Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Πρόεδρος ο Βασιλακόπουλος, επικεφαλής η Ελλάδα


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Ο επόμενος πρόεδρος της FIBA θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος! Βάσει του καταστατικού της παγκόσμιας ομοσπονδίας, αυτή την τετραετία είναι η σειρά της Ευρώπης να αναδείξει τον πρόεδρο και εκτός κι αν συμβεί κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, μοναδικός υποψήφιος θα είναι ο Έλληνας πρόεδρος της FIBA Europe. Κάτι που ουσιαστικά οριστικοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Κεντρικού Γραφείου της FIBA. Επικεφαλής ομίλου στην κλήρωση του Μουντομπάσκετ η Ελλάδα.

Μετά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Γραφείου της FIBA, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, άρχισε να τρέχει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων από την Ευρώπη για τη θέση του προέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Όπως προβλέπει το καταστατικό, ο πρόεδρος της FIBA προέρχεται από διαφορετική ήπειρο κάθε τέσσερα χρόνια. Ακολουθείται συγκεκριμένη σειρά κι έτσι αυτό το καλοκαίρι, οπότε λήγει η θητεία του Αυστραλού Μπομπ Έλφινστον, είναι η ώρα της Ευρώπης να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο.

Όπως αποφάσισε το Κεντρικό Γραφείο, η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων από τις ομοσπονδίες της ευρωπαϊκής ζώνης θα λήξει στις 28 Φεβρουαρίου. Όλα δείχνουν, όμως, ότι δεν θα χρειαστεί να "τρέξει" αυτή η προθεσμία, δεδομένου ότι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος.

Για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος άλλος που να επιθυμεί να κάνει την έκπληξη και να τον ανταγωνιστεί. Άλλωστε, απ' ό,τι ακούγεται, έχει ήδη αρχίσει η μάχη για την διαδοχή του στην προεδρία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, με τον Τούρκο Τουγκάι Ντεμιρέλ να έχει μεγάλες φιλοδοξίες.

Έτσι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, που θα προταθεί από την ΕΟΚ, πρόκειται να λάβει και τυπικά το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου της FIBA στις 17 Μαΐου κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Κατόπιν αυτού, η ανάδειξή του σε πρόεδρο της παγκόσμιας ομοσπονδίας θα επισημοποιηθεί κατά τη συνεδρίαση του Κονγκρέσου της FIBA, που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη τις ημέρες του Μουντομπάσκετ (5-6 Σεπτεμβρίου 2010).

Επικεφαλής ομίλου η Ελλάδα

Όπως ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενο, η Ελλάδα θα τεθεί επικεφαλής ενός εκ των τεσσάρων ομίλων της πρώτης φάσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, οι οποίοι θα προκύψουν από την κλήρωση της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη. Το Κεντρικό Γραφείο της FIBA ανακοίνωσε τα 6 γκρουπ δυναμικότητας, στα οποία χωρίστηκαν οι 24 ομάδες που μετέχουν στη διοργάνωση βάσει του ranking της παγκόσμιας ομοσπονδίας, αλλά και με κριτήριο την κατά το δυνατόν ευρύτερη εκπροσώπηση των ηπείρων σε κάθε όμιλο.

Η Ελλάδα είναι στο πρώτο γκρουπ μαζί με την κάτοχο του τίτλου Ισπανία, την Αργεντινή και τις ΗΠΑ (τις ομάδες που έφτασαν στα ημιτελικά του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας δηλαδή). Κάτι που σημαίνει ότι στην πρώτη φάση δεν θα παίξει εναντίον καμίας από αυτές.

Τα γκρουπ δυναμικότητας είναι:

A': Ελλάδα, Ισπανία, Αργεντινή, ΗΠΑ

Β': Σερβία, Σλοβενία, Γαλλία, Τουρκία

Γ': Βραζιλία, Πουέρτο Ρίκο, Καναδάς, Αυστραλία

Δ': Κροατία, Ρωσία, Λιθουανία, Γερμανία

Ε': Νέα Ζηλανδία, Κίνα, Ιράν, Ανγκόλα

ΣΤ: Ιορδανία, Λίβανος, Τυνησία, Ακτή Ελεφαντοστού.

Από την κλήρωση θα προκύψουν τέσσερις όμιλοι των 6 ομάδων. Στην επόμενη φάση του Μουντομπάσκετ θα προκριθούν οι τέσσερις πρώτοι κάθε ομίλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: