Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Ντρογκμπά και... νταμπλ

Σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που είχε έξι δοκάρια και δύο χαμένα πέναλτι, η Τσέλσι κέρδισε1-0 την Πόρτσμουθ με γκολ του Ντρογκμπά και κατέκτησε το Κύπελλο πετυχαίνοντας παράλληλα το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της! Ο 129ος τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας τα είχε όλα! Φαβορί, αουτσάιντερ, έξι δοκάρια, δύο χαμένα πέναλτι, με την Τσέλσι εν τέλει να παίρνει το έκτο Κύπελλο και το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της! Παράλληλα, με αυτό το τρόπαιο κατέκτησε τα πάντα στην Αγγλία φέτος, καθώς η ομάδα του μεγάλου Κάρλο Αντσελότι είχε πάρει νωρίτερα στην σεζόν το Λιγκ Καπ και το Κομιούνιτι Σιλντ. Μεγάλη ευκαιρία έχασε στο 0-0 η Πόρτσμουθ, με τον Μπόατενγκ να αστοχεί σε πέναλτι στο 55'. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Ντρογκμπά «τιμωρούσε» και έβαζε την Τσέλσι στο δρόμο του Κυπέλλου.

Η Τσέλσι ήταν η απόλυτη κυρίαρχος στο πρώτο ημίχρονο, όμως τα δοκάρια και ο Τζέημς ήταν οι αποκλειστικοί λόγοι που οι δύο ομάδες πήγαν ισόπαλες χωρίς τέρματα στα αποδυτήρια! Οι πρωταθλητές είχαν την πρώτη τους μεγάλη ευκαιρία στο 14', όταν ο Λάμπαρντ έκανε το μακρινό σουτ το οποίο σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι του Τζέημς και έφυγε άουτ. Ένα λεπτό αργότερα, ο Άγγλος τερματοφύλακας είπε «όχι» στην ωραία προσπάθεια του Ανελκά, ενώ στο 20' μετά από πανέμορφη ομαδική προσπάθεια, η μπάλα κατέληξε στον Ντρογκμπά όμως οι κόντρες γλίτωσαν την Πόρτσμουθ.

Οι «πομπέις» είχαν την μοναδική, σπουδαία φάση, στο 22' όταν ο Ντιντάν έκανε τη σέντρα, ο Μπόατενγκ έπιασε το σουτ και από το ένα μέτρο ο Πικιόν έστειλε την μπάλα πάνω στον Τσεχ! Απίστευτη ευκαιρία, όμως, έχασε και η Τσέλσι στο 27', με τον Κόουλ να κάνει το γύρισμα και τον Καλού από το ενάμιση μέτρο να στέλνει την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και ενώ ο Τζέημς ήταν εξουδετερωμένος! Τρία λεπτά αργότερα, ο Τέρι με κεφαλιά έστειλε την μπάλα ξανά στο δοκάρι, ενώ στο 38' ο Ντρογκμπά εκτέλεσε το φάουλ, ο Τζέημς απέκρουσε, η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και «έσκασε» στην ρίζα του δεξιού και εν τέλει να φεύγει μακριά από το τέρμα της Πόρτσμουθ! Μία προβολή του Ιβοριανού στο 42' βρήκε το δοκάρι για έκτη (!) συνολική φορά, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια ισόπαλες 0-0...

Από τα αποδυτήρια δεν... βγήκε ποτέ η Τσέλσι του πρώτου μέρους! Η ομάδα του Αντσελότι μπήκε πολύ αγχωμένη και η Πόρτσμουθ απέκτησε τον έλεγχο στο πρώτο δεκάλεπτο. Μία ευκαιρία του Μπόατενγκ στο 52' ήταν το πρώτο καμπανάκι για την εστία του Τσεχ, όμως η Τσέλσι δεν το άκουσε. Τρία λεπτά αργότερα, ο Μπελέτι (μπήκε στην θέση του Μπάλακ λίγο πριν το ημίχρονο, με την αποχώρηση του Γερμανού να ρίχνει την απόδοση των «μπλε») ανέτρεψε μέσα στην περιοχή τον Ντιντάν και οι «πομπέις» είχαν την μεγάλη ευκαιρία να βάλουν τις βάσεις για την έκπληξη! Ευκαιρία που, ωστόσο, πέταξε στα σκουπίδια ο Μπόατενγκ, ο οποίος με μία κάκιστη εκτέλεση πέναλτι δεν μπόρεσε να νικήσει τον Τσεχ (που απέκρουσε με τα πόδια).

Η Τσέλσι, ή μάλλον ο Ντρογκμπά, ξύπνησε και στο 59' έδιωξε το άγχος! Ο Ιβοριανός, με εξαιρετική προσπάθεια, κέρδισε φάουλ έξω από την περιοχή, το εκτέλεσε ο ίδιος και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αφού αυτή βρήκε πρώτα το αριστερό δοκάρι! Οι Λονδρέζοι ανέβασαν λίγο τις στροφές, είχαν μεγάλη ευκαιρία με τον Καλού στο 63' (η μπάλα έφυγε λίγο άουτ) και τον Ντρογκμπά στο 72' (ο Τζέημς τον νίκησε στο τετ α τετ), όμως η Πόρτσμουθ παρέμενε μέσα στο παιχνίδι. Στο 81', ο Ντιντάν δεν πρόλαβε να κάνει την κοντινή προβολή και έχασε μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει, ενώ στις καθυστερήσεις δεν βρήκε καλά την μπάλα και έτσι η εστία του Τσεχ παρέμεινε απαραβίαστη. Νωρίτερα, η Τσέλσι είχε την ευκαιρία να κλειδώσει το Κύπελλο, όταν ο Λάμπαρντ κέρδισε πέναλτι από τον Μπράουν, όμως έστειλε την μπάλα άουτ! Το 1-0, όμως, παρέμεινε, η Τσέλσι πήρε το Κύπελλο στο 129ο τελικό και κατέκτησε για πρώτη φορά το νταμπλ!

Τσέλσι: Τσεχ, Ιβάνοβιτς, Α. Κόουλ, Τέρι, Άλεξ, Λάμπαρντ, Μπάλακ (44' Μπελέτι), Μαλουντά, Ντρογκμπά, Καλού (71' Τζο Κόουλ), Ανελκά (90' Στάριτζ)

Πόρτσμουθ: Τζέημς, Ρότσα, Φίναν, Μοκοένα, Ο'Χάρα, Μάλινς (82' Μπελχάτζ), Μπούμπα Ντιόπ (81' Κανού), Μπράουν, Μπόατενγκ (74' Ουτάκα), Πικιόν, Ντιντάν


ΤΡΟΠΑΙΟΥΧΟΙ (1872-2009)

11: Μάντσεστερ Γ.

10: Αρσεναλ

8: Τότεναμ

7: Αστον Βίλα, Λίβερπουλ

6: Μπλάκμπερν, Νιούκαστλ, Τσέλσι

5: Γουόντερερς, Γουέστ Μπρόμιτς Αλμπιον, Εβερτον

4: Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Μπόλτον, Γουλβς, Μάντσεστερ Σίτι

3: Σέφιλντ Γουένσντεϊ, Γουέστ Χαμ

2: Ολντ Ετόνιανς, Μπέρι, Πρέστον Νορθ Εντ Νορθ Εντ, Νότιγχαμ Φόρεστ, Σάντερλαντ, Πόρτσμουθ

1: Οξφορντ Γιουνιβέρσιτι, Ρόγιαλ Εντζινίρς, Κλάπαμ Ρόβερς, Ολντ Καρθούζιανς, Μπλάκμπερν Ολύμπικ, Νοτς Κάουντι, Μπάρνσλεϊ, Μπράντφορντ, Μπέρνλι, Χάντερσφιλντ, Κάρντιφ, Ντέρμπι Κάουντι, Τσάρλτον, Μπλάκπουλ, Σαουθάμπτον, Λιντς, Ιπσουϊτς, Κόβεντρι, Γουϊμπλεντον

Δεν υπάρχουν σχόλια: