Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

«Κάλπικα» πέναλτι…

Μπορεί να μην το εννοούν ακριβώς όπως το έχουμε καθιερώσει εμείς, αλλά «τζέρτζελο», αν μη τι άλλο, προκαλούν!

Καθηγητές του περίφημου «London School of Economics» δίνουν επιχειρήματα σε όσους χαρακτηρίζουν άδικη τη διαδικασία των πέναλτι.

Σύμφωνα με έρευνά τους, λοιπόν, το κέρμα (που η… τραγική ειρωνεία θα χαρακτήριζε κάλπικο) -και με το στρίψιμο του οποίου αποφασίζεται ο πρώτος εκτελεστής- επηρεάζει σε ποσοστό 60-40 την εξέλιξη της!

Όπως υποστηρίζουν οι καθηγητές Ιγκνάσιο Παλάσιος-Ουέρτα και Ζοσέ Απεστεγκούια (βάσει μελέτης 2.820 χτυπημάτων σε διαδικασίες πέναλτι από εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις στο διάστημα 1970-2008), η ομάδα που σουτάρει πρώτη, έχει 20% περισσότερες πιθανότητες να αναδειχθεί στο τέλος νικήτρια!

«Τα περισσότερα κανάλια κάνουν διάλειμμα για διαφημίσεις όταν γίνεται το στρίψιμο του νομίσματος για το ποια ομάδα θα αναλάβει την πρώτη εκτέλεση. Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, όμως, αυτή ίσως είναι η πιο αποφασιστική στιγμή μετά από ένα παιχνίδι που έληξε ισόπαλο», λέει ο Παλάσιος-Ουέρτα. Και εξηγεί:

«Το κέρμα δίνει πλεονέκτημα περίπου 20% στην ομάδα που εκτελεί πρώτη. Η ψυχολογική πίεση του ενδεχομένου να μείνει πίσω στο σκορ επηρεάζει ξεκάθαρα την απόδοση της ομάδας που σουτάρει δεύτερη».

Είναι χαρακτηριστικό, δε, αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές έπειτα από αναλυτική μελέτη 20 περιπτώσεων στριψίματος νομίσματος, πριν από πέναλτι. Κι αυτό διότι στις 19 (!) από αυτές, στο τέλος νίκησε η ομάδα που πήρε το «κορώνα-γράμματα»! Στη μοναδική εξαίρεση, δε, (στο ματς Ιταλία-Ισπανία του Euro 2008), η Ιταλία πήρε το στρίψιμο και έχασε στα πέναλτι -πρώτα, όμως, είχε… παραχωρήσει στην Ισπανία το δικαίωμα να σουτάρει εκείνη πρώτη!

Στην έρευνα, εξάλλου, συμπεριλαμβάνονται επίσης συνεντεύξεις με 240 ποδοσφαιριστές (επαγγελματίες και μη). Σχεδόν όλοι τους τόνισαν ότι προτιμούν η ομάδα τους να εκτελεί πρώτη πέναλτι, ενώ σε ποσοστό 96% παραδέχθηκαν ότι θα το ήθελαν αυτό, για να προστεθεί πίεση στην ομάδα που εκτελεί δεύτερη.

Οι δύο καθηγητές, πάντως, δεν περιορίζονται στις «καταγγελίες» για τη διαδικασία των πέναλτι. Προτείνουν και τη λύση που, κατά τη γνώμη τους, θα μπορούσε να την κάνει δικαιότερη -και η οποία ήδη χρησιμοποιείται σε περίπτωση ισοπαλίας στο τένις. Τότε ο πρώτος παίκτης σερβίρει, ο δεύτερος παίκτης σερβίρει έπειτα δύο φορές και στη συνέχεια το ίδιο (σέρβις εις διπλούν) συνεχίζεται εναλλάξ.

«Αυτό το μοντέλο στα πέναλτι θα μείωνε δραστικά το άδικο προβάδισμα του πρώτου εκτελεστή, αφού η δεύτερη ομάδα δεν θα μπαίνει συνέχεια στη διαδικασία να κυνηγάει το σκορ», εξηγεί ο Παλάσιος-Ουέρτα, πριν καταλήξει… με νόημα:

«Υποψιάζομαι πως στους επικεφαλής της FIFA και της UEFA δεν θα αρέσει ιδιαίτερα το γεγονός πως οι νικητές των Παγκοσμίων Κυπέλλων, των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων ή του Champions League μπορεί να καθοριστεί, εν μέρει, σε ποσοστό 60-40 από το στρίψιμο ενός νομίσματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: