Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Επίτιμος πρόεδρος της Μπαρτσελόνα ο Κρόιφ


Επίτιμος πρόεδρος της Μπαρτσελόνα είναι από την Παρασκευή, ο Γιόχαν Κρόιφ μετά από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου.
Η απόφαση έγινε γνωστή το απόγευμα και αποτελεί έναν μικρό φόρο τιμής στον «ιπτάμενο Ολλανδό» για τις υπηρεσίες που προσέφερε στους Καταλανούς τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής. Σαν ποδοσφαιριστής μετακόμισε στην Βαρκελώνη από το Άμστερνταμ το 1973 και αμέσως έγινε ίνδαλμα για τους φιλάθλους της ομάδας από μία φράση του και μόνο: «Επέλεξα την Μπαρτσελόνα από την Ρεάλ Μαδρίτης, γιατί ποτέ δεν θα μπορούσα να αγωνιστώ σε μία ομάδα που να σχετίζεται με τον δικτάτορα Φράνκο», ενώ η λατρεία του κόσμου στο πρόσωπό του μεγάλωσε ακόμα περισσότερο όταν και επέλεξε ως όνομα για τον γιο του, το καταλανικό Ζόρντι.
Αποτέλεσε μεγάλο πρωταγωνιστή στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της Μπαρτσελόνα (1974) από το 1960, το οποίο μάλιστα περιελάμβανε και μία μεγάλη νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης με 5-0, στο «El Classico» του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» . Στην ιστορία φυσικά θα μείνει, εκτός όλων των άλλων, το γκολ που πέτυχε κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, το οποίο απέκτησε τον χαρακτηρισμό «The Phantom Goal», καθώς ενώ η μπάλα ήταν ψηλά στον αέρα και έδειχνε να καταλήγει άουτ, εκείνος οριζοντιώθηκε και με το δεξί του πόδι της άλλαξε κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να καταλήξει στα δίχτυα του Μιγκέλ Ρέινα που δεν κατάφερε να αντιδράσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: