Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Στον αντεισαγγελέα τα στοιχεία για τον (εν ενεργεία) τζογαδόρο διαιτητή .

Στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. ΑναστάσιοΚανελλόπουλο προσήλθαν χθες ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. ΓιάννηςΚαπελέρης και ο εκδότης της εφημερίδας «Το Ποντίκι» κ. Αντώνης Δελατόλας για να δώσουν στοιχεία και εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση του εν ενεργεία διαιτητή, ο οποίος, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εν λόγω εφημερίδας, από το 2002 ως το 2009 εισέπραξε βεβαιωμένα κέρδη από τον ΟΠΑΠ ύψους 305.189 ευρώ.

Κατά πληροφορίες, ο εν λόγω διαιτητής θα πρέπει να ελεγχθεί, καθώς ναι μεν τυπικά δεν απαγορεύεται στους διαιτητές, όπως και σε όλους τους έλληνες πολίτες, να παίζουν νόμιμα τυχερά παιχνίδια, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να διερευνηθεί αν τα ποσά που κέρδισε συνδέονται με τυχόν επιλήψιμες ενέργειες, όπως π.χ. να στοιχημάτισε σε αποτέλεσμα αγώνα στον οποίο ο ίδιος ήταν διαιτητής. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι οι ποδοσφαιρικές αρχές (FΙFΑ και ΕΠΟ) απαγορεύουν στους ρέφερι να τζογάρουν στοιχηματικά σε παιχνίδια που έχουν ως αντικείμενο το ποδοσφαιρικό αποτέλεσμα.

Ακόμη, οι κκ. Κανελλόπουλος και Καπελέρης συμφώνησαν ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν υποψίες ή ενδείξεις για στημένα παιχνίδια ή ύποπτες συμπεριφορές διαιτητών να υπάρχει άμεση αλληλοενημέρωση. Αλλωστε με εντολή της προϊσταμένης του Πρωτοδικείου Αθηνών κυρίας Ελένης Ράικου όλες οι σχετικές δικογραφίες συνενώθηκαν και έχουν παραδοθεί στα χέρια των δύο αρμόδιων εισαγγελέων στο νεοσύστατο τμήμα οικονομικού εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Ετσι εξετάζεται το ενδεχόμενο οι υποθέσεις να είναι ουσιαστικά «συγκοινωνούντα δοχεία». Μήπως δηλαδή πίσω από τις καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ παραγόντων του ποδοσφαίρου κρύβεται όχι μόνο το αδίκημα της φοροδιαφυγής, αλλά και το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). Το προαναφερθέν κακούργημα επιτρέπει στις εισαγγελικές αρχές να προχωρήσουν στην άρση τραπεζικού απορρήτου για πρόσωπα που ελέγχονται ποινικά στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας.

Βεβαιώσεις για τα κέρδη των ρέφερι ζήτησε η ΚΕΔ
Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΟ ζήτησε από τους διαιτητές να καταθέσουν ως την προσεχή Δευτέρα πιθανές βεβαιώσεις τις οποίες πήραν από τον ΟΠΑΠ από το 2000 ως σήμερα για κέρδη τα οποία εισέπραξαν από τα παιχνίδια Προ-Πο, Προ-Πο-Γκολ και Πάμε Στοίχημα. Η επιστολή της ΚΕΔ απεστάλη σε διαιτητές, βοηθούς διαιτητές, παρατηρητές και εκπαιδευτές των πινάκων ρέφερι εθνικών κατηγοριών, οι οποίοι καλούνται επίσης να δηλώσουν αν έχουν περιλάβει στις φορολογικές τους δηλώσεις τις εν λόγω βεβαιώσεις.

Η ΚΕΔ προτίθεται να ζητήσει από τον ΟΠΑΠ τη διασταύρωση των στοιχείων, ώστε να αποδείξει ή να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι εν ενεργεία διαιτητές να απέκτησαν κέρδη τζογάροντας σε παιχνίδια που έχουν ως αντικείμενο το ποδοσφαιρικό αποτέλεσμα. Πάντως από το περιβάλλον των διαιτητών λέγεται ότι τα κέρδη κάποιου από τον ΟΠΑΠ μπορεί να μην προέρχονται από το Προ-Πο, το Προ-ΠοΓκολ και το Πάμε Στοίχημα αλλά από άλλα τυχερά παιχνίδια του Οργανισμού που δεν έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: