Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Στοιχηματικό… κομφούζιο

Κομφούζιο επικρατεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από το νομοθετικό πλαίσιο των τυχερών παιχνιδιών. Την στιγμή που στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκεται σε διαδικασία απελευθέρωσης, στην «Γηραιά» ήπειρο εφαρμόζονται διαφορετικά μοντέλα από χώρα σε χώρα.

Ένα προς ένα τα κρατικά μονοπώλια πέφτουν και οι αγορές ανοίγουν. Στην Ελλάδα παραμένει το κρατικό μονοπώλιο αλλά όλα δείχνουν ότι η αγορά θα ανοίξει σύντομα.

Στην Ευρώπη οι χώρες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το νομοθετικό πλαίσιο των τυχερών παιχνιδιών. Στις χώρες με περιορισμένη αγορά, σε αυτές που βρίσκονται σε μεταρρύθμιση και σε αυτές που έχουν συμμορφωθεί στις διατάξεις της Ε.Ε.

Οι χώρες με περιορισμένη αγορά: Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν εκτός από τη χώρα μας η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Κύπρος και οι σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία).

Η κατάσταση είναι πολύ μπερδεμένη κυρίως στη Γερμανία, όπου υπάρχουν αντιδράσεις ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ στην Ολλανδία εστάλησαν παραπεμπτικά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι χώρες που βρίσκονται σε μεταρρύθμιση: Στην Ιταλία, τη Δανία, την Αυστρία και την Ουγγαρία γίνεται προσπάθεια να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά παράλληλα παρέχονται άδειες σε εταιρίες για ό,τι αφορά το Στοίχημα. Συντάσσονται νομοσχέδια σύμφωνα με τα οποία θα υπάρξει περιορισμένη απελευθέρωση της αγοράς.

Οι χώρες που έχουν συμμορφωθεί με τις διατάξεις: Τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποδεχθεί τις διατάξεις και μέχρι στιγμής το μοντέλο δείχνει επιτυχημένο, ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία όπου τα τελευταία τρία χρόνια λειτουργεί άψογα.

Το ίδιο ισχύει στις Ισπανία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία Σλοβενία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία. Σε όλες αυτές ισχύει ρυθμιζόμενη αγορά μέσω ενός συστήματος αδειών παροχής αθλητικών στοιχημάτων. Πηγη Ελευθεροτυπια

Δεν υπάρχουν σχόλια: