Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Σάντος: «Θα είμαστε έτοιμοι στις 30 Ιουλίου»

Επιμέλεια: Δ.Μ.

Από την ώρα που ο ΠΑΟΚ πάτησε το πόδι του στην Ολλανδία ο χρόνος για τον Φερνάντο Σάντος κυλά αντίστροφα. Η 30ή μέρα του Ιουλίου είναι η καταλυτική ημερομηνία για τον Πορτογάλο τεχνικό, καθώς ο «δικέφαλος» θα δώσει το πρώτο του επίσημο παιχνίδι για τη σεζόν 2009-2010, παίζοντας μάλιστα τους κόπους της περσινής χρονιάς, διεκδικώντας μια θέση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο Σάντος μίλησε στο «Goal» εξηγώντας τα πλάνα του για την προετοιμασία και για τον τρόπο με τον οποίο θα προσπαθήσει να βρει το βασικό σχήμα που θα δώσει τις ευρωπαϊκές «μάχες».

Αλλο πέρυσι, άλλο φέτος...
«Ο φετινός μας προγραμματισμός όσον αφορά τις προπονήσεις και τα παιχνίδια είναι διαφορετικός σε σχέση με πέρυσι. Ουσιαστικά χρειάστηκε να κάνουμε ένα νέο σχεδιασμό. Το 2008 ήρθαμε στο ίδιο μέρος και σχεδόν τις ίδιες ημερομηνίες. Τότε είχαμε να χτίσουμε μια ομάδα με πολλούς νέους παίκτες, όμως ξέραμε πως υπήρχε περισσότερος χρόνος, αφού το πρωτάθλημα ξεκινούσε στο τέλος του Αυγούστου.

Φέτος δεν είναι μόνο ότι το πρώτο παιχνίδι είναι ένα μήνα νωρίτερα, αλλά και το γεγονός ότι μέσα σ' αυτόν τον ένα μήνα ίσως δώσουμε μέχρι και έξι παιχνίδια. Αυτό με ανάγκασε να αλλάξω όλο το σχεδιασμό, ενώ ένα ακόμα γεγονός είναι ότι οι παίκτες που έμειναν από πέρυσι είχαν μόλις ένα μήνα ξεκούρασης. Ολα αυτά έπρεπε να τα υπολογίσω. Χρειαζόμαστε παραπάνω χρόνο από όσο θα ήθελα, αλλά έτσι είναι το πρόγραμμα και θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό».

Η φυσική κατάσταση...
«Λόγω αυτών των συνθηκών, στη φετινή προετοιμασία θα πρέπει να ρίξω το βάρος περισσότερο στη φυσική κατάσταση διότι θα πρέπει οι παίκτες να έρθουν στο επιθυμητό σημείο νωρίτερα από ό,τι πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξει η διαδικασία. Πέρυσι ο σχεδιασμός δεν είχε ποτέ δύο φιλικά σε μία μέρα όπως φέτος, ενώ σε κάθε παιχνίδι χώριζα ουσιαστικά την ομάδα στα δύο και λίγοι παίκτες έπαιζαν παραπάνω από 45 λεπτά.

Φέτος έβαλα δύο παιχνίδια την ίδια μέρα και άφησα τους παίκτες να παίξουν 90 λεπτά. Πρέπει να τους πιέσω όσον αφορά τη φυσική κατάσταση, διότι θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα νωρίτερα από ό,τι πέρυσι. Θα δουλέψουμε φυσικά και στην τακτική».

Το σχόλιο του Πορτογάλου για τα δύο πρώτα φιλικά παιχνίδια...
Για το παιχνίδι με την Πούτεν:
«Παίξαμε επί ενός αδύναμου αντιπάλου, που όμως έδειξε πως ήξερε να αμύνεται, ενώ εμείς προσπαθούσαμε να δουλέψουμε πάνω στις τακτικές και παράλληλα να βρούμε αντοχές. Εμεινα ικανοποιημένος και από τον τρόπο που παίξαμε, αλλά και από τον τρόπο που δώσαμε τις δυνάμεις μας στο γήπεδο».

Για το παιχνίδι με την Ντε Γκράαφτσαπ Β: «Στο παιχνίδι αυτό αγωνιστήκαμε με μια ομάδα νεαρή και αυτό σήμαινε πως τα παιδιά αυτά θα έδειχναν πάθος για το παιχνίδι και ίσως γι' αυτό υπήρχαν στιγμές εκνευρισμού. Είδα κάποια θετικά στοιχεία, αλλά σίγουρα υπάρχουν πράγματα που πρέπει να δουλέψουμε».

Πώς θα βγει ο κορμός...
Ο Σάντος προγραμματίζει την ομάδα ώστε από τα τελευταία φιλικά παιχνίδια να βγει και ο βασικός κορμός και λέει χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να βρω τρόπο για να καταλήξω στο βασικό κορμό της ομάδας που θα δώσει τις μάχες στο Γιουρόπα Λιγκ. Κάποιες παράμετροι δεν μας βοήθησαν να δουλέψουμε, αφού 2-3 παίκτες ενσωματώθηκαν αργότερα και δεν έχουν ακόμα ρυθμό. Αυτό είναι κάτι που δεν ήμουν έτοιμος να αντιμετωπίσω και ίσως χρειαστούμε λίγο περισσότερο χρόνο από όσο υπολόγιζα, κυρίως για την τακτική. Ο Κοντρέρας ήρθε δικαιολογημένα αργότερα, ενώ ο Σαβίνι θα ξεκινήσει τώρα τις πρώτες του προπονήσεις.

Το Σάββατο αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω τον Σνάουτσνερ και στα δύο φιλικά παιχνίδια, αν και δεν ήθελα να το κάνω. Ηδη υπάρχει ένας κορμός παικτών και μαζί με αυτούς που θα προστεθούν θα δημιουργηθεί ένα σύνολο που θα παίξει στα παιχνίδια του Γιουρόπα Λιγκ. Στα τρία τελευταία φιλικά παιχνίδια θα δώσουμε βάση στο θέμα της ομοιογένειας και από αυτά τα παιχνίδια θα προκύψει και η ομάδα. Είναι λογικό και απαραίτητο όσο πλησιάζουμε στο τέλος του Ιουλίου, που αρχίζουν και οι υποχρεώσεις μας, να αρχίσουμε να βρίσκουμε τον βασικό κορμό της ομάδας και αυτό θα γίνει από εδώ και πέρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: