Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Πηλαδάκης: «Στόχος μας να πρωταγωνιστούμε κάθε χρόνο»


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Την πίστη ότι η Λάρισα με τον νέο γήπεδο θα σπάσει το κατεστημένο και θα πρωταγωνιστήσει στο ελληνικό πρωτάθλημα εξέφρασε ο Κώστας Πηλαδάκης, μιλώντας στην εφημερίδα «Free Sunday».

Το γήπεδο δεν είναι πλέον μακέτα είναι πραγματικότητα. Το όραμα σας γίνεται πραγματικότητα. Πως αισθάνεστε;

«Αισθάνομαι πάρα πολύ όμορφα και θα αισθανθώ ακόμα καλύτερα όταν ολοκληρωθεί και μπούμε μέσα γιατί έχει ακόμα αρκετές φάσεις κατασκευαστικές αλλά το έργο προχωράει καλά μέχρι τώρα. Η κατασκευή του γηπέδου αλλάζει επίπεδο την Λάρισα, αλλάζει 100% την διασκευαστική φιλοσοφία του φιλάθλου, όχι μόνο της ΑΕΛ αλλά ολόκληρης της Θεσσαλίας. Αντιλαμβάνεστε ότι ένας τέτοιος χώρος που έχει και όλες τις άλλες δράσεις δίνει την δυνατότητα σε κάποιον να συνδυάζει την ποδοσφαιρική του διασκέδαση και με άλλες δραστηριότητες όπως κυματογράφο, συναυλίες και πολλά άλλα».

Η κατασκευή του γηπέδου είναι ένα επιπλέον κίνητρο για τον Κώστα Πηλαδάκη να συνεχίσει την ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο με το ίδιο πάθος που είχε όταν μπήκε στο χώρο;

«Δεν είναι ακριβώς κίνητρο είναι η τελευταία μου ελπίδα! Αντιλαμβάνεστε ότι σε τέτοιες περιόδους οικονομικής κρίσης ομάδες της περιφέρειας όπως η Λάρισα δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούνε οικονομικά τις μεγάλες ομάδες Αθήνας και Θεσσαλονίκης εκ των πραγμάτων μπαίνεις σε μια διαδικασία απλά και μόνο να συμμετάσχεις σε ένα πρωτάθλημα και μια φορά τα δέκα χρόνια να κάνεις και μια επιτυχία. Δεν νομίζω ότι σε κανέναν εδώ στη Λάρισα αρκεί κάτι τέτοιο. Και οι βλέψεις όλων μας και οι ορέξεις όλων μας είναι να πρωταγωνιστούμε κάθε χρόνο. Νομίζω ότι είναι μονόδρομος για τις ομάδες της περιφέρειας η κατασκευή νέων γηπέδων όχι μόνο για τους προφανείς λόγους αλλά και για την αύξηση των εσόδων».

Αντιμετωπίσατε πολλά προβλήματα μέχρι να ξεκινήσετε το έργο. Νιώσατε ότι οι πολιτικοί παράγοντες σας κορόιδευαν και έπαιζαν κάποιο παιχνίδισε βάρος σας;

«Δεν ξέρω αν ήταν κάποιο παιχνίδι απλά μερικές φορές η προσέγγιση κάποιον πολιτικών είναι να αναβάλουμε κάποιο θέμα ώστε να μην πάρουμε αποφάσεις και είναι εξίσου καταστροφικό αυτό. Ποιος νέος άνθρωπος παίρνοντας τέτοια ρίσκα μπορεί να περιμένει 5 χρόνια να επενδύει χρήματα με αμφίβολο αποτέλεσμα και αμφίβολη την ολοκλήρωση του σχεδίου και του οράματος που έχει. Πιστεύω ότι η πολιτεία πρέπει να θεσπίσει κανόνες ώστε να μην είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες και το πιο απλό το οποίο θα μπορούσαν να είχανε σκεφτεί, όπως πολύ καλά έχουν σχεδιάσει νομοσχέδια για επιδοτήσεις ξενοδοχείων και μιλάμε για χιλιάδες ξενοδοχειακές μονάδες, θα μπορούσαν να είχαν θεσπίσει κάτι αντίστοιχο που θα αφορούσε 20 με 30 γήπεδα σε όλη την Ελλάδα. Πολύ μικρότερες επενδύσεις από το κράτος με τεράστιας σημασίας έργα σε ότι αφορά τις θέσεις εργασίας, αλλά το πιο σημαντικό απ όλα είναι ότι καταναλώνουμε όλοι φαιά ουσία στα γεγονότα βίας στην τηλεόραση, για την αστυνομία αν εμπλέκεται ή δεν εμπλέκεται, ενώ θα μπορούσαν με ένα απλό νομοσχέδια να φτιαχτούν στα επόμενα 5 χρόνια, αλλά 20 με 30 γήπεδα και η βία να έχει εκλείψει».

Φαντάζομαι ότι θα θέλατε να απομονώσετε τα ταραχοποιά στοιχεία από το νέο σας γήπεδο;

«Βέβαια 100% αν και μέχρι τώρα δεν μπορεί κανένας να χρεώσει στην συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων μας γεγονότα βίας. Είχαμε πολύ μεμονωμένες περιπτώσεις που έχουμε αντιμετωπίσει που δυστυχώς έχουν ακολουθηθεί προκλήσεις φιλοξενούμενων , γιατί είμαστε και αυτής της φιλοσοφίας οι οπαδοί μας να πηγαίνουν σε όλα τα γηπεδα και να τους φιλοξενουμε εδώ. Δυστυχώς μέχρι τώρα στην πράξη έχει φανεί ότι οποιαδήποτε αξιοπρεπή συμπεριφορά και αν έχεις δείξει σε ένα γήπεδο σαν φιλοξενούμενος δεν εισπράττεις την ίδια συμπεριφορά όταν φιλοξενείς εδώ φιλάθλους».

Να δούμε λίγο και την ΑΕΛ, η οποία έκλεισε μια χρονιά όχι με τον τρόπο τον οποίο είχατε φανταστεί στο ξεκίνημα της περιόδου.

«Κανένας μας δεν ήταν ευχαριστημένος από την πορεία ανεξάρτητα αν ο βαθμολογικός πίνακας δείχνει τη Λάρισα στην 8η θέση. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της χρονιάς να κερδίζεις φιλάθλους και όχι να αναγκάζεσαι να μπεις σε μια διαδικασία τις τελευταίες αγωνιστικές γενικής συστράτευσης. Θέλουμε σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς να ικανοποιούμε τους φιλάθλους μας και όχι να μπαίνουμε στο τέλος σε διαδικασία έκλυσης ελάτε να στηρίξετε την ομάδα που το έχει ανάγκη. Αντιλαμβάνεστε επίσης και θα ήθελα να τονιστεί αυτό ότι και το κομμάτι της διαιτησίας βρίσκεται σε μια πολύ καλή κατεύθυνση και κάνει πολύ καλή δουλειά και ο κύριος Πιλάβιος σε αυτό. Πιστεύω ότι την επόμενη χρονιά αποχωρώντας και μια γενιά παλαιοτέρων διαιτητών θα έχουμε πιο ανταγωνιστικές συμπεριφορές στον αγωνιστικό χώρο σε ότι αφορά τον περιορισμό των διαιτητικών λαθών. Σε ότι αφορά την ΑΕΛ σημαντικό και καταλυτικό ρόλο έπαιξε η μεγάλη αλλαγή του ρόστερ κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, παρ’ όλο που στα δυο πρώτα παιχνίδια δεν είχαμε καλά αποτελέσματα . Οι παίκτες χρειάστηκαν μια περίοδο προσαρμογής και στη συνέχεια καταφέραμε και κάναμε σημαντικές και μεγάλες νίκες, καθώς κερδίσαμε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, τον Πανιώνιο εκτός μετά από πολλά χρόνια. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στο ποδόσφαιρο. Μπορεί προσωρινά μια ατυχία ή ένα διαιτητικό σφύριγμα να σε τοποθετήσει σε άσχημη βαθμολογική θέση αλλά ένα σωστό και δυναμικό ροστερ στο τέλος σε δικαιώνει».

Φοβηθήκατε όταν είδατε την ΑΕΛ κάτω από την γραμμή υποβιβασμού;

«Βεβαίως! Βεβαίως και φοβήθηκα και σας είπα και πριν ότι δεν είμαι άνθρωπος που αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους. Κάναμε τις μεταγραφές των Χριστουγέννων που και αποδώσανε αλλά και πολλές από αυτές τις μεταγραφές θα τις έχουμε και του χρόνου μαζί μας και γνωρίζουμε ότι θα βοηθήσουν πολύ την ομάδα».

Πολλοί σας καταλόγισαν ευθύνη στην επιμονή σας να κρατάτε στον πάγκο το Μαρίνο Ουζουνίδη.

«Και σήμερα αν με ξαναρωτούσανε πάλι το ίδιο θα έκανα. Στην ποδοσφαιρική μου εμπλοκή σε αυτά τα δέκα χρόνια έχω αλλάξει δυο προπονητές και ο ένας, ο Γιώργος Δωνης αποφάσισε μόνος του να φύγει δεν ήταν δική μου επιλογή. Είμαι υπέρ των Ελλήνων προπονητών θεωρώ ότι παθιάζονται με αυτό που κάνουν, χωρίς να υποτιμώ τους ξένους. Έχουν φτάσει σε μια βαθμίδα εμπειριών πάρα πολύ υψηλή και αποδεικνύεται ότι σε όλα τα αθλήματα έχουμε πολύ καλούς Έλληνες προπονητές. Βλέπουν το παιχνίδι ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν στον αγώνα. Θα επέμενα και πάλι την ίδια συμπεριφορά θα είχα απέναντι στον κ. Ουζουνιδη και μην ξεχνάτε ότι η απόφαση μου ήρθε μετα από ένα ανεπιτυχές αποτέλεσμα εδώ στο Αλκαζαρ, ενώ είχε ακολουθηθεί ένα διπλό στην Ξάνθη που μας έδωσε τεράστια ώθηση. Κάποιοι λένε ότι αν δεν είχε έρθει η ήττα από τον Πανθρακικό δεν θα είχαμε κερδίσει ούτε ΠΑΟΚ ούτε ΑΕΚ. Ποτέ δεν ξέρεις. Πρέπει να εκτιμάμε τις καταστάσεις στο τέλος της σεζόν και ο καθένας να κάνει την κριτική του. Και εγώ έχω κάνει αρκετά λάθη, είμαι σίγουρος αλλά είναι σημαντικό να κοιτάς τις προθέσεις του κόσμου. Εάν η πρόθεση είναι σωστή ακόμα και λάθη να κανείς μαθαίνεις από αυτά και στο τέλος δικαιώνεσαι».

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα πλήξει και το ποδόσφαιρο;

«Νομίζω ότι η οικονομική κρίση θα εχει αντίκτυπο στο ποδόσφαιρο σε ότι αφορά το κομμάτι των χορηγών. Στο κομμάτι του κόσμου δεν νομίζω γιατί ο κόσμος διψά για διασκέδαση και ειδικά για τη φθηνή διασκέδαση. Πρέπει εμείς να φροντίσουμε αυτή η διασκέδαση να παραμείνει φθηνή να είναι προσιτή στο μέσο κόσμο και όχι σε αυτούς που έχουν την οικονομική διασκέδαση. Από την άλλη ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα πανηγύρι που πηγαίνουμε μόνο στα ντέρμπι. Είναι μια διέξοδος της κάθε Κυριακής. Παλιά ο κόσμος πήγαινε στο γήπεδο και πρέπει να τον κάνουμε να ξαναπάει. Δεν πιστεύω ότι η τηλεόραση είναι εις βάρος της προσέλευσης των φιλάθλων αντιθέτως κοιτάξατε τι συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης και θα καταλάβετε τι εννοώ. Τα γήπεδα είναι γεμάτα πρ όλο που όλα τα ματς είναι τηλεοπτικά και εκεί παίζουν ποδόσφαιρο ακόμα και σε γιορτές και αργίες γιατί ξέρουν ότι έτσι προσφέρουν διασκέδαση στον κόσμο. Είναι διασκέδαση το ποδόσφαιρο και έτσι θα πρέπει να το δούμε».

Θα ήθελα την άποψη σας για το θέμα που έχει βγει με τα στημένα παιχνίδια;

«Πιστεύω ότι πρέπει ο πέλεκυς να είναι πολύ αυστηρός. Έχει τη δυνατότητα ο νομοθέτης, γιατί καμιά ομάδα και καμιά Σούπερ λιγκ δεν έχει τη δυνατότητα να νομοθετεί, ούτε να επιβάλει κυρώσεις. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να συνεργαστεί στο να θωρακίσουμε το άθλημα. Όλοι αυτοί οι τυχάρπαστοι που έχουν μπει στο ποδόσφαιρο με πρόθεση να αισχροκερδούν με οποιοδήποτε παράνομο τρόπο, να αποβληθούν από το χώρο και η τιμωρία να είναι αυτή που τους αρμόζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: