Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Φάνης Γκέκας-«Η Εθνική είναι άρρωστη και δεν γυρίζω!»

Ο Έλληνας στράικερ χαρακτηρίζει στο gazzetta.gr άρρωστη την Εθνική, κλείνει οριστικά την πόρτα και επιστρέφει μόνο στον... Ολυμπιακό!Βλέποντας κάποιος τον Torofanis στην προπόνηση της Άιντραχτ, έχει την εικόνα ενός ανθρώπου ήρεμου που αντιμετωπίζει τα πάντα με ένα χαμόγελο. Όταν ο Αμανατίδης πήρε φόρα και τον πάτησε κατά τη διάρκεια μιας άσκησης, ο Γκέκας διπλώθηκε στα δύο –«έκανε τόσο κρύο και νόμιζα ότι έσπασαν τα δάχτυλά μου»- αλλά αφού απεύθυνε στον συμπαίκτη του την κλασική ελληνική προσφώνηση, έβαλε τα γέλια όταν οι συμπαίκτες του τον περικύκλωσαν και άρχισαν να τον πειράζουν. Έτσι είναι η ζωή του Γκέκα στη Φρανκφούρτη.

Γέλια και ιδρώτας στις προπονήσεις, γκολ στο γήπεδο, κλάματα στο σπίτι (σ.σ. έχει δύο δίδυμα 2,5 ετών) και… ύπνος από νωρίς. Όταν αρχίσαμε να μιλάμε για την Εθνική Ελλάδας και τους λόγους που τον οδήγησαν στην αποχώρησή του όμως, ο Φάνης ήταν απόλυτος, αν και η στεναχώρια του για την κατάσταση της Εθνικής ήταν φανερή, ακόμα και στη σερβιτόρα που του έφερνε το αγαπημένο του ρόφημα. Καπουτσίνο με Κόκα Κόλα! Άβυσσος η δίψα του σκόρερ…

Ώρα όμως για δράση και απαντήσεις. Διότι όσα λέει αλλά και όσα... δεν λέει ο Φάνης έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ο καθένας θα βγάλει τα συμπεράσματά του. Δεν είναι άλλωστε και τόσο σύνηθες ο πρώτος σκόρερ της Μπουντεσλίγκα και ουσιαστικά εν ενεργεία διεθνής να δηλώνει για την Εθνική ότι είναι άρρωστη, χωρίς να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του...

Έχεις παράπονο από τον τρόπο που σε έχουν αντιμετωπίσει στην Ελλάδα;

«Με πειράζει ότι κάποιοι στεναχωριούνται που φέτος παίζω τόσο καλά με την Άιντραχτ, ενώ στο παρελθόν, με πίκραναν πολλοί άνθρωποι από τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα της αποχώρησής μου από την Εθνική. Νομίζω ότι ποτέ δεν προσπάθησαν να καταλάβουν τι έκανα και γιατί το έκανα, αλλά στο τέλος, όταν μάθουν την αλήθεια, ξέρω ότι θα με δικαιολογήσουν. Το να με κρίνει αρνητικά κάποιος που δεν γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις δεν με πειράζει, αλλά το να ακούω αρνητικά σχόλια από ανθρώπους που γνωρίζουν τα πάντα και επιλέγουν να τα κρύβουν, ειλικρινά με εξοργίζει. Ο λόγος για τον οποίο έφυγα από την Εθνική είναι πολύ σημαντικός και ελπίζω ότι όταν μάθει όλος ο κόσμος τι έχει γίνει, θα σεβαστεί και θα δικαιολογήσει την απόφασή μου».

Πιστεύεις ότι ήρθε η ώρα να πεις τα πράγματα με το όνομά τους;

«Όχι, γιατί θα με κατηγορήσουν ότι θέλω το κακό της Εθνικής. Εύχομαι μέσα από την ψυχή μου η Εθνική να πετύχει τους στόχους τους και να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται, αλλά με την νοοτροπία που υπάρχει στην ομάδα, θεωρώ πως  είναι πολύ δύσκολο. Μιλάμε για μια ομάδα που είναι άρρωστη και κανείς δεν κάνει κάτι για να τη γιατρέψει».

Στον ελληνικό Τύπο έχει γραφτεί ότι ένας από τους ανθρώπους στους οποίους προσωποποιείς τα προβλήματα της Εθνικής είναι ο Κώστας Κατσουράνης.

«Από την πρώτη στιγμή, είπα ότι δεν πρόκειται να «δείξω» κανέναν συμπαίκτη μου δημόσια. Δεν είναι τώρα η κατάλληλη εποχή, καθώς η Εθνική έχει σημαντικές υποχρεώσεις. Όταν έρθει η ώρα θα πω τα πάντα, αλλά στον δικό μου χαρακτήρα δεν ταιριάζει να είμαι ο ρουφιάνος που θα ρίξει στους άλλους τις ευθύνες για να βγω εγώ ο καλός. Το ρόλο αυτόν τον αφήνω για άλλους… Ξέρεις τι με ενόχλησε περισσότερο. Να βλέπω ανθρώπους μέσα από τη διοίκηση της Εθνικής, που ήξεραν πολύ καλά τους λόγους για τους οποίους έφυγα και συμφωνούσαν μαζί μου να μην έχουν το θάρρος να βγουν και να με στηρίξουν.
Αντιθέτως, ήταν οι πρώτοι που με πυροβόλησαν και προσπάθησαν με δηλώσεις τους στον Τύπο να τα ρίξουν όλα σε ‘μένα. Αν ήμουν εγώ το πρόβλημα της Εθνικής, τότε… η ομάδα σώθηκε, γιατί εγώ δεν παίζω πλέον. Αυτό θεωρώ ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ΕΠΟ, αλλά ο καθένας θα κριθεί από τις πράξεις και τη συνέπειά του.
Βαρέθηκα να βλέπω παίκτες των οποίων η διάθεση άλλαζε ανάλογα με το αν ήταν ή όχι στην 11άδα. Η Εθνική είναι πάνω απ’ όλους. Πάνω από κάθε συμφέρον και εγωισμό. Τουλάχιστον, έτσι είναι στο δικό μου μυαλό…».

Έχεις μετανιώσει για την απόφασή σου; Θεωρείς ότι δεν το σκέφτηκες όσο έπρεπε; Ο Φερνάντο Σάντος πάντως, έχει κάνει δηλώσεις προσέγγισης για την επιστροφή σου στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

«Δεν το έχω μετανιώσει ούτε στο ελάχιστο. Δεν είναι στο χαρακτήρα μου να λέω κάτι και να το παίρνω πίσω και να είσαι σίγουρος ότι σκέφτηκα πολύ καλά πριν αποφασίσω να αποχωρήσω από την Εθνική. Πήρα την απόφασή μου, την κρατάω και την επαναλαμβάνω. Εθνική για μένα τέλος!».

Διάβασα μια συνέντευξή σου στον γερμανικό Τύπο ότι «με την υπάρχουσα κατάσταση δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψεις στην Εθνική», αλλά τόνισες ότι «κανείς δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει το μέλλον».

«Μα δεν έχουν λυθεί το προβλήματα που με έκαναν να αποχωρήσω. Νομίζω ότι είναι πολύ ξεκάθαρο αυτό που λέω. Δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική κίνηση για να αλλάξει μια κατάσταση, για την οποία όλοι συμφωνούσαν ότι ήταν απαράδεκτη, οπότε εμμένω σε αυτό που έχω πει. Η Εθνική Ελλάδας έχει τελειώσει για ‘μένα. Και για να προλάβω τους καλοθελητές. Όποιος έχει φορέσει έστω μία φορά τη φανέλα με το εθνόσημο καταλαβαίνει πόσο δύσκολη μπορεί να είναι μια τέτοια απόφαση. Επαναλαμβάνω όμως αυτό που σου είπα και στην αρχή. Δεν μετανιώνω για τίποτα γιατί ξέρω ότι έχω δίκιο και το ξέρουν και πολλοί από αυτούς που σήμερα με λιθοβολούν».

Αν αύριο ο Φερνάντο Σάντος σε πάρει στο τηλέφωνο και σου πει «Φάνη, σε χρειαζόμαστε στην Εθνική» τι θα του απαντήσεις;

«Αν δεν λυθούν τα προβλήματα που με έκαναν να φύγω είναι δώρο άδωρο να γίνει μια τέτοια κίνηση. Επειδή όμως, δεν πιστεύω ότι γίνει τέτοια στροφή 100% και ξαφνικά να μπουν υγιείς βάσεις στην Εθνική, δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψω.  Με την υπάρχουσα κατάσταση τουλάχιστον, είναι αδύνατον!».

Στην Ελλάδα θα επέστρεφες για να παίξεις ποδόσφαιρο;

«Η μόνη ομάδα για την οποία θα γύριζα στην Ελλάδα, αν είχα πρόταση, είναι ο Ολυμπιακος. Είναι η μοναδική που κατά τη γνώμη μου λειτουργεί με επαγγελματικά πρότυπα».

Από τον Παναθηναϊκό έφυγες με άσχημο τρόπο, ενώ έχεις δηλώσει ότι είναι η μόνη ομάδα στην οποία δεν θα πήγαινες ποτέ. Αρκετοί πρώην παίκτες του Παναθηναϊκού επίσης, δεν μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το Τριφύλλι μετά την αποχώρησή τους.

«Δεν θέλω να γυρίσω σ’ εκείνη την εποχή. Μπορεί όλος ο κόσμος να καταλάβει με τι τρόπο και τι διάθεση φεύγουν οι περισσότεροι από τους παίκτες του Παναθηναϊκού. Ο καθένας που γυρίζει έχει τους λόγους του κι εγώ έχω τους δικούς μου. Δεν θέλω να αναφερθώ καθόλου στον Παναθηναϊκό!».

Σε ενοχλούν οι δημοσιογράφοι;

«Δεν έχω και την καλύτερη σχέση. Τα πράγματα είναι απλά. Δεν με γουστάρουν και δεν τους γουστάρω. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά δεν με ενοχλεί κιόλας. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα πρόβλημα. Το να γράφει κάποιος ότι είσαι καλός παίκτης, είναι κάτι υποκειμενικό. Το να είσαι άθλιος όμως και να γράφουν ότι είσαι ο καλύτερος του γηπέδου, πραγματικά δεν το καταλαβαίνω. Έχω διαβάσει κατά καιρούς απίστευτα πράγματα και θεωρώ ότι ο Τύπος έχει τη δική του ευθύνη που το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μείνει τόσο πίσω».

Νιώθεις αδικημένος;

«Πολλές φορές σκέφτομαι… «Τι σας έχω κάνει και με κρίνετε έτσι;» Γιατί κάποιοι άνθρωποι να βγάζουν τόσο μεγάλη κακία απέναντί μου; Δεν έχω μάθει τον λόγο και πλέον δεν με απασχολεί. Ας το κρατήσουν για τον εαυτό τους…».

Έχεις επαφές με συμπαίκτες σου από την Εθνική;

«Πλέον με πολύ λίγους. Με αυτούς που με στήριξαν όταν έπρεπε και απέδειξαν ότι είναι φίλοι μου και στα δύσκολα και δεν φοβούνται να πουν την άποψή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: