Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Τζιάνι Ινφαντίνο: Το «δεξί χέρι» του Πλατινί και… κοντοχωριανός του Μπλάτερ!!


Τζιάνι Ινφαντίνο: Το «δεξί χέρι» του Πλατινί και… κοντοχωριανός του Μπλάτερ

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο είναι ο νέος πρόεδρος της FIFA και το sportfm.gr σας τον παρουσιάζει, ελπίζοντας πως θα είναι καλύτερος από τον… κοντοχωριανό του, Σεπ Μπλάτερ και τον μέντορά του, Μισέλ Πλατινί…

Μετά, ίσως, τους Λέναρτ Γιόχανσον, Σεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί είναι η πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα από τους… γραβατωμένους του ποδοσφαίρου σε Νιόν (UEFA) και Ζυρίχη (FIFA). Λογικό, αφού τον βλέπει ο κόσμος όλος να τραβά τα μπαλάκια στις κληρώσεις των διοργανώσεων της UEFA επτά, σχεδόν, χρόνια τώρα…

Από τον Οκτώβριο του 2009, όταν και ανέλαβε το πόστο του γενικού γραμματέα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, ο Τζιάνι Ινφαντίνο συνέχισε την ανοδική του πορεία, που ξεκίνησε το 2000 και τον έφερε, σήμερα, 16 χρόνια μετά, να μετακομίζει 270 χιλιόμετρα βορειότερα…

Του Νίκου Ράλλη

Έναν χρόνο (και κάτι ψιλά…), λοιπόν, μετά το απίστευτο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, η FIFA έχει νέο πρόεδρο: Τον Ελβετό, ιταλικής καταγωγής, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Ένα γνώριμο, σε ό,τι αφορά εμάς, πρόσωπο, όχι μόνο επειδή τον βλέπαμε, όπως όλος ο πλανήτης, να διεξάγει τις κληρώσεις σε Champions League, Europa League και EURO τα τελευταία χρόνια, αλλά γιατί μόλις πρόσφατα, πέρυσι, και μετά την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να φέρει προς ψήφιση το περιβόητο νομοσχέδιο που έθιγε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, ηγήθηκε των σχετικών διαπραγματεύσεων, απειλώντας -εκ μέρους της UEFA και της FIFA, που στήριξαν την ΕΠΟ- με αποβολή των ελληνικών ομάδων από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις.

Η πορεία του στους κόλπους του ευρωπαϊκού -αλλά και του παγκόσμιου- ποδοσφαίρου, αξιοσημείωτη, με ραγδαία εξέλιξη. Δεν είναι και λίγο πράγμα, άλλωστε, να γίνεσαι γενικός γραμματέας της UEFA στα 39 σου, ούτε, φυσικά, πρόεδρος κοτζάμ FIFA στα 45 σου! Μία θέση, ωστόσο, που… περιέργως, μέχρι πρόσφατα, έδινε την εντύπωση σε κάθε συνέντευξή του πως δεν… πολυθέλει! Τώρα, πώς έφτασε να τη διεκδικεί, να γίνεται μεγάλο φαβορί για να την κάνει δική του και τελικά, να… κάθεται σε αυτή, είναι μια άλλη ιστορία. Το θέμα είναι πως, πλέον, ο άνθρωπος που ο Μαραντόνα χαρακτήρισε «προδότη», επειδή «είχε τον Μπλάτερ μέσα στα πόδια του να κάνει κουμάντο και συνεχίζει να δουλεύει σαν να μη συμβαίνει τίποτα», είναι ο νέος ισχυρός άνδρας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

inner

Με όσα έχουμε δει να συμβαίνουν από τον Δεκέμβρη του 2014, ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε: Θα είναι καλύτερος ένας άνθρωπος που, πέρα από το γεγονός πως φέρεται να μην… καιγόταν για τη θέση του προέδρου της FIFA, ήταν το «δεξί χέρι» του μέντορά του, Μισέλ Πλατινί και τυγχάνει να είναι… κοντοχωριανός του Σεπ Μπλάτερ;

Πράγματι, ο Ινφαντίνο γεννήθηκε στο Μπριγκ της Ελβετίας, μία μικρή κωμόπολη 12.000 κατοίκων, μόλις 10 χιλιόμετρα από το Βισπ, μία ακόμα μικρότερη πόλη (7.000 κατοίκων), γενέτειρα του άλλοτε αφεντικού της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου! Σύμπτωση, προφανέστατα, αλλά με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τον επί 18 χρόνια πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, οι συνειρμοί, που ήδη γίνονται και στο εξωτερικό, είναι λογικοί και επόμενοι, πάντα με την ευχή, φυσικά, να παραμείνουν μόνο τέτοιοι και, επιτέλους, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Ινφαντίνο, «να μπει το ποδόσφαιρο στο προσκήνιο» και όχι τα σκάνδαλα.

Από την άλλη, υπάρχει και η σχέση του με τον Μισέλ Πλατινί, τον έτερο κατηγορημένο, που, όπως και ο Μπλάτερ, έχει τιμωρηθεί, πρωτόδικα, με αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο. Σε μία πρόσφατη συνέντευξή του, ο Ινφαντίνο είχε ξεκαθαρίσει πως αν, τελικά, ο Γάλλος καταφέρει και είναι υποψήφιος για την προεδρία της FIFA, θα αποσύρει τη δική του υποψηφιότητά. «Είναι ένα απλό θέμα αρχής και αφοσίωσης», είχε τονίσει, ενώ ουδέποτε σχολίασε τις κατηγορίες κατά του -επί εννέα χρόνια- μέντορά του, του οποίου ήταν «δεξί χέρι» από το 2009, όταν και ανέλαβε γενικός γραμματέας στην UEFA.

inner

«Δουλεύω με τον Μισέλ Πλατινί τα τελευταία εννέα χρόνια. Μοιραζόμαστε πολλές ιδέες μαζί. Είναι προφανές πως έχουμε την ίδια φιλοσοφία πάνω σε αρκετά θέματα, αλλά κατεβαίνω στις εκλογές μόνος μου, με τα δικά μου πιστεύω», είχε πει αλλού. Σύμφωνοι, μόνο που υπάρχουν λίγα στοιχεία γι’ αυτά τα πιστεύω για εκείνον που θέλει να τα αξιολογήσει… Η ουσία των απόψεων και των ιδεών του Ινφαντίνο είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή, καθώς ο ίδιος σπανίως τις έχει εκφράσει δημοσίως, ακόμη και μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της FIFA.

Μόνο το πλούσιο, η αλήθεια είναι, βιογραφικό του υπάρχει για να μας «πει» περισσότερα πράγματα: Σπούδασε νομική και έχει βρεθεί σε υψηλές επαγγελματικές θέσεις. Διετέλεσε γενικός γραμματέας του Διεθνούς Κέντρου Μελετών για τον Αθλητισμό (CIES) στο πανεπιστήμιο του Νιουσατέλ, πριν από την ένταξή του στην UEFA το 2000, από την οποία πέρασε από πολλές θέσεις πριν γίνει γενικός γραμματέας. Έπαιξε, δε, σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή του Financial Fair Play και στην επέκταση του πεδίου εφαρμογής του στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ έγινε, ίσως, πιο γνωστός όταν υποστήριξε ότι στο Παγκόσμιο Κύπελλο πρέπει να συμμετέχουν 40 ομάδες, αντί για -τις υπάρχουσες- 32.

Ο Ινφαντίνο, παρά τη θέση του «κοντά» στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, παραμένει… μυστήριο. Πλέον, ως πρόεδρος της FIFA, καλείται να ανοίξει τα χαρτιά του, με την ελπίδα να δει άσπρη μέρα το άθλημα που οι -υγιείς- φίλαθλοι αγαπούν, αλλά βλέπουν να ταλαιπωρείται τα τελευταία χρόνια.

inner
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: