Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Γήπεδο για τον Ηρακλή

Για περισσότερες από δυόμισι ώρες συζητούσαν στα γραφεία του Ερασιτέχνη Ηρακλή η αντιπροσωπεία των Ιταλών αρχιτεκτόνων με την επιτροπή αξιοποίησης της περιουσίας του Συλλόγου. Ήταν επί της ουσίας η πρώτη κουβέντα από κοντά, μετά από την υπογραφή της σύμβασης των δυο πλευρών. Άλλωστε, ο Μπάμπης Καρακάσης βρισκόταν το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Φλωρεντία, προκειμένου να προχωρήσει το έργο της προμελέτης για την κατασκευή του γηπέδου του Ηρακλή στη Μίκρα.

Αργά το βράδυ της Τρίτης έφτασε στη Θεσσαλονίκη συνοδευόμενος από δυο Ιταλούς αρχιτέκτονες, τον Οράσιο Μιρόντι και τον Τομάζο Βερλούτσο, που αποτελούν μέλη της ομάδας από τη Φλωρεντία. Οι τρεις τους έφτασαν χθες το απόγευμα λίγο μετά από τις 5 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του Κατσανείου. Μάλιστα, για αρκετά λεπτά της ώρας είχαν συζήτηση με… φόντο τους Χορτατζήδες.
Στη συνέχεια, πέρασαν την πόρτα των γραφείων του Ερασιτέχνη, όπου και συζήτησαν τις πρώτες λεπτομέρειες της πορείας της προμελέτης με την επιτροπή. Μαζί τους ήταν και ο Μενέλαος Βαρβέρης, ενώ από την πλευρά του Ερασιτέχνη ήταν οι Αρταβάνης, Αδαμίδης, Γωγάκος.

Παραγωγική συζήτηση

“Αυτά που υποσχεθήκαμε τα κάναμε πράξη, προχωράμε για τη δεύτερη φάση, θα είναι πιο σαφής όσον αφορά τα σχέδια”, τονίζει χαρακτηριστικά η πλευρά των Ιταλών με αφορμή τη συνάντηση που έγινε στα γραφεία, αλλά και τη δουλειά, που έχει ξεκινήσει στη Φλωρεντία. “Η σύμβαση προχωράει 100%. Θα έλεγα, πώς ήταν μία παραγωγική συζήτηση, άλλωστε υπάρχει κατανόηση”, επισήμανε από την πλευρά του ο Μπάμπης Καρακάσης για να συμπληρώσει. “Σε ένα εικοσαήμερο θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες”, πρόσθεσε με νόημα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διευκρινιστεί, ότι το προσχέδιο, που παρουσιάστηκε έχει να κάνει με το 1/4 του γηπέδου. Ίσως και μικρότερο απ’ αυτό. “Θα πρέπει να το δείτε ολοκληρωμένο. Τότε, θα πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα”, υποστήριξε ο Μπάμπης Καρακάσης στο “Μ”, που βρέθηκε φυσικά στη συνάντηση. Κάπου κατά τον Αύγουστο, εν ολίγοις, θα έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη.

Επισκέφθηκαν τη Μίκρα

Ένα επίσης χαρακτηριστικό σημείο, που θα πρέπει να καταγραφεί, είναι ότι οι δυο Ιταλοί αρχιτέκτονες και ο Μπάμπης Καρακάσης βρέθηκαν χθες και στιες εγκαταστάσεις της Μίκρας. Είδαν το χώρο από κοντά και σίγουρα είναι ένα γεγονός, που δείχνει, ότι οι άνθρωποι ασχολούνται σοβαρά. Άλλωστε, οι γενικότερες εντυπώσεις που προκύπτουν από τις πρώτες λεπτομέρειες που κατατέθηκαν από την πλευρά των Ιταλών και τις αναφέρουν οι άνθρωποι του Ερασιτέχνη, είναι θετικές. “Θα πάμε και εμείς. Ίσως στα τέλη του μηνός. Στις αρχές Ιουλίου”, έλεγαν χαρακτηριστικά χθες οι άνθρωποι της επιτροπής του ΓΣ Ηρακλής. “Ήταν μία πρώτη ενημέρωση, μία πρώτη αξιολόγηση. Και για τους εσωτερικούς χώρους. Ήταν καλή η παρουσίαση. Φαίνεται ότι το κατέχουν το αντικείμενο. Ίσως ταιριάζει η έκφραση, ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση”, ήταν οι κουβέντες του Ντίνου Γωγάκου, μετά από το τέλος της συνάντησης στα γραφεία του Ερασιτέχνη.

Πρόσβαση από τη θάλασσα

Πέρα από κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, που έχει μεταφέρει το “Μ”, όπως για το επίγειο πάρκινγκ, το χώρο για το πυροσβεστικό όχημα, για το γεγονός ότι οι εμπορικές χρήσεις θα είναι από την πλευρά των επισήμων, για το “Π” που θα σχηματίσει το γήπεδο, θα πρέπει να καταγραφεί ακόμη ένα… Σύμφωνα με το προσχέδιο και αυτά που έχουν μελετήσει οι Ιταλοί, αν η πρόσβαση από τη θάλασσα είναι εφικτή για τον κόσμο, τότε ίσως ο χώρος του πάρκινγκ για τις 900 θέσεις να είναι υπεραρκετός. Στη δεύτερη φάση του έργου, θα κατατεθούν περισσότερα στοιχεία. Όπως για παράδειγμα, από τι υλικό θα είναι το σκέπαστρο, από τι υλικό θα είναι οι κερκίδες.

Ως και 30.000 θέσεις το γήπεδο

Παράλληλα, μέσα από τη συζήτηση που έγινε στα γραφεία του Ερασιτέχνη, προκύπτει και ένα ακόμη θέμα. Το γεγονός, ότι το γήπεδο στη Μίκρα, μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 30.000 θέσεις. Είναι πλέον δεδομένο, ότι θα ξεκινάει από τις 22.000 θέσεις. Είναι σίγουρο. Υπάρχει η προοπτική επέκτασης, όχι μέχρι τις 24.000 θέσεις, αλλά και ως τις 30.000 θέσεις. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζουν οι Ιταλοί, “βολεύει το έδαφος και δεν θα χρειαστούν πολλές χωματουργικές εργασίες”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: