Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

«Ο Σκόκο δεν αισθάνεται καλά στην ΑΕΚ»


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του Νάτσο Σκόκο από την ΑΕΚ άφησε ο εκπρόσωπός του στην Ελλάδα, Παύλος Διαννής, μιλώντας στο NovaΣΠΟΡ FM 94,6. «Ο Νάτσο δεν αισθάνεται καλά στην ΑΕΚ και θέλω να το κατανοήσουν οι μέτοχοι», τόνισε προσθέτοντας πως τo ενδεχόμενο ανανέωσης του συμβολαίου του δεν θα αποτελούσε βήμα προόδου στην καριέρα του.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του εκπροσώπου του Νάτσο Σκόκο, Παύλου Διαννή, στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και τον Σωτήρη Ταμπάκο.

Πολλά ακούγονται το τελευταίο διάστημα για μετακίνηση του Νάτσο Σκόκο αρχικά στον Παναθηναϊκό και πολύ πιο έντονα στον Ολυμπιακό. Πώς αντιμετωπίζει ο πελάτης σας το ενδιαφέρον των άλλων δύο «μεγάλων»;

«Σίγουρα σαν παίκτης και αθλητής κολακεύεται. Πάντα είναι ωραίο για έναν αθλητή να τραβάει την προσοχή επάνω του. Αυτό σημαίνει ότι κάνει καλά τη δουλειά του».

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Ολυμπιακός κατέθεσε πρόταση στην ΑΕΚ για την απόκτησή του. Ισχύει αυτή η πληροφορία;

«Δεν είμαι αρμόδιος για να σας απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Ρωτήστε τη διοίκηση της ΑΕΚ».

Υπάρχει κάτι από το εξωτερικό;

«Υπήρχε προσέγγιση από ιταλικούς συλλόγους χωρίς όμως να έχουν μετουσιωθεί σε πρόταση».

Σε περίπτωση που αληθεύει, ο Σκόκο θα δεχόταν να πάει σε άλλη μεγάλη ελληνική ομάδα; Θεωρείται ότι είναι ένα βήμα προόδου στην καριέρα του;

«Είναι μία καθαρά υποθετική ερώτηση και δεν απαντάω σε υποθετικές ερωτήσεις. Εάν όμως θέλετε την άποψή μου σε καθαρά φιλολογικό επίπεδο, θα σας έλεγα ότι το ποδόσφαιρο είναι επαγγελματικό άθλημα. Η λέξη από μόνη της λέει πολλά. Λέει πράγματα που ακόμη στην Ελλάδα δεν έχουμε κατανοήσει. Ίσως δεν θέλουμε να κατανοήσουμε, γιατί συμφέρει κάποιους να καλλιεργούν μια οπαδική και μόνο νοοτροπία χωρίς να σκέφτονται ρεαλιστικά.

Το να περνάει ένας ποδοσφαιριστής από μία μεγάλη ομάδα σε μία άλλη δεν το θεωρώ τόσο τραγικό. Εφόσον αυτός που πουλάει ικανοποιείται από το τίμημα τότε γιατί να μην πουλήσει; Εάν στον τεχνικό διευθυντή ενός μεγάλου συλλόγου αρέσει ένας παίκτης από μία άλλη μεγάλη ομάδα γιατί να μην κάνει πρόταση να τον αποκτήσει; Ο μύθος του ότι εάν πληρώσω μία άλλη μεγάλη ομάδα για να αγοράσω έναν ποδοσφαιριστή της, ενισχύω τον αντίπαλο είναι τουλάχιστον αφελής σκέψη.

Οι τρεις μεγάλες ομάδες έχουν αρκετά χρήματα για να επενδύσουν σε μεταγραφές. Δεν περιμένουν την άλλη ομάδα για να ενεργήσουν. Γιατί δηλαδή ποδοσφαιριστές σαν τον Σκόκο να πρέπει να φύγουν από το ελληνικό πρωτάθλημα επειδή κάποιοι δεν θέλουν να τον δουν στα πράσινα ή στα κόκκινα; Δεν καταλάβατε ότι χάνει ποιότητα το πρωτάθλημα έτσι; Αυτούς τους παίκτες πρέπει να τους κρατάμε με νύχια και με δόντια, άσχετα από το που θα παίζουν. Ο φίλαθλος θα πρέπει να συμβιβαστεί με αυτή την ιδέα εάν θέλει να βλέπει καλό θέαμα στα γήπεδα.

Λυπάμαι εάν ο οπαδός έχει αντίθετη άποψη. Λυπάμαι εάν αναγκαστεί να καταφύγει σε απειλές κατά πάσα κατεύθυνση επειδή ένας παίκτης της ομάδας του πήγε σε κάποιο άλλο μεγάλο σύλλογο γιατί εκεί θα τον οδηγήσουν (σ.σ. τον φίλαθλο) λανθασμένα κάποιοι καλοθελητές. Ας λειτουργήσει σωστά το σκάουτινγκ των ομάδων για να φέρουν ποδοσφαιριστή ανάλογης αξίας. Εκεί είναι το πρόβλημα. Ας λειτουργήσει, επίσης, σωστά η αθλητική δημοσιογραφία, επικροτώντας τέτοιες κινήσεις.

Ξέρετε, την περασμένη εβδομάδα διάβασα το εξής σε μία αθλητική εφημερίδα και σοκαρίστηκα. Οι οπαδοί της ΑΕΚ θα αντιδρούσαν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δεν είναι τυχαίο πως μεταξύ σοβαρού και αστείου τονίζουν πως θα κόψουν από τη ρίζα το χέρι οποιουδήποτε τολμήσει να υπογράψει την παραχώρηση του Σκόκο. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι απορώ πώς τέτοιου τύπου δημοσιεύματα δεν απασχολούν τον εισαγγελέα. Γιατί αυτές οι εκφράσεις όταν γράφονται σε εφημερίδα δεν είναι αστείο. Λυπάμαι γι’ αυτά τα φαινόμενα. Και ξέρετε γιατί λυπάμαι; Γιατί μέσω αυτών των δημοσιευμάτων κάποιοι προσπαθώντας να γίνουν αρεστοί στους οπαδούς της ΑΕΚ κάνουν κακό στην ομάδα και στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Αληθεύει ότι ο Σκόκο χάρισε χρήματα στην Πούμας για να πάρει μεταγραφή στην ΑΕΚ;

«Ναι έτσι ακριβώς είναι».

Γιατί το έκανε;

«Ρωτήστε τον ίδιο να σας πει καλύτερα, αλλά πιστεύω για να ικανοποιήσει το όνειρό του να παίξει στην Ευρώπη».

Θα μπορούσε να είχε κάνει προσφυγή και να μείνει ελεύθερος από την ΑΕΚ;

«Ναι, είναι αλήθεια. Αλλά τέτοιες πρακτικές δεν ταιριάζουν στον χαρακτήρα μας. Άλλωστε ποτέ δεν αισθανθήκαμε ότι θα έχανε τα χρήματά του. Οι τωρινοί παράγοντες της ΑΕΚ είναι σοβαροί άνθρωποι και εν πάση περιπτώση δεν θα είμασταν εμείς αυτοί που θα απαξιώναμε τα 1,6 εκ. ευρώ που δαπάνησε η ΑΕΚ για να τον αποκτήσει. Εμείς θέλουμε όταν ο Νάτσο φύγει από την ΑΕΚ να βάλει χρήματα στο ταμείο του ο σύλλογος. Να έχει κάποια καλά έσοδα. Αυτός είναι ο σκοπός του ποδοσφαίρου. Ένας παίκτης να προσφέρει τα μέγιστα όταν βρίσκεται σε μία ομάδα και μέσα από την απόδοσή του να προσελκύει αγοραστές. Έτσι σκεφτόμαστε και ελπίζουμε η ΑΕΚ να το εκτιμήσει όταν χρειαστεί».

Ωστόσο, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Σκόκο είναι από τους ποδοσφαιριστές που έχει πάρει τα χρήματα του;

«Όχι, δεν έχει πληρωθεί όλα τα χρήματά του».

Στην περίπτωση του Σκόκο, αυτοί οι αγοραστές θα μπορούσαν να είναι και από την Ελλάδα; Οι μέτοχοι της ΑΕΚ είπαν ότι ο ποδοσφαιριστής δεν πωλείται σε άλλη ελληνική ομάδα.

«Κοιτάξτε, μία πώληση είναι ένας συνδυασμός αποφάσεων του πωλητή, του αγοραστή και του παίκτη. Εάν ο ποδοσφαιριστής και ο αγοραστής θέλουν και το τίμημα είναι λογικό τότε ο πωλητής θα πρέπει να το σκεφτεί δύο φορές. Εξάλλου, δεν νομίζω ότι την ΑΕΚ θα την ενδιέφερε να έφευγε ο Σκόκο, τελειώνοντας το συμβόλαιό του και χωρίς να έχει κάποιο έσοδο. Αυτό είναι αντίθετο από αυτό που σας είπα νωρίτερα ότι είναι η δικιά μας θέληση».

Πότε λήγει το συμβόλαιο του;

«Τον Ιούνιο του 2011. Βλέπετε ότι τα χρονικά περιθώρεια στενεύουν για όλους μας».

Θα ανανέωνε ο παίκτης στην ΑΕΚ;

«Στη ζωή πρέπει να κοιτάμε μπροστά και να κάνουμε βήματα προόδου. Ήδη για τον ίδιο η ΑΕΚ ήταν μία πρόοδος αφού του άνοιξε την πόρτα της Ευρώπης και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό. Δεν νομίζω όμως ότι το επόμενο βήμα προόδου θα ήταν μία ανανέωση του συμβολαίου του στην ΑΕΚ».

Ο κόσμος της ΑΕΚ λατρεύει τον Σκόκο. Ο Σκόκο τι έχει να πει στους φίλους της ομάδας;

«Πιστεύω ότι αυτά τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Περνάει πολύ όμορφες στιγμές στο γήπεδο και όταν τον συναντάει ο κόσμος στο δρόμο. Αυτό όμως που δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε στη ζωή είναι να μπερδεύουμε τα αισθήματα με τον επαγγελματισμό».

Τον Δεκέμβριο είχατε πει ότι ο Σκόκο δεν αισθάνεται καλά στην ΑΕΚ και ότι ψυχολογικά είναι στα κάτω του...

«Και έτσι είναι. Ο παίκτης δεν αισθάνεται καλά κι αυτό οφείλεται σε μία σειρά από καταστάσεις που δεν μπορώ να σας εξηγήσω, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο Νάτσο δεν αισθάνεται καλά στην ΑΕΚ και θέλω να το κατανοήσουν οι μέτοχοι».

Κατά καιρούς υπήρχαν δημοσιεύματα που ήθελαν τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να θέλει την απομάκρυνση του Σκόκο από την ΑΕΚ. Υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις τους;

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις τους από όσο γνωρίζω. Και οι δύο προσπαθούν να κάνουν όσο καλύτερα γίνεται τη δουλειά τους. Έχετε ακούσει τον Σκόκο να σχολιάζει τον προπονητή του παρόλο που ο κ. Μπάγεβιτς κατά καιρούς έχει σχολιάσει τον ποδοσφαιριστή;».

Για την αστάθεια στην απόδοσή του γίνεται πολύς λόγος. Εσείς τι έχετε να πείτε;

«Εσείς το βλέπετε σαν αστάθεια; Ποδοσφαιριστές με τα χαρακτηριστικά του Σκόκο μπορούν να σου πάρουν μόνοι τους ένα παιχνίδι, με μια ενέργεια, μια ασίστ, ένα φάουλ. Δεν είναι θέμα σταθερότητας, αλλά στιλ και τρόπου παιχνιδιού. Εκτός αυτού, το περιβάλλον και τα γεγονότα σε μια ομάδα δεν μπορούν να μην σε επηρεάσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: