Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

«Βάσια», από πού μας ήρθες;

Αν κάποιος, κάπου, κάποτε μου ζητήσει να χαρακτηρίσω με μία μόνο λέξη τι σημαίνει η κλισέ φράση «μαγεία του ποδοσφαίρου» η απάντηση είναι μία και μοναδική και πιστεύω θα συμφωνήσουν πολλοί. «Βασίλης Χατζηπαναγής».

Όταν πριν 35 χρόνια, πάταγε για πρώτη φορά τα πόδια του σε ελληνικό έδαφος, σίγουρα δεν θα περίμενε να πετύχει το πιο μεγάλο κατόρθωμα για Έλληνα ποδοσφαιριστή. Ο «Βάσια» αναγνωρίστηκε από το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων, ανεξαρτήτως συλλογικής προτίμησης, ακόμα και των «σκληροπυρηνικών» ως ο μεγαλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε ποτέ στα γήπεδα της.

Η τεχνική του, απαράμιλλη. Η ταχύτητα του, ίδια με ενός σπρίντερ. Η φυσιογνωμία του, συμπαθέστατη. Το πρώτο του προσωνύμιο ήταν «Νουρέγιεφ» αφού στο γήπεδο χόρευε. Για μερικούς μπορεί να είναι και υπερβολή αλλά όσοι τον θυμούνται λένε πως ήταν ο μοναδικός παίκτης στον κόσμο που θα μπορούσε να ντριμπλάρει και μέσα σε τηλεφωνικό θάλαμο.

Η μεταγραφή του στην Ελλάδα πέρασε από χίλια μύρια κύματα. Ο Χατζηπαναγής, γόνος ελληνικής οικογένειας της -τότε- Σοβιετικής Ένωσης, αγωνιζόταν στην Παχτακόρ Τασκένδης. Τότε είχε χαρακτηριστεί από τα σοβιετικά μέσα αλλά και από τον τότε ομοσπονδιακό τεχνικό της Σοβιετικής Ένωσης, Κονσταντίν Μπέσκοφ ως ο δεύτερος καλύτερος παίκτης της χώρας μετά τον Όλεγκ Μπλαχίν. Ο Παναθηναϊκός έστειλε τους κατασκόπους του για να δουν τον 21χρονο ομογενή αλλά στις αναφορές τους έγραψαν πως ο «Βάσια» απλά δεν κάνει για τους πράσινους. Πού να ήξεραν πως θα χτυπούσαν το κεφάλι τους στον τοίχο λίγο καιρό αργότερα…

Ο τότε πρόεδρος του Ηρακλή, Νίκος Ατματζίδης κατάφερε με αστραπιαίες κινήσεις να αποσπάσει την υπογραφή του «Βάσια». Στις 22 Νοεμβρίου φτάνει με τρένο στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και εκεί τον υποδέχονται δεκάδες φίλοι του Γηραιού. Το ντεμπούτο του έμελλε να γίνει στις 7 Δεκεμβρίου αλλά όχι στο Καυταντζόγλειο. Η έδρα του Ηρακλή είχε τιμωρηθεί και έτσι η πρώτη παράσταση που θα έδινε ο Χατζηπαναγής μπροστά στο ελληνικό κοινό θα λάβει χώρα στο γήπεδο της Βέροιας με αντίπαλο τον Ατρόμητο.

Στο πρώτο του κιόλας παιχνίδι, ύστερα από ατομική του ενέργεια, έδωσε την ασίστ στον Γκέσιο για να ισοφαρίσει σε 1-1. Αλλά το κλου της αναμέτρησης δεν ήταν το σκορ αλλά αυτός ο πιτσιρίκος,κοκαλιάρης, ασπρουλιάρης, αφάνας που όταν ακούμπαγε την μπάλα την μαγνήτιζε με έναν μαγικό τρόπο.

Όσα έκανε στην συνέχεια είναι γραμμένα στα ποδοσφαιρικά κιτάπια χρυσά γράμματα. Όπως έχει εξομολογηθεί κι ο ίδιος, αντίπαλοι αμυντικοί τον έπιαναν πριν το παιχνίδι και τον ικέτευαν να μην τους ντριμπλάρει για να μην τους κάνει ρεζίλι.

Αν είχαμε τον τρόπο να μπούμε στα μυστικά αρχεία της NASA τότε μάλλον θα ανακαλύπταμε πως ο Χατζηπαναγής από κάποιο άλλον γαλαξία είχε έρθει. Κι αν αυτό είναι κομμάτι υπερβολικό δείτε τα παρακάτω βίντεο και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα: Πηγη Nova Sport fm     


Δεν υπάρχουν σχόλια: