Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Ο καθρέπτης του “clasico”

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης! Γκουαρντιόλα – Μουρίνιο! Μέσι – Κριστιάνο Ρονάλντο! Θέλετε κάτι περισσότερο… Το ντέρμπι του Ισπανικού πρωταθλήματος ανάμεσα σε δύο ομάδες που δεν αποκλείεται να κονταροχτυπηθούν και για το… Άγιο Δισκοπότηρο του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου διεξάγεται σήμερα.
Στο παιχνίδι της περασμένης σεζόν ο Κακά είχε βγάλει μάτια, αλλά η Μπαρτσελόνα είχε πάρει τη νίκη χάρη σε ένα τέρμα του Ζλάνταν Ιμπραίμοβιτς.

Τη Δευτέρα κανένας από τους δύο παίκτες δεν θα βρεθεί στον αγωνιστικό χώρο του Καμπ Νου. Ο Βραζιλιάνος είναι τραυματίας και εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα απέχει από τις υποχρεώσεις της «βασίλισσας», ενώ ο «Ιμπρα» το καλοκαίρι πήρε τις βαλίτζες του για την Ιταλία και τη Μίλαν.

Οι αλλαγές!

Από τον αγώνα της περασμένης περιόδου, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Το πρώτο που πρέπει να αναφέρουμε –φυσικά- είναι η παρουσία του Ζοζέ Μουρίνιο, του -κατά πολλούς- νούμερο προπονητή στον κόσμο.

Ο Πορτογάλος το καλοκαίρι πήγε από το Μιλάνο στη Μαδρίτη με τους διοικούντες την Ρεάλ να τον βλέπουν να οδηγεί την Ίντερ στο «τριπλ-κράουν» και να ονειρεύονται πως θα ζήσουν τις ίδιες σκηνές με αυτόν στην ηγεσία της ομάδας τους.

Μόνο και μόνο αυτές ήταν… ικανές να τους πείσουν να πληρώσουν για να σπάσουν το συμβόλαιο που είχε ο Μουρίνιο με την Ίντερ.

Η παρουσίασή του δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα αυτή που είχε γίνει για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, καθώς δημοσιογράφοι από όλα τα ΜΜΕ του κόσμου ήθελαν να βρεθούν στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου για να τον δουν από κοντά να μιλά για την νέα πρόκληση στην καριέρα του…

Ο Πορτογάλος αλλάζει τακτική στη Ρεάλ Μαδρίτης. Επιλέγει παίκτες που θα συνθέσουν το παζλ της ομάδας που είχε στο μυαλό του και όχι μόνο μεγάλα ονόματα.

Ο Άνχελ Ντι Μαρία, ο Σάμι Κεντίρα και ο Μεσούτ Οζίλ πραγματοποιούν εξαιρετικές εμφανίσεις στο Μουντιάλ… Ο Special One τους ήθελε και η διοίκηση της Ρεάλ τους απέκτησε. Τρεις παίκτες που έχουν δικαιώσει ήδη τον Πορτογάλο. Μαζί με αυτούς και ο Ρικάρντο Καρβάλιο, ο οποίος ξέρει να ικανοποιεί όλα όσα θέλει ο Μουρίνιο.

Την ίδια στιγμή, στην Μπαρτσελόνα πονοκεφάλιαζαν τι πρέπει να αλλάξουν. Και πώς να μην το κάνουν όταν στόχος τους είναι να βελτιώσουν κάτι που μέχρι πέρσι φάνταζε -και ακόμη φαντάζει- το τέλειο μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Ακόμη κι έτσι το βρήκαν. Απογοητευμένοι από την επιλογή του Ιμπραίμοβιτς οι διοικούντες την «Μπάρτσα» αποδεσμεύουν τον Σουηδό, έχοντας ήδη μεριμνήσει να ντύσουν στα χρώματά τους τον αντικαταστάτη του.

Ποιος ήταν αυτός; Ο Νταβίντ Βίγια, τον οποίο η Βαλένθια προσπαθούσε να τον πουλήσει για να βάλει χρήματα στα ταμεία της. Οι Καταλανοί θεωρούν πως ο Βίγια θα δώσει αυτό που είχε η ομάδα με τον Ετό και όχι με τον Ιμπραίμοβιτς.

Την ευκαιρία για ένα περισσότερο «εύπλαστο» σχήμα στην επίθεση. Με τον Γκουαρντιόλα –πλέον- να μπορεί να εφαρμόζει ένα πλάνο στο οποίο όλοι οι επιθετικοί να μπορούν να αλλάζουν θέσεις.

Στο πρόσωπο του Βίγια ο Γκουαρντιόλα βλέπει τον ιδανικό, καθώς ο Ισπανός συγκεντρώνει τα παραπάνω στοιχεία και με ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Έχει συνεργαστεί αρκετές φορές με τους άλλους παίκτες της Μπαρτσελόνα (κυρίως της μεσαίας γραμμής) στην Εθνική ομάδα της χώρας.

Σημαντικά στοιχεία:

Το πρώτο “clasico” στο οποίο δεν θα δώσει το «παρών» ο Ραούλ. Ο «βασιλιάς»… της «βασίλισσας» αποτέλεσε παρελθόν το καλοκαίρι και πλέον φοράει τη φανέλα της Σάλκε. Μαζί με αυτόν και ο Γκούτι, ο οποίος άφησε την Ρεάλ, η οποία δεν τον χρειαζόταν για να παίξει στο τουρκικό πρωτάθλημα με τη Μπεσίκτας.

Ο Κριστιανό Ρονάλντο δεν έχει σκοράρει ποτέ σε παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα. Είναι το μεγάλο αστέρι της Ρεάλ αλλά όταν παίζει με τους Καταλανούς κάτι παθαίνει…

…Όπως και ο Μέσι, όταν αντιμετωπίζει ομάδα που κοουτσάρει ο Ζοζέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος φαίνεται να έχει βρει τρόπο να μπορεί να σταματά τον μεγάλο Αργεντινό. Πάντως, ο Μέσι είναι ο πρώτος σκόρερ και ο μοναδικός εν ενεργεία από τη σχετική λίστα των ντέρμπι. Έχει επτά συμμετοχές σε “clasico” και έχει σκοράρει ισάριθμες φορές.

Το μέσο όρο του ρόστερ της Ρεάλ Μαδρίτης είναι το μικρότερο από τις «μεγάλες» Ευρωπαϊκές ομάδες.

Αντίστοιχα, αυτό της Μπαρτσελόνα δεν φημίζεται για την ηλικία του, αλλά για την ποιότητά του. Επτά παίκτες από τους έντεκα είναι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές με την εθνική Ισπανίας.

Η Ρεάλ Μαδρίτης μέχρι σήμερα δεν έχει γνωρίσει την ήττα σε κανένα από τα παιχνίδια που έχει δώσει στη φετινή αγωνιστική σεζόν. Έχει την καλύτερη άμυνα στην Πριμέρα Ντιβισιόν

Δεν υπάρχουν σχόλια: