όπως ο Αστέρας να παίξει επιθετικά; Βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια ότι με τακτική-οχυρό έπαιρνε αποτελέσματα;

"Σε γενικές γραμμές νομίζω ότι ο Αστέρας έχει παίξει καλά. Έχουμε παίξει και επιθετικά, έχουμε παίξει και παραγωγικό ποδόσφαιρο και σε κάποια από τα τελευταία παιχνίδια έχουμε μια πτώση. Η αλήθεια είναι ότι έχει επέλθει η κούραση. Δεν είναι δικαιολογία, απλά τα κουκιά είναι μετρημένα. Οι παίκτες έχουν κουραστεί και σωματικά και ψυχολογικά διότι σε κάποια ματς ενώ έπαιξε καλά η ομάδα δεν πήρε αποτέλεσμα ενώ στον αγώνα που ήμασταν κακοί μας καταδίκασε και το αποτέλεσμα.

Το 0-4 με τον Ηρακλή μας καταδικάζει ως σκορ. Είμαι της άποψης ότι η άμυνα δίνει τη νίκη. Νόμος. Όταν είσαι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχεις τη δυνατότητα να έχεις παίκτες με ποιότητα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Εκεί μπορείς να ρισκάρεις. Εμείς πρέπει πρώτα να είμαστε σωστοί στην άμυνα και μετά όλα τα άλλα. Πλέον έχουμε καταλάβει τι θέλουμε να κάνουμε στο αμυντικό κομμάτι και με 4-5 παίκτες πιο μπροστά μπορείς να ζητήσεις την ποιότητα.

Γιατί να μην παίζουμε επιθετικά με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό; Είναι ματς που αν παίξεις καλά μπορεί να πάρεις αποτέλεσμα που δεν το φαντάζεται κανείς. Μπορούμε να κάνουμε έναν συνδυασμό τέτοιο. Ο Αστέρας κάποτε έπαιρνε αποτελέσματα αλλά ήταν από τις χειρότερες ομάδες του πρωταθλήματος".

Για τον Έλληνα προπονητή;

"Παρότι είχα παίξει στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό δεν ήξερα τακτική. Από ένστικτο κάναμε κάποια πράγματα. Γιατί να μην ξέραμε και εμείς τακτική όπως κάποιοι ευρωπαίοι παίκτες; Ξέρετε πόσο καλύτερος παίκτης θα ήμουν; Δεν ήξερα τίποτα και λειτουργούσα από ένστικτο. Τώρα που άλλαξαν τα πράγματα, είναι ευκαιρία για τον Έλληνα προπονητή ο οποίος είναι ικανός, έξυπνος και έχει ευκαιρίες.

Πρέπει να δίνουμε κίνητρα στους νέους παίκτες αλλά πρέπει οι προπονητές των ακαδημιών να είναι καλύτεροι από τους προπονητές της πρώτης ομάδας. Πρέπει το πρόγραμμα της πρώτης ομάδας να το ακολουθούν και η δεύτερη με την τρίτη. Εγώ ρωτάω να μάθω. Ρωτάω τους Αργεντινούς πώς λειτουργούν εκεί τα πράγματα, ρωτάω τους Βραζιλιάνους.

Μόνο εμείς είμαστε πίσω σε όλους τους τομείς. Μπορούμε να βελτιωθούμε αλλά είμαστε όλοι βολεμένοι. Ας γεμίσουμε Ελληνόπουλα τις ομάδες. Έχουμε τη δυνατότητα. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι από την εποχή τη δικιά μου, οι Εθνικές Ελπίδων είχαν ταλέντο και δυνατότητες. Μόλις περνούσαμε στην Ανδρών εξαφανιζόμασταν. Γιατί; Κάτι συμβαίνει. Είμαστε όλοι του "έλα μωρέ"! Για αυτό λέω ότι πρώτα χρειαζόμαστε παιδαγωγούς".

Για την καριέρα του ως παίκτης;

"Εγώ τα παράτησα. Θα μπορούσα να είμαι πολύ καλύτερος παίκτης, αλλά έκλεβα στις προπονήσεις, δεν είχα παιδεία, κορόιδευα, κοίταγα πώς θα γλιτώσω τη φυσική κατάσταση! Το πλήρωσα ακριβά με τραυματισμούς και προβλήματα και δεν έφτασα εκεί που έπρεπε να φτάσω. Ξεκίνησα το μεγαλύτερο ταλέντο. Δομάζος, Παπαϊωάννου, Κούδας είχαν πει τα καλύτερα λόγια για μένα. Ποιοί; Οι μεγαλύτεροι παίκτες της Ελλάδας, έλεγαν ότι είμαι ο συνεχιστής της δικής τους γενιάς. Αλλά δε δούλευα και δεν έκανα αυτά που έπρεπε. Για αυτό σας λέω ότι αν αποτύχει ένα παιδί που έχει ταλέντο, φταίει πρώτα αυτός και κανείς άλλος, όπως εγώ έφταιγα για την πορεία μου"!

Για τον εαυτό του και το ποδόσφαιρο;

"Αγαπώ το ποδόσφαιρο. Δεν είμαι πλούσιος ούτε μπορώ εύκολα να πω όπως είπα ότι σταματάω. Δόξα το Θεό είμαι καλά, αλλά δεν είμαι πλούσιος. Δεν είναι εύκολο γιατί ξέρετε πώς όλοι θέλουμε τα λεφτά. Εύκολα όμως μπορώ να πω αύριο ότι δεν ξανασχολούμαι με το ποδόσφαιρο για τους δικούς μου λόγους. Εγώ είμαι αυτός. Σε όποιον αρέσει.

Έχω φτάσει 48 ετών και δεν έχω δώσει το παραμικρό δικαίωμα, ούτε ως παίκτης ούτε ως προπονητής. Δεν αλλάζω τώρα ούτε θα τα χαλάσω τώρα αυτά που πιστεύω. Όπου πάω με χαιρετάνε όλοι. Πάω στο Καραϊσκάκη να δω ματς και με χαιρετάνε όλοι. Με βλέπουν στο δρόμο όλοι οι παράγοντες είτε λέγεται Κόκκαλης, είτε Ζαγοράκης, είτε όπως λέγεται και μιλάμε. Έχω ψηλά το κεφάλι μου πάντα. Αυτός είμαι, αυτός θα είμαι πάντα. Δε μπαίνω σε παιχνίδια. Τέλος! Και ας είναι αυτό εις βάρος μου".

Πού οριοθετείς την υπόθεση παραμονής στην κατηγορία;

"Δυστυχώς ο Αστέρας ανέβασε τον πήχη ψηλά. Διότι ο Αστέρας έχασε από όλες τις ομάδες που ήταν από κάτω του και ανέβασε τον πήχη. Θεωρώ ότι 34 με 35 βαθμοί είναι αρκετοί για την παραμονή".

Να σου βάλουμε δύσκολα; Αν σε ένα χρόνο από τώρα είσαι στον Αστέρα και σου κάνει πρόταση η ομάδα της καρδιάς σου, η ΑΕΚ. Τι επιλέγεις;

"Θα σας πω κάτι. Όταν ήμουν στον Ιωνικό, έφυγε ο Μπάγεβιτς από την ΑΕΚ. Τότε ο Μπάγεβιτς είπε στους ανθρώπους της ΑΕΚ να πάρουν το Βλάχο προπονητή. Θυμάμαι έφτασα πολύ κοντά. Θυμάμαι ήταν ο συγχωρεμένος ο Κανελλάκης, ο οποίος με προέτρεψε κιόλας. Γύρισα και του είπα: "κύριε Νίκο δε φεύγω. Εγώ όπου δουλεύω δε φεύγω".

Τότε με κοίταξε με έκπληξη και απόρησε, λέγοντάς μου «τι είπες ρε Βαγγέλη;». Εγώ όπου ξεκινάω, εκεί τελειώνω. Αν είναι καλοκαίρι και πρόκειται να ξεκινήσω από την αρχή σε μια ομάδα τότε θα πάω. Αλλά δε φεύγω στα μέσα της χρονιάς από μια ομάδα για μια άλλη. Και τώρα το λέω, όπου και αν δουλεύω, όσο οικτρά και αν είναι τα πράγματα εκεί που δουλεύω δεν φεύγω! Έτσι είμαι. Δεν αλλάζω τα στάνταρ μου".

Στόχος συνεργασίας Βλάχου-Αστέρα;

"Δυστυχώς δεν έχω δουλέψει σε μεγάλη ομάδα. Σε όσες ομάδες δούλεψα, πάλευαν για την παραμονή. Φέτος στον Αστέρα για δύο μήνες μας χτύπαγε την πόρτα η τύχη μήπως και κάναμε την υπέρβαση καθώς ήμασταν ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα. Δεν τη βοηθήσαμε όμως την ομάδα. Ούτε εγώ, ούτε η διοίκηση ούτε κανείς.

Δε σας λέω ότι μπορούσαμε να κάνουμε την υπέρβαση αλλά μπορούσαμε να το έχουμε παλέψει. Αν μείνει η ομάδα στην κατηγορία, θέλω να πάμε πολύ πιο ψηλά στην κατηγορία. Πρέπει κάθε χρόνο να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν καθορισμένους στόχους. Κάθε χρόνο πάνε για το πρωτάθλημα και για μια καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτές οι ομάδες όμως βλέπουν και καθορίζουν τους στόχους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: