Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΛΑΡΙΣΑ:ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ:ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΠΛΟ.

Επιμέλεια:Γρηγόρης Παπαγιαννάκης

Ο Ουζουνίδης τόνισε αρχικά: «Έχουμε μπροστά μας ένα ιδιαίτερο παιχνίδι και το χαρακτηρίζω έτσι γιατί δεν θα υπάρχει κόσμος στις κερκίδες και είναι κάτι που δεν αρέσει σε κανέναν μας που ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο. Επειδή έχει τύχει να συμμετέχω σε τέτοια ματς, δεν ξέρεις πως θα πάει το ματς, τι ρυθμό θα έχει, πως θα συμπεριφερθούν οι παίκτες και γι’ αυτό και το χαρακτηρίζω ιδιαίτερο. Από την άλλη, αγωνιστικά και οι δύο ομάδες προέρχονται από μη θετικά αποτελέσματα, θέλουμε και οι δύο πάρα πολύ το παιχνίδι. Ο Ηρακλής θέλει να επιστρέψει στις νίκες, εμείς δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε μέχρι στιγμής και θέλουμε πάρα πολύ να πάρουμε τη νίκη, έτσι ώστε να κερδίσουμε περισσότερο χρόνο δουλειάς. Το τελευταίο διάστημα είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από την προσπάθεια των παιδιών, βλέπω πολύ μεγάλη διάθεση, μεγάλη συγκέντρωση και στις προπονήσεις και μεγάλη προσπάθεια για να καταλάβουν τι θέλω, αλλά και για να γνωριστούν κι αυτοί αγωνιστικά, κι αυτό με κάνει αισιόδοξο και περιμένω όπως και κόντρα στον Ηρακλή, αλλά και κάθε εβδομάδα από δω και στο εξής να παρουσιαζόμαστε καλύτεροι. Δεν μπορούμε να είμαστε στο επίπεδο που θέλουμε και είναι γνωστό αυτό, αλλά πιστεύω το καλό μας αγωνιστικό διάστημα να είναι μεγαλύτερο από αυτό της αναμέτρησης με τον Ατρόμητο, να έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια καλής απόδοσης στο παιχνίδι μας. Ιδιαίτερα αγωνιστικά προβλήματα δεν υπάρχουν εκτός της περίπτωσης του Αντόνιο Ντε Νίγκρις που είναι φυσιολογικό – και θα το έχουμε κατά διαστήματα από τους παίκτες που δεν έκαναν το βασικό στάδιο της προετοιμασίας μας – να παρουσιάζουν κάποια κόπωση κατά διαστήματα. Το θετικό είναι ότι οι εξετάσεις που έκανε δεν έδειξαν κάτι το σοβαρό και θα δούμε αν μπορούμε να τον συμπεριλάβουμε στην αποστολή και κατά πόσο μπορούμε να τον υπολογίσουμε για το αυριανό ματς. Τα υπόλοιπα παιδιά είναι καλά, κάθε μέρα και παρουσιάζονται και καλύτεροι και είναι η αλήθεια ότι αυτό που βλέπω στις προπονήσεις με ικανοποιεί και περισσότερο. Το έχω πει και στο παρελθόν, αλλά το πιστεύω, έχουμε καλούς παίκτες στην ομάδα και όσο περνά ο καιρός θα γινόμαστε και καλύτεροι ως ομάδα».

Στην συνέχεια, ο Έλληνας τεχνικός απάντησε σε ερωτήσεις. Αναλυτικά:

Η ομάδα έχει να κερδίσει 11 αγωνιστικές. Αυτό επιφέρει ένα επιπρόσθετοι άγχος στους ποδοσφαιριστές; «Θεωρώ ότι δεν είναι τόσο μεγάλο το διάστημα, αλλά εφόσον το βλέπετε έτσι θα μπορούσα και εγώ να πω ότι για το πρωτάθλημα σε ένα διάστημα 20 αγωνιστικών έχουμε μόλις δύο ήττες, μία από τον Παναθηναϊκό εκτός έδρας και μία από τον Ολυμπιακό. Όλοι μας ξέρουμε τις ειδικές συνθήκες και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια και στα πλέι οφ και θεωρώ ότι δεν πρέπει να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Θεωρώ όμως ότι δεν μας γεμίζει άγχος αυτό. Ξέρουμε ποιοι είμαστε και αυτό που προσωπικά επιζητώ είναι να βλέπω την ομάδα να βελτιώνεται συνέχεια και βλέπω τα παιδιά να προσπαθούν πάρα πολύ και να δουλεύουν καλά. Και έτσι λοιπόν νομίζω ότι δεν θα αργήσουμε να παρουσιάσουμε αυτό που θέλουμε και είναι φυσιολογικό στην παρούσα φάση να μην μπορούμε να παρουσιάσουμε αυτό που περιμένουμε. Το ξέρω και εγώ, το ξέρουν και οι παίκτες μου και γνωρίζουμε επίσης ότι θα κάνουμε μία δυνατή ομάδα. Το αρνητικό για μας είναι ότι προσπαθούμε να βρούμε τον εαυτό μας μέσα από τις επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, πρέπει να την αποδεχτούμε και κυρίως να ζήσουμε με αυτή».

Ο Γκαστόν Κάσας πήρε κάποια λεπτά συμμετοχής στην αναμέτρηση με τον Ατρόμητο. Πιστεύετε ότι είναι σε θέση να βγάλει ένα ολόκληρο 90λεπτο; «Όχι. Δεν είναι απόλυτα έτοιμος. Είναι αρκετά παιδιά που δεν είναι ακόμη έτοιμα για 90λεπτα και γι’ αυτό στο προηγούμενο παιχνίδι μοιράσαμε τον χρόνο σε παίκτες που δεν είναι απόλυτα έτοιμοι. Προσπαθούμε να βρούμε και την κατάλληλη χημεία της ομάδας, αλλά και μέσα από τις προπονήσεις με διάφορες αλλαγές σε πρόσωπα θέλουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο. Μία 11άδα δεν διαμορφώνεται από τους καλύτερους αλλά από αυτούς που θα «δένουν» καλύτερα μεταξύ τους και θα μπορούν να παρουσιάσουν ένα καλύτερο σύνολο».

Για την αναμέτρηση με τον Ηρακλή, τι φοβόσαστε περισσότερο, τον κακό σας εαυτό ή τον αντίπαλό σας; «Ο Ηρακλής είναι μία πολύ καλή ομάδα και παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο σε σχέση με πέρυσι έχοντας προσθέσει στο δυναμικό του πολύ καλούς παίκτες και νεαρούς αλλά και έμπειρους. Είναι μία ομάδα που προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο και ένας πολύ ικανός αντίπαλος. Ξέρουμε και τα δυνατά του και τα αδύνατά του σημεία, αλλά εμείς θέλουμε να παρουσιάσουμε τα δικά μας προτερήματα. Σε ένα παιχνίδι ποτέ θα ξέρεις τι θα είναι αυτό που θα κρίνει το αποτέλεσμα, όπως συνέβη με τον Ατρόμητο, που δεν περιμέναμε ότι θα γύριζε από εμάς το σκορ και το παιχνίδι».

Είστε αποφασισμένος να κάνετε κάποιες αλλαγές σε σχέση με το ματς του προηγούμενου Σαββάτου; «Είναι ακόμη νωρίς να πω κάτι τέτοιο, μιας και έχουμε άλλες δύο προπονήσεις και πολλά μπορούν να συμβούν. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις αλλά δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα για νούμερο αλλαγών».

Βλέπουμε ότι παίκτες που ανήκουν στην ομάδα από πέρυσι να μην βρίσκονται στην καλύτερή τους αγωνιστική κατάσταση. Βενετίδης, Γιαννακόπουλος, Ααράμπ, Μπουκουβάλας. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα; «Για τον καθένα από αυτούς υπάρχει και κάτι διαφορετικό όμως δεν είναι μόνο αυτά τα παιδιά. Ο Βενετίδης και ο Γιαννακόπουλος έχουν χάσει μεγάλο μέρος της προετοιμασίας, ο Μπουκουβάλας έχει «φορτωθεί» πάρα πολύ και ίσως είναι ο πλέον επιβαρυμένος ποδοσφαιριστής μιας και δεν έχει σταματήσει καθόλου να αγωνίζεται σε φιλικά και επίσημα και ο Ααράμπ είναι ένας νεαρός ποδοσφαιριστής και σε αυτές τις ηλικίες δεν μπορεί να υπάρχει το ίδιο στάνταρ απόδοσης. Είναι όμως οι δύο τελευταίοι παιδιά που περιμέναμε μία τέτοια εξέλιξη, ενώ για τους Βενετίδη και Γιαννακόπουλο δεν ανησυχώ καθόλου μιας και ξέρω ότι σύντομα θα έρθουν στο επιθυμητό επίπεδο απόδοσης και θα μας βοηθήσουν σύμφωνα με τις πραγματικές τους δυνατότητες. Είναι και άλλα παιδιά όμως που είναι πίσω, αλλά όταν υπάρχουν μία ή δύο αδυναμίες μπορούν να καλυφθούν από το σύνολο, αλλά επειδή σε εμάς στην παρούσα φάση το σύνολο δεν είναι αυτό που θέλουμε, φαίνονται κάπως περισσότερο οι συγκεκριμένες αδυναμίες μας. Έχω εμπιστοσύνη στους ποδοσφαιριστές της ομάδας, αυτό που βλέπω με ικανοποιεί, ξέρω ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε».

Φέτος βλέπουμε ένα διαφορετικό Μετίν. Μήπως επειδή του έχετε αλλάξει θέση; «Δεν το πιστεύω αυτό. Έχει κάνει προετοιμασία μαζί μας, έχει δουλέψει και είναι φυσιολογικό να βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Θεωρώ ότι όταν φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο μας θα δείξουμε τις πραγματικές μας δυνατότητες, των οποίων ένα μικρό κομμάτι είδαμε στο πρώτο ημίχρονο με τον Ατρόμητο, αλλά το δεύτερο ημίχρονο της συγκεκριμένης αναμέτρησης μας έδειξε και τα πραγματικά προβλήματα».

Γιατί η ομάδα στα δύο τελευταία παιχνίδια έδειξε να καταρρέει μετά τα πρώτα γκολ που δέχτηκε; «Το συγκεκριμένο πρόβλημα το συζητήσαμε με τους ποδοσφαιριστές, που θα πρέπει να αποκτήσουν εμπιστοσύνη. Παράλληλα μην ξεχνάτε ότι έχουν έρθει και πολλά νέα παιδιά στην ομάδα και ακόμη δεν έχουν αφομοιώσει τη φιλοσοφία της ομάδας και τις απαιτήσεις της αλλά αυτό είναι κάτι που θα λυθεί μέσα από τις συζητήσεις αλλά και μέσα από τα παιχνίδια».

Μετά το παιχνίδι με τον Ατρόμητο ακούστηκαν αποδοκιμασίες, για πρώτη φορά από τη στιγμή που είστε προπονητής της ΑΕΛ. «Ήταν απόλυτα φυσιολογικά. Είναι δυνατόν όταν παρουσιάζει αυτήν την εικόνα η ομάδα στο δεύτερο ημίχρονο να είναι ο κόσμος ευχαριστημένος»;

Μετά το ματς με τον Ατρόμητο δεν οριοθετήσατε τον χρόνο που θα είναι έτοιμη η ομάδα. Μήπως μπορείτε να το κάνετε σήμερα; «Όχι, γιατί πολύ απλά δεν μπορώ να γνωρίζω πότε θα φτάσουν στο επίπεδο που θέλω οι ποδοσφαιριστές μου. Υπάρχουν παίκτες που έχουν στα πόδια τους μόλις δύο εβδομάδες προετοιμασίας».

Μήπως γι’ αυτό ευθύνεται η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των μεταγραφικών κινήσεων; «Μα και βέβαια αυτό ευθύνεται. Είναι φανερό πιστεύω. Όταν υπάρχουν ποδοσφαιριστές που έχουν μία ή δύο εβδομάδες προετοιμασίας ξέρουμε όλοι μας που οφείλεται».

Φοβόσαστε μήπως τα αποτελέσματα «πάρουν από κάτω» την ομάδα; «Σίγουρα μιας και δεν θέλουμε στα αγωνιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε να προστεθεί και η πίεση και το άγχος με την αμφισβήτηση στην ομάδα. Όμως πλέον δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι, πρέπει να ζήσουμε με αυτά τα δεδομένα και να προσαρμοστούμε σε αυτά και να προσπαθήσουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις».

Ο Ηρακλής έδειξε να είναι ευάλωτος στην κόντρα επίθεση. Εκεί θα χτυπήσει η ομάδα το Σάββατο; «Δεν μπορούμε σήμερα να ανοίξουμε τα …χαρτιά μας. Ο Ηρακλής είναι μία ομάδα που προσπαθεί να παίξει καλό ποδόσφαιρο, μία ομάδα που θέλει να δημιουργήσει και δεν βάζει τη σκοπιμότητα στο παιχνίδι της, έχοντας πολύ καλούς παίκτες στη μεσοεπιθετική της γραμμή. Όλες οι ομάδες θέλουν προσοχή και αν δεν παίξεις καλά δεν μπορείς να κερδίσεις κανέναν».

Στόχο πότε θα οριοθετήσετε για το φετινό πρωτάθλημα; «Μόλις αισθανθώ ότι η ομάδα πλησιάζει σε αυτό που θέλω. Όταν θα μου δείξει μέσα στο γήπεδο τις δυνατότητές της. Αρχικός μας στόχος ήταν να φτιάξουμε μία νέα ομάδα και να μας δείξει μέσα από το παιχνίδι που μπορούμε να φτάσουμε. Άρα λοιπόν από τη στιγμή που δεν έχουμε δημιουργήσει την ομάδα που θέλουμε δεν μπορούμε να πούμε ότι ο στόχος είναι κάποιος συγκεκριμένα, απλά θέλουμε να δημιουργήσουμε πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι φανταζόμασταν την ομάδα που θέλουμε. Ελπίζω ότι κάθε εβδομάδα θα είμαστε και καλύτεροι».

Είδαμε ότι φέτος έγινε και μία προσπάθεια να πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών. «Είναι φυσιολογικό μέσα από τις αλλαγές να αποκτηθούν και παίκτες για τρία και τέσσερα χρόνια και αυτοί πάνω στους οποίους πρέπει να επενδύσει η ΑΕΛ το μέλλον της. Ίσως θα πρέπει αυτά τα παιδιά να τα στηρίξουμε περισσότερο και να τα δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες από κάποιους άλλους παίκτες. Είναι ένα μεγάλο μεταβατικό στάδιο για την ομάδα, και τα προβλήματα που είχαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έκαναν πιο δύσκολα τα πράγματα απ’ ότι φυσιολογικά θα ήταν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: