Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Μπουμπένκο εφ' όλης της ύλης...


Λίγες ώρες πριν πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής για την Μπρατισλάβα, ο τέως τεχνικός του Ηρακλή, Γιόζεφ Μπουμπένκο, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για όσα χαρακτήρισαν τη σχέση του με την ομάδα της Θεσσαλονίκης, με την οποία συνεργάστηκε τρεις φορές, αλλά τις τελευταίες δύο δεν ολοκλήρωσε το έργο του.

Μάλιστα, στην τελευταία δεν πρόλαβε καν να το αρχίσει, αφού αποδεσμεύτηκε των υποχρεώσεων του πριν από την έναρξη των επίσημων αγώνων της περιόδου.

«Πώς δικαιολογείται αυτή η σχέση με τον Ηρακλή, με τον οποίο συνεργαστήκατε τρεις φορές, αλλά στις δύο τελευταίες απομακρυνθήκατε;» ήταν η ερώτηση προς τον Σλοβάκο τεχνικό.
- «Πολύ απλά να το διευκρινίσω, πως πάντα, όταν ερχόμουν στον Ηρακλή, ήθελα να κάνω όσο γίνεται καλύτερη δουλειά και, δύο φορές που ήρθα, βρήκα την ομάδα σε πολύ κακή κατάσταση, σε άσχημες συνθήκες και, πιστεύοντας πως μπορώ να βοηθήσω και στις δύο, το πετύχαμε και ξεπεράσαμε τις δυσκολίες και, όταν λέω το πετύχαμε, το λέω γιατί δεν ήταν μόνο δική μου η δουλειά, αλλά και όλου του τεχνικού τιμ, των ίδιων των ποδοσφαιριστών και με την συμπαράσταση του κόσμου φυσικά που έβλεπαν να κινδυνεύει η ομάδα τους και γι΄ αυτό ήρθα τρεις φορές. Οταν ήρθα για δεύτερη φορά και η ομάδα ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, ήρθα γιατί είχαμε πολύ καλές σχέσεις με τους ανθρώπους του τιμ και τον κόσμο που μας αγκάλιαζαν και μας ενθάρρυναν για την προσπάθεια που κάναμε. Αν και φέρω πολύ βαριά καρδιά για 1-2 άτομα στην ομάδα, γιατί και τότε, πριν τρία χρόνια, και τώρα, η απόφαση να φύγω από την ομάδα ήταν απόφαση ενός-δύο ατόμων και όχι περισσοτέρων».

- Δηλαδή υπονοείτε πως ο πρόεδρος της ΠΑΕ, κ. Τάκης, παρασύρθηκε από λίγα άτομα;
«Είμαι σίγουρος πως ένας άνθρωπος, που ήταν και πριν τρία χρόνια στην ομάδα πάρα πολύ κοντά και τώρα, θεωρώ πως με ακατάλληλες πληροφορίες από το ευρύτερο φάσμα έδινε κακές εκτιμήσεις και τότε και τώρα για μένα. Θεωρώ πως αυτός ο άνθρωπος θα είναι ένα "ρήγμα" και για τους άλλους προπονητές που θα ακολουθήσουν. Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως οφείλω να πω για τη δουλειά μου στον Ηρακλή. Οποτε ήμουν στην ομάδα, έδινα τον καλύτερο εαυτό μου και εργάστηκα με ήθος και αξιοπρέπεια, ώστε, τώρα που φεύγω, να έχω καθαρή τη συνείδηση μου για την επαγγελματική προετοιμασία που έκανα και την εν γένει δουλειά μου. Ολοι μπορούν να δουν τα στοιχεία της προετοιμασίας, αυτά που αποδεικνύουν τη δουλειά που έκανα και υπάρχει και απόδειξη γι΄ αυτό που λέω. Συμφώνησα για συνεργασία ενός έτους από 1-7-10 ως 30-6-11, αλλά υπέγραψα το συμβόλαιο μου στις 27-7-10. Δηλαδή αυτό σημαίνει πως, από τις 29-6-10 που αρχίσαμε προετοιμασία ως τις 27-7 που υπέγραψα το συμβόλαιο, υπήρχε ένας μήνας δουλειάς στο γήπεδο και υπήρχε το περιθώριο να δουν οι διοικούντες αυτή τη δουλειά που κάναμε, πόσο σοβαρή ήταν και στην Πορταριά που ολοκληρώσαμε το αρχικό στάδιο της φυσικής κατάστασης. Δηλαδή, αν δεν ήταν ευχαριστημένοι, δεν θα μου ζητούσαν να υπογράψουμε το συμβόλαιο στις 27 Ιουλίου και δυο εβδομάδες αργότερα να μου ζητήσουν λύση συνεργασίας. Υπάρχει μια αντίφαση. Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει λογική, γιατί αλλιώς γιατί να μου ζητήσουν να υπογράψω; Η ΠΑΕ λέει πως δεν κάναμε καλά την δουλειά μας. Θέλω να απαντήσω πως κάναμε πολύ καλά την δουλειά μας, αλλά, όταν έρχονται παίκτες άλλος αργά, άλλος νωρίτερα και ο καθένας έχει διαφορετικό επίπεδο φυσικής κατάστασης, όλοι αυτοί πρέπει να προετοιμαστούν για να φθάσουν στο ίδιο επίπεδο κι αυτό θέλει χρόνο. Να φανταστείτε πως ήρθαν παίκτες στην Ιταλία που δεν κάνανε προετοιμασία μαζί μας στην Πορταριά και μάλιστα ήρθαν παίκτες την ημέρα που εγώ είχα απομακρυνθεί και δεν πρόλαβα να τους γνωρίσω. Εγώ, σαν προπονητής αυτής της ομάδας, όφειλα τους φέρω σε ίδιο επίπεδο. Δεν είναι κάτι που γίνεται από την μια μέρα στην άλλη».

Μιλήσατε όμως για κατάκτηση θέσης στην πεντάδα του πρωταθλήματος. Μήπως ήταν υπεραισιόδοξη η εκτίμηση σας, σε συνάρτηση και με τις οικονομικές δυνατότητες του Ηρακλή και τη φανερή αδυναμία της ΠΑΕ να κρατήσει παίκτες όπως οι Φερνάντες, Κονέ, Λέκι, Παπαζαχαρίας, Επστάϊν, που έφυγαν από την ομάδα;
«Οχι, δεν νομίζω. Και την πρώτη και τη δεύτερη φορά που ήρθα στον Ηρακλή, τα οικονομικά προβλήματα υπήρχαν, αλλά πάντα καταφέρναμε να κάνουμε μια καλή δουλειά. Κυρίως στον ψυχολογικό τομέα, όπου γινόμασταν μια γροθιά το τεχνικό τιμ, οι παίκτες και ο κόσμος, και κάναμε πορεία πρωταθλητισμού και παίζαμε και ωραίο ποδόσφαιρο. Παρ΄ ότι έφυγαν πολλοί ποδοσφαιριστές και η ομάδα είναι σχεδόν νέα, εν τούτοις πιστεύω ότι στο ποδόσφαιρο πρώτα είναι η καλή ψυχολογία και το καλό κλίμα και ύστερα τα λεφτά που δεν υπήρχαν. Η συσπείρωση όλων είναι το πιο βασικό. Παίκτες και τεχνική ηγεσία είναι ένα κομμάτι και η διοίκηση με τον κόσμο μαζί, μπορούν να κάνουν θαύματα. Δεν είναι απαραίτητο πως πολύ καλοί παίκτες μπορεί να κάνουν μια πολύ καλή ομάδα. Γι΄ αυτό πιστεύω πως μ΄ αυτούς τους παίκτες θα κάναμε μια καλή ομάδα, με την σύμπραξη και των περήφανων φιλάθλων μας. Αν το προσέξατε, όταν ήρθα στον Ηρακλή, δεν ζήτησα να κάνουμε σημαντικές μεταγραφές, γιατί πάντα πιστεύω σ΄ αυτούς που ήδη υπάρχουν σε μια ομάδα. Μ΄ αυτούς μ΄ αρέσει να δουλεύω. Ηταν υπόσχεση της διοίκησης και όλων μας να καταφέρουμε να πείσουμε τους παίκτες να μείνουν στην ομάδα, γιατί θέλαμε να κρατήσουμε τον κορμό, αλλά επίσης μπορώ να καταλάβω πως κάποιοι παίκτες, αν αποφασίσουν να φύγουν, δεν είναι εύκολο να τους αλλάξεις γνώμη και διάθεση. Ετσι είναι στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Το βασικό για μένα ήταν πως είχα πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη προς τον κόσμο του Ηρακλή, γιατί αυτοί έκαναν το παν για να διατηρηθεί η ομάδα στην μεγάλη κατηγορία. Γι΄ αυτό ήμασταν όλοι υποχρεωμένοι να κάνουμε ότιδήποτε, για να παίξει καλό ποδόσφαιρο η ομάδα και να τερματίσει στην πιο καλή θέση που θα μπορούσε. Γι΄ αυτό κάναμε μια προσπάθεια να αναπληρώσουμε μερικούς παίκτες, ώστε να έχουμε αξιόλογο υλικό και να είμαστε έτοιμοι να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο από το πρώτο κιόλας παιχνίδι στην πρεμιέρα με τον Ολυμπιακό. Για να εκπληρώσουμε τα όνειρα και τις δικαιολογημένες απαιτήσεις των φιλάθλων μας. Γι΄ αυτό είπα και με δηλώσεις μου πως ήθελα να συντομεύσουμε, ώστε να πάρουμε τον πιο σωστό δρόμο και γρήγορα, για να μην χάνουμε χρόνο, αφού ήδη είχαμε απώλεια».

Δεν αναγνωρίζετε στην διοίκηση το περιθώριο να κάνει και δικές της μεταγραφικές επιλογές;
«Είναι σίγουρο πως την ευθύνη για το αγωνιστικό πρόσωπο μιάς ομάδας και την πορεία της την χρεώνεται στο τέλος ένας άνθρωπος κι αυτός είναι ο προπονητής. Βέβαια, όταν συζητούσαμε για την ενίσχυση, βλέπαμε ταυτόχρονα και το οικονομικό σκέλος της κάθε μεταγραφής και δεν με πείραζε, αν δεν φέρναμε κάποιους παίκτες που θα χρειαζόμασταν. Δεν θα με πείραζε ακόμα και αν η διοίκηση είχε τις δικές της επιλογές και να έφερνε μερικούς παίκτες, αλλά έπρεπε να υπάρχει πάντα ενημέρωση προς το πρόσωπο μου και όχι να μαθαίνω εγώ ο προπονητής, τελευταίος τις επιλογές που έχει κάνει η διοίκηση. Δεν κρίνω τα παιδιά που ήρθαν με τον τρόπο αυτό και δεν θα αναφέρω ονόιματα. Δεν έχω κάτι με τα παιδιά αυτά, αλλά η διοίκηση όφειλε να ενημερώνει τον προπονητή για κάθε κίνηση της που αφορά στο αγωνιστικό θέμα, γιατί, όπως όλοι το ξέρουμε, ο κόουτς στο τέλος έχει την συνολική ευθύνη και αυτή δεν μοιράζεται. Είναι μόνο του προπονητή».

Αυτό που καταγγέλετε έγινε αρκετές φορές;
«Υπήρξαν περιπτώσεις που υπογράφτηκαν συμβόλαια με ποδοσφαιριστές, για τα οποία δεν ήξερα τίποτα και δεν είναι απαραίτητο να μιλάμε με ονόματα. Οι άνθρωποι του Ηρακλή ξέρουν τι εννοώ».

Στα φιλικά παιχνίδια ο Ηρακλής ως και στο τελευταίο με τον Πανσερραϊκό, που δεν ήσασταν στον πάγκο, δεν έδειξε καλό πρόσωπο. Τι έφταιξε;
«Οχι μόνο από την πείρα μου στα τόσα χρόνια στα γήπεδα, αλλά και από τις ομάδες που πέρασα, μπορώ να πω ότι δεν δίνουν καμμιά έμφαση στα αποτελέσματα των φιλικών αγώνων, και σε μας στον Ηρακλή υπάρχουν αρκετοί νέοι παίκτες που ακόμα και τώρα είναι σε φάση ενίσχυσης της φυσικής κατάστασης τους. Συνεπώς δεν μπορούν να παίξουν τώρα καλό και αποδοτικό ποδόσφαιρο και οι παίκτες που ήρθαν ακόμα πιο αργά είναι φυσικό να καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο. Εμείς σαν τεχνικό τιμ δώσαμε έμφαση στο να φέρουμε σε ίσο επίπεδο τους παίκτες, όσο και αν αυτό είναι δύσκολο. Το καλοκαίρι άλλος προπονείται ατομικά, άλλος καθόλου, άλλος έχει καιρό να παίξει ποδόσφαιρο και όλα αυτά είναι προβλήματα της προετοιμασίας. Θέλαμε η ομάδα να είναι έτοιμη στην πρεμιέρα και όχι τόσο στο να έχουμε θετικά αποτελέσματα στα φιλικά παιχνίδια. Αλλά και στο παιχνίδι με την Κατάνια η ομάδα έδειξε πολύ καλά στοιχεία κι έδειξε καλή εικόνα, καλύτερη από αυτήν που είχε η αντίπαλος μας ιταλική ομάδα».

Ο πραγματικός στόχος του Ηρακλή ποιός θα είναι; Εσείς μιλήσατε για θέση στην πεντάδα, αλλά ο κόσμος είναι προσγειωμένος σε κάτι πιο εφικτό.
«Δεν θέλω να κάνω πλέον προγνωστικά. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα μείνω φίλαθλος του Ηρακλή πλέον και θα χαίρομαι μαζί με τους φιλάθλους του για τις επιτυχίες του. Θέλω να τερματίσει όσο ψηλότερα γίνεται και όπου ονειρεύεται ο κόσμος του, γιατί αυτοί το αξίζουν σίγουρα. Θα υποστηρίζω τους παίκτες και τον κόσμο, για να επιτευχθούν οι στόχοι τους».

Φεύγετε χωρίς να έχει λυθεί η μεταξύ σας εκκρεμότητα με την διοίκηση της ΠΑΕ. Είστε σε διάσταση;
«Εξαρτάται από την συμφωνία των δυο πλευρών. Ξέρω από την πείρα μου ότι, όταν δυο πλευρές θέλουν να τα βρουν, θα τα βρούν».

Είπατε πως απορρίψατε προτάσεις καλύτερες για να συνεργαστείτε με τον Ηρακλή. Χάσατε, όμως, την ευκαιρία να έχετε δουλειά τώρα, αν ήσασταν κάπου αλλού.
«Ποτέ δεν έχω μετανιώσει για τις επιλογές μου, γιατί ειδικά όταν μέσω ίντερνετ μάθαινα για τις κινητοποιήσεις του κόσμου του Ηρακλή το καλοκαίρι, επί τόσες μέρες, ήμουν σίγουρος πως σ΄ αυτήν την ομάδα ήθελα να δουλέψω. Δεν με ένοιαζε αν θα έχανα άλλες προτάσεις».

Ετσι όπως έγινε η απομάκρυνση σας, προλάβατε να αποχαιρετίσετε τους παίκτες σας;
«Όπως γίνεται συνήθως στις απολύσεις, μερικούς παίκτες τους αποχαιρέτισα, όλους όμως όχι, γιατί δεν τους είδα. Και δεν μπορώ να το κάνω πια, γιατί δεν θέλω να ξαναπάω στα αποδυτήρια και να χαλάσω την ψυχολογία της καινούργιας δουλειάς που γίνεται. Θα ήθελα πάντως να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά, όλο το τεχνικό τιμ που εργάστηκε για τον ίδιο σκοπό, που ήταν να φέρει η ομάδα τα πιο επιθυμητά αποτελέσματα».

-Πώς θα είναι η δουλειά που θα αναλάβει ο διάδοχος σας;
«Όλοι οι προπονητές έχουν δύσκολη δουλειά σε κάθε ομάδα, σε κάθε πρωτάθλημα. Κι εγώ όταν ήρθα στον Ηρακλή, και τις δυο φορές είχα έρθει στα δύσκολα. Θυμάμαι πως δυο φορές είχα έρθει μέρα Τρίτη και το Σαββατοκύριακο δίναμε αγώνες που έπρεπε να πάρουμε αποτελέσματα. Μια για το κύπελλο, μια για το πρωτάθλημα. Ημουν άμεσα υπεύθυνος για την ομάδα. Δεν είμαι πικραμένος που φεύγω. Δεν είναι η πρώτη μου φορά. Ξέρω πως αυτό είναι μέρος της δουλειάς μου. Οπως γνωρίζω πως ειδικά στην Ελλάδα είναι κυριολεκτικά στον αέρα οι προπονητές. Υπάρχουν ομάδες που αλλάζουν 3 ή 4 φορές προπονητή στην ίδια σεζόν κι αυτό είναι πολύ αρνητικό για όλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: