Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΑΡΗΣ: Η άμυνα που θυμίζει γρανίτη

ΑΡΗΣ: Η άμυνα που θυμίζει γρανίτη
Στη μέχρι τώρα πορεία του Άρη στο πρωτάθλημα, σ αυτές τις πρώτες πέντε αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος, αναμφίβολα αξίζει να σταθεί κανείς στην αμυντική λειτουργία του Άρη.
Εξαιρετική αμυντική συμπεριφορά, με παθητικό 2 γκολ, κι αυτά απόλυτα δικαιολογημένα αμφισβητούνται, καθώς προήλθαν, το ένα από το ανύπαρκτο πέναλτι που ανακάλυψε ο Δαλούκας στο παιχνίδι με τον Παναθηναικό και το άλλο, από το καθαρό οφσάιντ που αδικαιολόγητα δεν έδωσε ο βοηθός στον αγώνα της Νέας Σμύρνης. Ως συνήθως οι περισσότεροι όταν αναφέρονται στην άμυνα στέκονται στους παίκτες που τη συγκροτούν. Ωστόσο, στη περίπτωση του Άρη και για να κυριολεκτούμε, ειδικά στη περίπτωση του Άρη του Κούπερ, η αμυντική λειτουργία της ομάδας, δεν είναι δουλειά μόνο του ενός (τερματοφύλακας) συν των τεσσάρων (πλάγιων και κεντρικών αμυντικών) που συγκροτούν απλά την αμυντική γραμμή.
Στο 4-4-2 του Άρη, η άμυνα είναι μια ομαδική λειτουργία, η οποία ξεκινά από τους δύο επιθετικούς, συνεχίζει στα χαφ, πλάγια και κεντρικά και καταλήγει στην άμυνα με τη τετράδα των μπακ και ολοκληρώνεται στον τερματοφύλακα. Μια διαδικασία η οποία πραγματοποιείται μέσα στον αγωνιστικό χώρο και περιλαμβάνει τα ατομικά μαρκαρίσματα, τα σύνθετα μαρκαρίσματα (παγίδες) τις καλύψεις των χώρων κλπ. Μια λειτουργία η οποία βασίζεται στη συνεχή κίνηση και έχει ρόλους και θέσεις μέσα στην αγωνιστική σκακιέρα και πάνω απ όλα περιλαμβάνει σαφής και συγκεκριμένες οδηγίες, οι οποίες εφαρμόζονται με απόλυτη ευλάβεια και πειθαρχία.
Ο φετινός Άρης, έχει δεχθεί 2 γκολ και στις πρώτες αγωνιστικές, διατηρεί τη καλύτερη άμυνα στη Superleague και έχει μια επίδοση πολύ καλή, από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Την ίδια στιγμή όπου στην Ευρώπη, στα 6 παιχνίδια που έχει δώσει η ομάδα έχει δεχθεί 6 γκολ, νούμερο αρκετά καλό, αλλά σίγουρα με πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: