Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Πανηγυρικά στην τετράδα οι νέοι!


Στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ η Εθνική Νέων Πανηγυρική πρόκριση για τα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων ανδρών, που φιλοξενείται στη Ρόδο, πήρε η Εθνική μας ομάδα. Το συγκρότημα του Κώστα Μίσσα, σε αγώνα για την οκτάδα της διοργάνωσης που φιλοξενήθηκε στο Βενετόκλειο, επικράτησε 77-68 της Κροατίας και το Σάββατο (19:00), απέναντι στην Ισπανία, θα διεκδικήσει την είσοδό του στον τελικό της Κυριακής.

Πρώτος σκόρερ της ελληνικής ομάδας αναδείχθηκε ο Παππάς με 18, ενώ τον ακολούθησαν οι Μπόγρης (17π.) και Σλούκας (16π.).

Οι δύο ομάδες μοιράστηκαν εντυπώσεις και ουσία στο πρώτο μισό του αγώνα. Καμία από τις δύο σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να ξεφύγει, με την Ελλάδα να παίρνει το μεγαλύτερο προβάδισμα, όταν έφτασε στο +5 (26-31, 16' 16΄΄). Ούτε η ελληνική ομάδα όμως, ούτε η Κροατία μπορούσαν να ξεφύγουν η μία από τη σκιά της άλλης. Οι Κροάτες είχαν μια υπεροπλία στα ριμπάουντ (20-15), αλλά ήταν πολύ άστοχοι στα σουτ από τα 6μ25 (3/13) την ίδια ώρα που ο Κώστας Μίσσας έβλεπε τους παίκτες του να προσπαθούν πολύ στην άμυνα και σε κάθε σημείο του παρκέ, να βρίσκουν καλές συνεργασίες με αλληλοκαλύψεις σε πολλές περιπτώσεις στον τομέα αυτόν.

Από την άλλη τους είδε να μετρούν μόλις 8/25 δίποντα με κάποια από τα 17 άστοχα σουτ να είναι από αυτά που χαρακτηρίζονται «εύκολα». Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με μόλις ένα καλάθι διαφορά (33-35, 20') και την Ελλάδα να αναζητά μια ακόμη πιο δυνατή άμυνα, κυνήγι των ριμπάουντ, αλλά και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην τελική προσπάθεια, ώστε να μην πετάγονται στα σκουπίδια καλές προσπάθειες και συνεργασίες.

Η Ελλάδα βρήκε ακόμη καλύτερες συνεργασίες στο τρίτο δεκάλεπτο. Μια περίοδος που ουσιαστικά έδωσε το στίγμα για την εξέλιξη της αναμέτρησης. Το 42-42 του 24'30'' έγινε 42-50 στο 27'10''. Καλύτερη άμυνα, ριμπάουντ, πιο γρήγορη ανάπτυξη και ορθότερη λειτουργία συστημάτων, οδήγησαν στη δημιουργία καλών φάσεων που κατάφεραν εκτός από την ουσία να ξεσηκώσουν και τον κόσμο, αλλά και να δώσουν την απαραίτητη ώθηση και στους ίδιους τους δημιουργούς τους. Ήταν η αρχή του τέλους για την αναμέτρηση και την υπόθεση πρόκριση στους ημιτελικούς.

Η Κροατία προσπάθησε να αναστρέψει την εικόνα του παιχνιδιού περνώντας την μπάλα κοντά στο καλάθι, όπου αποδείχθηκε αποτελεσματική σε πολλές περιπτώσεις. Απείλησε και από το τρίποντο, παραμένοντας όμως αναποτελεσματική ως το φινάλε στον τομέα αυτόν μετρώντας 6/25 σουτ πίσω από τα 6μ25. Στο 32' 45''� ο Σαρικόπουλος ανέβασε το δείκτη της διαφοράς ως το +11 (50-61). Η ουσιαστική λήξη του αγώνα γράφηκε πολύ πριν την αναγγείλει η κόρνα της γραμματείας.

Μία τάπα του Παπανικολάου στο 37' 10'' και το νόημα από τον ίδιο με τη χαρακτηριστική κίνηση των χεριών του προς τον πάγκο της ελληνικής ομάδας ότι ο αγώνας τελείωσε, έδωσε το σύνθημα για τους πανηγυρισμούς, οι οποίοι γιγαντώθηκαν και... τυπικά με το τελικό 68-77 να καταγράφεται στο ταμπλώ, δίνοντας μια θέση στους ημιτελικούς του ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Ελλάδα, στα παιδιά του Κώστα Μίσσα. Μέσα σε τρελούς πανηγυρισμούς από μια εκπληκτική παρέα που αξίζει μόνο τα «μπράβο» όλων.

Διαιτητές: Κοέν, Σουτούλοβιτς, Λο Γκούτζο
Δεκάλεπτα: 21-20, 33-35, 46-55, 68-77

Κροατία (Κούντσε): Ράντιτς 10, Νάκιτς 2, Βράγκοβιτς 12, Μπογκντάνοβιτς 14, Κράλιεβιτς, Όστριτς 3, Ντέλας 2, Χάιντιτς 9, Μαρτσίνκοβιτς 1, Κάρλοβιτς 4, Μπλάζεβιτς, Μπίλαν 11 (11ρ)
Ελλάδα (Μίσσας): Μάντζαρης, Μούρτος, Τσακαλέρης, Παππάς 18 (4ρ, 4κλ), Γιαννόπουλος, Σακελλαρίου 1, Παπανικολάου 12 (8ρ), Σλούκας 16 (6ρ, 4 α), Γιάνκοβιτς 2, Μπόγρης 17 (10ρ), Κασελάκης 9, Σαρικόπουλος 2.

Δεν υπάρχουν σχόλια: