Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Κολοσσός-ΠΑΟΚ: 80-77


Χρειάστηκε μια παράταση για να επαληθευτεί το εξής: ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να νικήσει στη Ρόδο τον Κολοσσό. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης επέστρεψε από το -18, αλλά δεν κατάφερε να πάρει το πολύτιμο διπλό και στην παράταση παραδόθηκε στην ομάδα του Κολοσσού, σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι, από τα καλύτερα του φετινού πρωταθλήματος.

Το σεληνιασμένο ξεκίνημα του Σάσα Βασίλιεβιτς με τους 11 πόντους και τη 1 ασίστ, έδωσε στον Κολοσσό τον ενθουσιασμό και την ψυχολογία που ήθελε για να πατήσει καλά στο παρκέ, ειδικά μέσα στο γήπεδό του. Η ομάδα της Ρόδου έβαλε από νωρίς στο παιχνίδι τη νοοτροπία του γηπεδούχου και είχε τον έλεγχο του ρυθμού, την ώρα που ο ΠΑΟΚ δυσκολευόταν να δημιουργήσει φάσεις. Έτσι το 23-13 ήταν ένα απολύτως φυσιολογικό σκορ για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και τους παίκτες του.

Το βασικό πρόβλημα του ΠΑΟΚ, εκτός από τη χαλαρότητα στην άμυνα, ήταν η αδράνεια των περιφερειακών παικτών. Ντρόμπνιακ, Γκετσέφσκι και ακόμη περισσότερο ο εξαιρετικός Λάζαρος Παπαδόπουλος έκαναν τρομερή δουλειά στην επίθεση, αλλά ήταν οι μόνοι τους. Αντίθετα, ο Κολοσσός ήταν πιο ισορροπημένος στην παραγωγικότητά του. Εκτός από τον Βασίλιεβιτς, οι Χαρίσης, Παντελιάδης και Χάρις έδωσαν πόντους και με αυτόν τον τρόπο ο Κολοσσός προηγήθηκε με 37-26. Κάπου εκεί, τα συνεχόμενα λάθη των γηπεδούχων, έδωσαν στον ΠΑΟΚ τη δυνατότητα για παραπάνω επιθέσεις, τις οποίες εκμεταλλεύτηκε για να μειώσει στο τέλος του ημιχρόνου σε 37-32 και να μπει και πάλι για τα καλά στο παιχνίδι.

Η τρίτη περίοδος έκρυβε μεγάλες ανατροπές. Ο Κολοσσός πήρε και πάλι πόντους από τον Σάσα Βασίλιεβιτς που είχε σιγήσει, ενώ ξύπνησε και ο Ρόμπερτ Ντοζίερ τόσο στην επίθεση, όσο και την άμυνα. Στο μεταξύ, ο Σούλης Μαρκόπουλος είδε τον Λάζαρο Παπαδόπουλο να φορτώνεται με δύο συνεχόμενα φάουλ και να φτάνει τα τέσσερα, μέσα σε δύο απανωτές φάσεις! Ο "Λάζος" πέρασε στον πάγκο, ο ΠΑΟΚ κόλλησε για τα καλά και οι γηπεδούχοι έφτασαν τη διαφορά στους 18 πόντους (54-36)! Όμως, ο Μαρκόπουλος το ξανασκέφτηκε και πήρε το ρίσκο. Έβαλε και πάλι τον Παπαδόπουλο και δικαιώθηκε. Ο Έλληνας σέντερ, πόσταρε διαρκώς και μοίραζε άψογα την μπάλα, μόλις τον έκλειναν με αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ να βρει λύσει και να τρέξει ένα απίστευτο σερί 14-0 ως το τέλος του δεκαλέπτου (54-50).

Το σερί του δικεφάλου συνεχίστηκε και στην αρχή του τελευταίου δεκαλέπτου, όταν ο Μονρό ευστόχησε σε τρίποντο και έκανε το σκορ 54-53, για να προσπεράσει τελικά ο ΠΑΟΚ (για πρώτη φορά στον αγώνα!) με ένα εύστοχο τρίποντου του Χρήστου Ταπούτου (57-58). Ο Κολοσσός τα είχε χάσει εντελώς. Από εκεί και πέρα το ματς έγινε ντέρμπι ολκής. Ο Κολοσσός προσπαθούσε να κερδίσει το πέμπτο φάουλ του Παπαδόπουλου, αλλά δεν μπορούσε, ενώ ο ΠΑΟΚ μία φορά με τον Ντρόμπνιακ και άλλες δύο με τον ζεστό στο τελευταίο δεκάλεπτο Χρήστο Ταπούτο πήρε διαφορά τεσσάρων πόντων. Ωστόσο, οι γηπεδούχοι έμεναν κοντά και 51'' πριν το τέλος το σκορ ήταν 67-69.

Μετά από μια χαμένη επίθεση του ΠΑΟΚ, ο Κολοσσός προσπάθησε να ισοφαρίσει. Ο Χάρις ήταν άστοχος, αλλά οι γηπεδούχοι πήραν το επιθετικό ριμπάουντ. Η μπάλα έφτασε στον Βασίλιεβιτς ο οποίος με ένα αψυχολόγητο τρίποντο δεν κατάφερε να δώσει το προβάδισμα. Όμως, ο Ασημακόπουλος πήρε πάλι επιθετικό ριμπάουντ για την ομάδα του και ισοφάρισε σε 69-69, 19.2'' πριν το τέλος! Στην τελευταία επίθεση ο Μιλισάβλιεβιτς πήρε ένα προσωπικό τρίποντο το οποίο ήταν άστοχο. Όμως, ο Παπαδόπουλος πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και κέρδισε και το πέμπτο φάουλ του Ντοζίερ! Ωστόσο, ο "Λάζος" αστόχησε και στις δύο βολές, μόλις 1.5'' πριν το τέλος του αγώνα, συνεχίζοντας το πολύ κακό και προσωπικό, αλλά και ομαδικό για τον ΠΑΟΚ, στις βολές. Έτσι, το ματς πήγε στην παράταση.

Στο έξτρα πεντάλεπτο ο Κολοσσός ξεκίνησε με δύο συνεχόμενα δίποντα, ένα του Τσάμη και ένα του Μιλισάβλιεβιτς και πήραν ένα σημαντικο σε ποντους αλλά κυρίως σε ψυχολογία αβαντάζ. Από την άλλη ο ΠΑΟΚ δεν είχε πλάνο. Σουτ χωρίς λογική, βιαστικές επιλογές ενώ τις ελάχιστες φορές που ο δικέφαλος έψαξε τον Παπαδόπουλο, ο Ασημακόπουλος έπαιξε εξαιρετικές άμυνες. Έτσι, το σκορ έγινε 76-70, ένα λεπτό πριν το τέλος, και ενώ ο Παπαδόπουλος βγήκε εκτός μάχης πέντε φάουλ. Στα 26'' με το σκορ 76-72 ο Ταπούτος πήγε στις βολές και ευστόχησε στη μία (76-73), αλλά η κατοχή έμεινε στον ΠΑΟΚ, που όμως δεν κατάφερε κάτι. Ο Βασίλιεβιτς κέρδισε φάουλ και έβαλε τη μία βολή (77-73), για να ακολουθήσει ένα καλάθι του Μιλισάβλιεβιτς (77-75). Εν τέλει ο Τσάμης με 5'' να απομένουν πήγε στη γραμμή και έκανε το σκορ 79-76. Μετά τη χαμένη δεύτερη βολή του, ο Μονρό έφυγε γρήγορα και δικαίως ο Κολοσσός έκανε φάουλ. Ο Μονρό εκτέλεσε μια απογοητευτική πρώτη βολή και έβαλε μόνο τη δεύτερη (79-77). Ο Χάρις κέρδισε με τη σειρά του φάουλ για τον Κολοσσό και με 1/2 διαμόρφωσε το τελικό 80-77.

Δεν υπάρχουν σχόλια: