Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Τέλος ο... ταχυδρόμος των στημένων

Ο Πίτερ Λίμαχερ, ο άνθρωπος που έστελνε στην ΕΠΟ φακέλους με στημένα, παραιτήθηκε. Στο παρασκήνιο της υπόθεσης εμπλέκονται κατασκόποι, εισαγγελείς, δημοσιογράφοι και προέδροι. Ο άνθρωπος που προκάλεσε τριγμούς στα θεμέλια του ποδοσφαίρου στέλνοντας στην ΕΠΟ φακέλους με στημένους αγώνες παραιτήθηκε από τη θέση του. Το SoccerPlus σας παρουσιάζει το παρασκήνιο, που περιλαμβάνει κατασκόπους, εισαγγελείς, δημοσιογράφους και τους προέδρους των Mπάγερν και UEFA.

Όλα ξεκίνησαν πριν απλό τρεις εβδομάδες. Ο Λίμαχερ προκειμένου να συλλέγει πληροφορίες για στημένους αγώνες συνεργαζόταν με έναν Κροάτη, ο οποίος ζούσε στο Μόναχο. Ο Κροάτης λέγεται Ρόμπιν Μποξιτς. Ήταν στο pay roll της UEFA και έδινε πληροφορίες για θέματα στοιχήματος. Λόγω της καταγωγής του κινούνταν στα Βαλκάνια και ήταν στο περιβάλλον των περιβόητων αδερφών Σάπινα που έχουν κατηγορηθεί και φυλακιστεί για στήσιμο αγώνων.

Ο Μπόξιτς φωτογραφίζεται σαν άτομο του υποκόσμου που έδινε πληροφορίες στην γερμανική ΕΥΠ. Έχει δεχθεί αρκετές μηνύσεις λόγω απάτης. Οι Λίμαχερ και Μπόξιτς φέρονται να κατέθεσαν σε Ισπανούς εισαγγελείς ότι ο αγώνας για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου UEFA του 2008 Ζενίτ-Μπάγερν Μονάχου 4-0 ήταν στημένος.

Όμως το μεγαλύτερο "κακό" έγινε από το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Stern, σύμφωνα με το οποίο ο Λίμαχερ είπε σε δημοσιογράφους ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Μπάγερν Μονάχου δωροδοκήθηκε.

Ο Λίμαχερ διέψευσε το δημοσίευμα, όμως η Μπάγερν υπέβαλε μήνυση και αγωγή εναντίον των Λίμαχερ και Μπόξιτς. Η UEFA εξέφρασε την έκπληξη για την ενέργεια της Μπάγερν και ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για την υπόθεση. Επίσης έγινε συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Μπάγερν, Καρλ Χαινς Ρουμενίγκε και του προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί. Μετά από λίγες μέρες η UEFA έκανε γνωστό πως ο Μπόξιτς παύει να είναι συνεργάτης της.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι όλες οι υποθέσεις του πειθαρχικού τμήματος της UEFA, στο οποίο επικεφαλής ήταν ο Λίμαχερ, παγώνουν μέχρι νεωτέρας. Την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, στον έκτο όροφο του ξενοδοχείου Crown Plaza στο Μινχ, ο γενικός γραμματέας της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο ρωτήθηκε για τον Λίμαχερ από Γερμανό δημοσιογράφο και είπε τα εξής:

"Ο Λίμαχερ αποφάσισε να παραιτηθεί από την θέση του. Ήταν θύμα του Μπόξιτς και έκανε ένα σοβαρό επαγγελματικό λάθος. Μίλησε με τα ΜΜΕ και με κάποιους κυρίους από το Stern. Δεν υπάρχει απόδειξη ότι το ματς της Μπάγερν στήθηκε. Ο Λίμαχερ νόμιζε ότι αν μιλούσε με δημοσιογράφους θα έπαιρνε ως αντάλλαγμα πληροφορίες. Θα χρησιμοποιηθεί σε άλλη θέση στην UEFA".

Δεν υπάρχουν σχόλια: