Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Η Εθνική ομάδα των νέων στον τελικό !

Τα τρομερά μωρά του ελληνικού μπάσκετ συνεχίζουν να τρελαίνουν κόσμο και διεκδικούν ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο. Η Εθνική ομάδα των Νέων πήρε την πρόκριση στον τελικό του Ευρωμπάσκετ που διεξάγεται στη Ρόδο, καθώς έπειτα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι επικράτησε των ισπανών με 87-76. Με πρώτο σκόρερ τον Σλούκα και τους Μπόγρη, Γιαννόπουλο να ακολουθούν η Εθνική μας κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος της -12 και να πάρει την πρόκριση στον τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Ιταλία - Γαλλία (25/7, 21:15GR).
Στο ξεκίνημα της αναμέτρησης τίποτα δεν πήγαινε καλά για την Εθνική μας. Οι ισπανοί, με κορυφαίο τον Ραμπασέδα, επέβαλε τον δικό της ρυθμό και πήρε από νωρίς κεφάλι στο σκορ. Οι έλληνες παίκτες ήταν αγχωμένοι και ιδιαίτερα άστοχοι, με αποτέλεσμα να σημειώσουν μόλις 11 πόντους στην πρώτη περίοδο και να χάνουν από νωρίς με 8 (11-19, 10`).

Με τη βοήθεια του κόσμου που γέμισε ασφυκτικά το "Βενετόκλειο" η Εθνική μας βελτίωσε την εικόνα της, αλλά δεν κατάφερε να μειώσει τη διαφορά, που παρέμεινε στους οκτώ πόντους, αφού το επί μέρους σκορ της δεύτερης περιόδου ήταν ισόπαλο 20-20 (39-31). Το άσχημο ήταν πως σε μία από τις τελευταίες επιθέσεις του πρώτου μέρους ο Παππάς γύρισε το πόδι του και πήγε στον πάγκο για τις πρώτες βοήθειες. Τελικά, όμως, κατάφερε να συνεχίσει, έστω κι αν χρειάστηκε να... σφίξει τα δόντια.

Οι ισπανοί ήταν ιδιαίτερα εύστοχοι από την περιφέρεια και ανέκοπταν κάθε προσπάθεια των διεθνών μας να γυρίσουν το ματς. Μετά την ανάπαυλα του ημιχρόνου, ωστόσο, οι διεθνείς μας επέστρεψαν στο παρκέ ορεξάτοι και αποφασισμένοι να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους. Ο Χάρης Γιαννόπουλος ήρθε από τον πάγκο και με το καλό του σουτ βοήθησε την Εθνική μας να ανακάμψει.

Το -12 που διαμορφώθηκε στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου εξανεμίστηκε και στο 27` με καλάθι του Παππά, η Ελλάδα πλησίασε σε απόσταση αναπνοής (51-53). Στα τελευταία λεπτά της τρίτης περιόδου η Εθνική πέτυχε την ανατροπή που έψαχνε και πέρασε μπροστά (61-56), αλλά οι ισπανοί μείωσαν με μακρινό τρίποντο του Φερνάντεζ (59-61, 30`).

Οι ισπανοί είχαν χάσει τη συγκέντρωσή τους και η Εθνική παρουσιαζόταν ολοένα και καλύτεροι. Τα "μωρά" του Κώστα Μίσσα πάτησαν κι άλλο το γκάζι δείχνοντας πως αυτοί είναι τα αφεντικά στο παρκέ. Οι "κλασικές" πλέον προκλήσεις των ισπανών δεν είχαν αποτέλεσμα. Η Ελλάδα αύξανε συνεχώς το προβάδισμά της. Σλούκας, Παπανικολάου, Μπόγρης και Παππάς οδηγούσαν την ομάδα μας στο σκοράρισμα, που στο 34` ήταν μπροστά με 70-63 και στο 37` με 72-66.

Η ψυχραιμία που έδειξαν οι διεθνείς μας στα τελευταία λεπτά ήταν αυτή που έδωσε τη νίκη και την πρόκριση στην Ελλάδα. Οι ισπανοί κυνηγούσαν το σκορ, αλλά οι διεθνείς μας ήταν εύστοχοι από τη γραμμή και δεν έχασαν τη συγκέντρωσή τους, ακόμη κι όταν οι ισπανοί προκάλεσαν με τη συμπεριφορά τους. Στο "Βενετόκλειο" η ατμόσφαιρα ήταν πανηγυρική και η Ελλάδα με το "καθαρό" 87-76 πανηγύρισε μία σπουδαία πρόκριση και τώρα ετοιμάζεται για τον τελικό της Κυριακής (26/7), στον οποίο θα αντιμετωπίσει τον νικητή του άλλου ημιτελικού ανάμεσα στην Ιταλία και την Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: