Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Τα «φαινόμενα» απατούν...

Πολλά ακούγονταν τόσα χρόνια για την «δουλειά» που έκαναν πάνω στο σώμα του Ρονάλντο τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, ωστόσο μια βιογραφία για τον Βραζιλιάνο άσο, έφερε στη δημοσιότητα τρομακτικές αποκαλύψεις. Το ιατρικό επιτελείο της Αϊντχόφεν στην οποία αγωνίστηκε τη διετία 1994-96 χορηγούσε στον Ρονάλντο αναβολικά για να αυξήσει τη μυϊκή μάζα του χωρίς την έγκρισή του, όπως αποκάλυψε ο δόκτωρ Μπερναντίνο Σάντι, στον Ιταλό συγγραφέα Έντσο Παλαντίνο που έγραψε το βιβλίο με τη ζωή του Βραζιλιάνου.

Το εν λόγω βιβλίο με τον συμβολικό τίτλο «Φόβος για το σκοτάδι» παρουσιάζει κάποιες άγνωστες πτυχές της καριέρας του «φαινόμενου» όπως τις σχέσεις του με διάφορες γυναίκες, τον κρυφό πόθο του για την Άννα Κουρνίκοβα, την ιστορία με τις τρανσέξουαλ, αλλά και την αδιαθεσία του πριν τον τελικό του Μουντιάλ του 2002 που ξύπνησε εφιάλτες από την διοργάνωση του 1998. Η «Gazzetta dello Sport» προδημοσίευσε κάποια αποσπάσματα της αυτοβιογραφίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όσα γράφει ο Παλαντίνο για το θέμα με τα αναβολικά. «Ο Ρονάλντο χρησιμοποιούσε αναβολικά στεροειδή κατά τη θητεία του στην Αϊντχόφεν. Στον παίκτη χορηγούσαν βιταμίνες για να αυξήσουν τη μυϊκή του μάζα και στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη σωματική του ανάπτυξη, του έδιναν και αναβολικά».

Στη βιογραφία του Βραζιλιάνου αναφέρεται ότι η υπερβολική χρήση αυτών των «βοηθημάτων» είχε σαν συνέπεια την υπερβολική ανάπτυξη του μυϊκού ιστού γύρω από τα γόνατά του που οδήγησαν στους μετέπειτα σοβαρούς τραυματισμού, οι οποίοι ουσιαστικά κατέστρεψαν την καριέρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: