Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Confederations 2009: Στον τελικό οι ΗΠΑ, 2-0 την Ισπανία

Eπιμέλεια: Δ.Μ.

Οι ΗΠΑ έκαναν την μεγάλη έκπληξη στον πρώτο ημιτελικό του Confederations Cup, καθώς κέρδισαν με 2-0 την Ισπανία και προκρίθηκαν στον τελικό.

Ζόσι Άλτιντορ και Κλάιντ Ντέμπσεϊ πέτυχαν τα τέρματα των Αμερικανών, ένα σε κάθε ημίχρονο της αναμέτρησης του "Free State Stadium" του Μπλόμφνταϊν.

Αυτήν ήταν η πρώτη ήττα της Ισπανίας έπειτα από 35 ματς, έτσι δεν κατάφερε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ της Βραζιλίας, το οποίο κατάφερε απλά να ισοφαρίσει.

Η ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε δεν κατάφερε επίσης να φτάσει τις 16 συνεχόμενες νίκες, μένοντας στις 15, οι οποίες πάντως είναι παγκόσμιο ρεκόρ.
Η αναμέτρηση

Ο 19άχρονος, Ζόσι Άλτιντορ, στο 26' έκανε εξαιρετικό γύρισμα αποφεύγοντας τον συμπαίκτη του στην Βιγιαρεάλ, Χοάν Καπτεβίλα και από το ύψος της περιοχής έκανε το σουτ και νίκησε τον Κασίγιας.

Ο Ισπανός πορτιέρο βρήκε την μπάλα, όχι όμως όσο έπρεπε, καθώς εν συνεχεία χτύπησε στο δοκάρι και κατέληξε στα δίχτυα του.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης γενικότερα δεν πραγματοποίησαν καλή εμφάνιση, αφού ουσιαστικά δεν κατάφεραν να πιέσουν ποτέ έντονα τον αντίπαλο.

Είχαν την κατοχή, δημιούργησαν ευκαιρίες, όχι όμως σπουδαίες και γενικότερα μπορούν να χαρακτηριστούν φλύαροι, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα περισσότερα από 10 κόρνερ που κέρδισαν.

Ο Ογκούτσι Ονιέβου ήταν "βράχος" στο κέντρο της άμυνας και γενικότερα η αμυντική λειτουργία των Αμερικανών ήταν εξαιρετική, ενώ έβγαιναν πολύ επικίνδυνα στις αντεπιθέσεις. Σε μία από αυτές ήρθε και το δεύτερο γκολ με το οποίο "τελείωσαν" το παιχνίδι.

Συγκεκριμένα, στο 74' ο Φάιλαμπερ βγήκε στην αντεπίθεση κάνοντας την κούρσα στον άξονα, τροφοδότησε τον Ντόνοβαν δεξιά μέσα στην περιοχή και ο τελευταίος έκανε την σέντρα στην καρδιά της ισπανικής άμυνας, εκεί όπου έπειτα από κόντρες και τύχη κατέλληξε στον Κλάιντ Ντέμπσεϊ, ο οποίος με πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 0-2.

Στο 87' ο Μάικλ Μπράντλεϊ πήρε κόκκινη κάρτα για σκληρό μαρκάρισμα στον Τσάβι και έτσι θα χάσει τον μεγάλο τελικό της Κυριακής, εκεί όπου οι ΗΠΑ περιμένουν την Βραζιλία ή την Νότιο Αφρική, οι οποίες κοντράρονται στον αυριανό δεύτερο ημιτελικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: