Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Oλυμπιακός Αντίο τίτλος


Ο Βαγγέλης Γούτης προτίμησε να παρατάξει την Καβάλα με 4-4-1-1 και τον Κάλατς κάτω από τα γκολπόστ. Στην αμυντική γραμμή από αριστερά προς τα δεξιά αγωνίστηκαν οι Οικονόμου, Ντουγκλάο, Μουρ και Παβίσεβιτς. Στο χώρο του κέντρου τα δυο ανασταλτικά χαφ είναι οι Ντικρόκ και Σιόντης με τον Μαντί αριστερά και τον Ονουάτσι δεξιά. Στην κορυφή της επίθεσης αγωνίστηκε ο Σόσιν έχοντας πίσω του σε ελεύθερο ρόλο τον Ορούμα.

Στην αντίπερα όχθη ο Ζίκο επέλεξε το 4-4-1-1 για τον Ολυμπιακό με τον Αντώνη Νικοπολίδη να υπερασπίζεται την εστία για ακόμη ένα ματς. Τα δυο σέντερ μπακ των φιλοξενούμενων ήταν οι Μέλμπεργκ και Αβραάμ Παπαδόπουλος με τον Ραούλ Μπράβο να καλύπτεει την αριστερή πτέρυγα και τον Γκαλίτσιο τη δεξιά. Στη μεσαία γραμμή και τον άξονα αγωνίστηκαν οι Μαρέσκα και Τοροσίδης έχοντας αριστερά τον Λεονάρντο και δεξιά τον Ζαϊρί. Τέλος, πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Ματ Ντάρμπισιρ αγωνίστηκε ο Όσκαρ.

Από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης οι αγωνιστικοί προσανατολισμοί των δυο ομάδων ήταν σαφείς με τον Ολυμπιακό να περιορίζει την Καβάλα στο μισό γήπεδο. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων απέναντι στην Καβάλα που είχε παθητικό ρόλο.

Οι παίκτες του Βαγγέλη Γούτη παραταγμένοι πίσω από τη μεσαία γραμμή περίμεναν τους φιλοξενούμενους στοχεύοντας στις αντεπιθέσεις. Η πρώτη καλή φάση του αγώνα ήρθε στο 13’ με τον Ζαϊρί από δεξιά να βγάζει τη σέντρα και τον Ντάρμπισιρ να παίρνει την κεφαλιά. Όμως παρά το γεγονός πως ο Άγγλος πρόλαβε την έξοδο του Κάλατς έστειλε τη μπάλα άουτ.

Με τη συμπλήρωση του πρώτου τέταρτου ο Βαγγέλης Γούτης έχοντας εντοπίσει κάποια κενά στην άμυνά του φώναζε συχνά στον Οικονόμου για να συνεργαστεί καλύτερα με τον Ντουγκλάο. Στην αντίπερα όχθη ο Ζίκο δεν είχε παράπονα από τους παίκτες του ζητώντας τους απλά μεγαλύτερη πίεση.

Ωστόσο οι Πειραιώτες διατήρησαν την κατοχή της μπάλας χωρίςς όμως να γίνονται απειλητικοί για τον Κάλατς. Μάλιστα όσο κυλούσε ο χρόνος και κυρίως μετά το 20ο λεπτό η Καβάλα βελτίωσε την κυκλοφορία της μπάλας καταφέρνοντας μάλιστα να βγει μπροστά σε κάποιες φάσεις με αξιώσεις. Όμως οι γηπεδούχοι μειονεκτούσαν στην τελική πάσα με συνέπεια οι Μεντί και Ορούμα δυο φορές να κοπούν πολύ εύκολα από τους αμυντικούς του Ολυμπιακού.

Χαρακτηριστικό είναι πως η πρώτη φορά που ανησύχησε κάπως ο Νικοπολίδης ήταν στο 30’ όταν μετά από σουτ του Σιόντη μπλόκαρε τη μπάλα με δεύτερη προσπάθεια. Παρ’ όλα αυτά οι «Αργοναύτες» δεν κατάφεραν να κερδίσουν μέτρα στο χώρο του κέντρου με τον Ολυμπιακό να παίζει στο μισό γήπεδο. Όμως όσο εύκολα οι φιλοξενούμενοι ανέκοπταν τους γηπεδούχους στις αντεπιθέσεις τόσο δυσκολεύονταν να μπουν με αξιώσεις στα καρέ του Κάλατς.

Πάντως οι παίκτες του Ζίκο βρέθηκαν μια ανάσα από το γκολ όταν στο 45’ ο Ντάρμπισιρ κατάφφερε να περάσει τον Κάλατς υπό την πίεση του Ντουγκλάο, πλάσαρε σε κενή εστία αλλά ο αμυντικός της Καβάλας εκμεταλλευόμενος το γεγονός πως το πλασέ του ήταν αδύναμο πρόλαβε κι έδιωξε τη μπάλα πριν την γραμμή του τέρματος. Έτσι, το 0-0 έμεινε μέχρι την ανάπαυλα του ημιχρόνου.

Κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας του ημιχρόνου οι θλιβερές εικόνες πριν την έναρξη του αγώνα επαναλήφθηκαν. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού που βρέθηκαν στις εξέδρες του «Ανθή Καραγιάννη» κινήθηκαν εναντίον των φίλων της Καβάλας. Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν με συνέπεια να υπάρξει σύρραξη μεταξύ των ΜΑΤ και οπαδών. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι φίλοι των «ερυθρολεύκων» που μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο πετώντας καθίσματα στους αστυνομικούς.

Τελικά μετά την επέμβαση ισχυρής αστυνομικής δύναμης οι οπαδοί έφυγαν βγήκαν από τον αγωνιστικό χώρο. Το σκηνικό αυτό που πρόσθεσε ακόμη μια μαύρη σελίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο ανάγκασε τον διαιτητή Τάσο Κάκο να καθυστερήσει περίπου 15 λεπτά την έναρξη του δευτέρου μέρους.

Οι γηπεδούχοι έδειξαν στο δεύτερο μέρος καλύτερο πρόσωπο αναφορικά με τον επιθετικό τομέα. Οι Μακεδόνες κρατούσαν περισσότερο τη μπάλα και προσπαθούσαν να γίνουν απειλητικοί με αντεπιθέσεις καθώς η άμυνα του Ολυμπιακού φαινόταν ασταθής. Στα πρώτα 25 λεπτά του δευτέρου μέρους οι δυο αξιόλογες φάσεις ανήκαν στην Καβάλα. Στο 54’ ο Ορούμα είδε έξω από τα γκολπόστ τον Νικοπολίδη αλλά το ψηλοκρεμαστό σουτ που επιχείρησε λίγο πιο κάτω από το κέντρο κατέληξε άουτ.

Επίσης, στο 57’ ο Ορούμα βρήκε με κάθετη πάσα τον Ονουάτσι στην περιοχή αλλά το πλασέ του δεύτερου κόντραρε στον Αβραάμ Παπαδόπουλο και πέρασε κόρνερ. Ο Ζίκο στην προσπάθειά του να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του, στο 61’ πέρασε τους Λούα Λούα και Ντιόγκο στη θέση των Ντάρμπισιρ και Όσκαρ αντίστοιχα. Μάλιστα ο Λούα Λούα έκανε το ντεμπούτο του μετά την επιστροφή του στον Ολυμπιακό.

Ο Κονγκολέζος επιθετικός ήταν εκείνος που έκανε και το πρώτο σουτ του Ολυμπιακού. Στο 75’ λοιπόν βρέθηκε στο ημικύκλιο της περιοχής και επιχείρησε το σουτ αλλά ο Κάλατς βρισκόμενος στη σωστή θέση μπλόκαρε σταθερά τη μπάλα. Στα τελευταία λεπτά το ματς ήταν μοιρασμένο καθώς και οι δυο ομάδες όσο πλησίαζε το 90’ ανοίγονταν για να πετύχουν το νικητήριο τέρμα. Στο 87’ ο Κάλατς αντέδρασε σωστά διώχνοντας σε κόρνερ όταν ο Στολτίδης έκανε το σουτ έξω από την περιοχή. Έτσι, το 0-0 ήταν και το τελικό αποτέλεσμα με τον Ολυμπιακό να φτάνει τους 40 βαθμούς στη 2η θέση, 7 πίσω από τον Παναθηναϊκό και την Καβάλα να φτάνει τους 24 βρισκόμενη στην 8η θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: