Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Μάχη τριών τερματοφυλάκων στην Αγγλία


Ο Πολ Ρόμπινσον... Τρεις τερματοφύλακες διεκδικούν τη θέση του βασικού στην εθνική Αγγλίας, "επί ίσοις όροις" όπως διευκρίνισε ο Φάμπιο Καπέλο. Ο 39χρονος Ντέιβιντ Τζέιμς, που συνεχίζει πιστά την παράδοση των... υπερήλικων γκολκίπερ στην Αγγλία, είναι τραυματίας κι έτσι το χρίσμα για το ματς με το Καζακστάν διεκδικούν ο Ρόμπερτ Γκριν της Γουέστ Χαμ, ο Πολ Ρομπινσον της Μπλάκμπερν και ο Σκοτ Κάρσον της Γουέστ Μπρομ.

"Εχω κάποιες σκέψεις στο μυαλό μου, αλλά θα πάρω την τελική απόφασή μου αύριο το πρωί. Και οι τρεις πάντως είναι σε απόλυτη αγωνιστική ετοιμότητα", είπε ο Ιταλός προπονητής της Αγγλίας. Το θέμα, βέβαια, είναι όποιος επιλεγεί αύριο να διατηρήσει τη θέση του βασικού, ακόμα κι όταν είναι έτοιμος ο Τζέιμς. Γιατί μόνο τότε θα μιλάμε για... κοσμογονικές αλλαγές στα "Τρία Λιοντάρια" που εδώ και δεκαετίες δείχνουν απόλυτη εμπιστοσύνη σε τερματοφύλακες που... πλησιάζουν τα 40!

Ακόμα μεγαλύτερος (41) ήταν ο Πίτερ Σίλτον όταν υπερασπίστηκε (με επιτυχία, είναι η αλήθεια) την εστία της εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990. Προκάτοχός του ήταν ο Ρέι Κλέμενς που αποχώρησε από το διεθνές ποδόσφαιρο στα 36 (1984) και διάδοχός του ο Ντέιβιντ Σίμαν, που έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι στην εθνική λίγες ημέρες μετά τα 39α γενέθλιά του (2002).

Αν πάμε ακόμα πιο παλιά, ο Γκόρντον Μπακνς πραγματοποίησε την τελευταία του διεθνή συμμετοχή σε ηλικία 35 ετών, το 1972 χρονιά που μάλιστα ψηφίστηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην Αγγλία. Αλλά ο θρυλικός "κίπερ" της Λέστερ και της Στόουκ είναι μία εντελώς διαφορετική ιστορία, αφού εκείνη τη χρονιά τραυματίστηκε σε τροχαίο, με αποτέλεσμα να χάσει την όραση από το δεξί του μάτι και να διακοπεί πρόωρα η καριέρα του.

Ο Τζέιμς, ήταν βασικός έως το 2005, στη συνέχεια υποσκελίστηκε από τον Ρόμπινσον, αλλά το 2008 ο Φάμπιο Καπέλο του έδωσε ξανά το "Νο 1", το οποίο διατήρησε μέχρι τον τραυματισμό του. Οσο για τους τρεις "δελφίνους", ο μεγαλύτερος είναι ο Ρόμπινσον που μόλις έκλεισε τα 30, έναν χρόνο νεότερος είναι ο Γκριν, ενώ ο Κάρσον κλείνει τον Σεπτέμβριο τα 25.

Δεν υπάρχουν σχόλια: