Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Άρης-ΠΑΟΚ από τα παλιά...

Δύο παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Άρη και του ΠΑΟΚ, μιλούν σε γνωστό site για το μεγάλο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. «Οι αστάθμητοι παράγοντες θα κρίνουν το νικητή», πιστεύει ο Γιώργος Σεμερτζίδης. «Ο “δικέφαλος” είναι έτοιμος για τίτλο», δηλώνει ο Κώστας Ορφανός. Ο πρώτος έπαιξε πολλά χρόνια στον Άρη και πλέον είναι τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών των “κιτρινόμαυρων”. Ο δεύτερος αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ και διετέλεσε μέλος της διοίκησης του “δικεφάλου του Βορρά” (αντιπρόεδρος). Οι δύο τους υπήρξαν συμπαίκτες στην Εθνική ομάδα αλλά όχι και στον Ολυμπιακό, του οποίου πάντως, αμφότεροι φόρεσαν τη φανέλα... Παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένοι με το παρελθόν τους και μιλώντας στο gazzetta.gr επιχειρούν να αναλύσουν το ντέρμπι από μία διαφορετική ματιά...

Γιώργος Σεμερτζίδης

«Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι και γίνεται ακόμη δυσκολότερο αν συνυπολογίσει κανείς ότι πρόκειται για κλασικό τοπικό ντέρμπι... Βέβαια, σε αυτά τα παιχνίδια, σχεδόν ποτέ δεν παίζουν ρόλο ούτε η βαθμολογική θέση ούτε οι στόχοι των δύο αντιπάλων... Ακόμη κι αν ο Άρης ή ο ΠΑΟΚ βρίσκονταν στην τελευταία θέση, η δυναμική του συγκεκριμένου αγώνα θα ήταν πάντα η ίδια! Οι γηπεδούχοι θέλουν τη νίκη για να εδραιωθούν στην 5η θέση της βαθμολογίας και να παραμείνουν σε τροχιά πλέϊ-οφ, ενώ οι φιλοξενούμενοι διεκδικούν πλέον ακόμη και το πρωτάθλημα... Εκτιμώ ότι η ομάδα που θα παρουσιαστεί περισσότερο συγκεντρωμένη και προετοιμασμένη, θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες για τη νίκη...», μας είπε αρχικά ο 52χρονος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής πριν σχολιάσει το πόσο συνδεδεμένοι είναι οι σημερινοί ποδοσφαιριστές με τη σημασία του γοήτρου στα μεγάλα ντέρμπι...

«Δεν υπάρχει η ταύτιση του παρελθόντος!»

«Σε ένα τέτοιο ντέρμπι, μεγάλο ρόλο παίζει πάντα η σύνδεση των παικτών με τη φανέλα και τη διάθεση ικανοποίησης των φιλάθλων που ζουν και αναπνέουν για τα συγκεκριμένα ματς... Τον παράγοντα, δηλαδή, που όλοι αποκαλούμε “γόητρο”. Τώρα, το κατά πόσο μπορούμε να εμφυσήσουμε στους σημερινούς ποδοσφαιριστές αυτή τη νοοτροπία, αυτό αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό με την έννοια ότι τόσο ο Άρης όσο και ο ΠΑΟΚ, διαθέτουν πολλούς ξένους παίκτες οι οποίοι δεν ξέρω πόσο έντονα μπορούν να ταυτιστούν με την “αρρώστια” των οπαδών, που πάντα προκαλεί μία ένταση... Ωστόσο, θεωρώ ότι οι περισσότεροι αλλοδαποί παίκτες θα είναι ενημερωμένοι για την ιστορία και τον χαρακτήρα αυτών των αναμετρήσεων και θέλω να πιστεύω ότι κανένας τους δεν θα δυσκολευτεί να μπει στο ρυθμό του ντέρμπι! Άλλωστε, εδώ και μέρες όλη η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στον αστερισμό του εν λόγω αγώνα...», υπερθεμάτισε ο επικεφαλής των ακαδημιών του Άρη που δεν θέλει να μπει σε τεχνική ανάλυση μίας αναμέτρησης που δεν έχει καν αρχίσει...

«Δεν μπορείς να προβλέψεις το απρόβλεπτο!»


«Ένας φίλαθλος ίσως να μπορούσε να σας απαντήσει... Όλοι εμείς οι παλαίμαχοι, όμως, που έχουμε παίξει ποδόσφαιρο, δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να προδικάσουμε ούτε το αποτέλεσμα, αλλά ούτε και να μιλήσουμε για τους τομείς στους οποίους υπερτερεί η κάθε ομάδα... Και αυτό γιατί σε αυτά τα παιχνίδια, στην πράξη αποδεικνύεται σχεδόν πάντα ότι η θεωρία δεν αποτελεί ασφαλή οδηγό... Καθοριστικοί παράγοντες όπως η τύχη, το πάθος, η ψυχραιμία, η ψυχολογία αλλά και η διαιτησία, δεν μπορούν να προσμετρηθούν πριν από το ματς, γι' αυτό και θεωρώ ότι είναι άτοπο να προβαίνουμε σε προβλέψεις για ένα τέτοιο παιχνίδι...», επεσήμανε ο Γιώργος Σεμερτζίδης και συμπλήρωσε:

«Το “ξύπνημα” της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας!»

«Είναι καιρός για τις ομάδες της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης περιφέρειας να αποκτήσουν φιλοδοξίες και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, γιατί αυτό που βλέπουμε τα τελευταία 20 χρόνια, με τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ να κατέχουν παραδοσιακά τα πρωτεία, δε νομίζω ότι αρέσει ούτε στους φιλάθλους και των τριών ομάδων της Αθήνας... Το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ βρέθηκε φέτος να πρωταγωνιστεί, το ότι ο Άρης έχει κάνει βήματα προόδου και παίζει σταθερα πολύ καλό ποδόσφαιρο, το ότι η νεοφώτιστη Καβάλα είναι ελπίζει ακόμη και σε έξοδο στην Ευρώπη και το ότι ο Ηρακλής έχει ανοδική πορεία στα τελευταία έξι παιχνίδια, δείχνει ότι το πρωτάθλημα έχει γίνει πιο ανταγωνιστικό... Αυτό το στοιχείο είναι ό,τι πιο θετικό έχει να επιδείξει η εφετινή Superleague...», κατέληξε ο πρώην διεθνής μέσος του Άρη, του Ολυμπιακού και του Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Κώστας Ορφανός


«Μετά την περυσινή πορεία της ομάδας και την κατάκτηση της 3ης θέσης στο πρωτάθλημα, όλοι όσοι βρισκόμαστε κοντά στον ΠΑΟΚ, ελπίζαμε σε μία βελτίωση της απόδοσης της ομάδας, γιατί κανείς δεν μπορούσε περιμένει διεκδίκηση της πρωτιάς στην κανονική περίοδο. Δυστυχώς, το ξεκίνημα της χρονιάς δεν ήταν ανάλογο των προσδοκιών και αν θυμάμαι καλά, τις πρώτες 6-7 αγωνιστικές η αγωνιστική εικόνα της ομάδας δεν ήταν καλή... Στη συνέχεια, όμως, σταδιακά η ομάδα άρχισε να παρουσιάζει μία αξιοσημείωτη βελτίωση, η οποία – κατά την προσωπική μου άποψη – οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή φιλοσοφίας του προπονητή... Ειδικότερα μετά το παιχνίδι με την Ξάνθη, ο Φερνάντο Σάντος, προσπάθησε πολύ να αλλάξει κάποια πράγματα και να ωθήσει τους παίκτες να παίξουν πιο επιθετικά... Μπορεί ο ΠΑΟΚ, σαν ομάδα, να έχει σε γενικές γραμμές αμυντικογενή φιλοσοφία και να αρέσκεται στο να... “κλέβει” αποτελέσματα, από εκείνο το σημείο και μετά όμως, ο Πορτογάλος τεχνικός άρχισε να ακολουθεί ένα πιο επιθετικό αγωνιστικό και παράλληλα με την ουσία, να ενδιαφέρεται και για το θέαμα... Κάπως έτσι, λοιπόν, φτάσαμε στο σημείο να δούμε έναν ΠΑΟΚ που στον δεύτερο γύρο κάνει πρωταθλητισμό και πέντε αγωνιστικές πριν από το τέλος, διεκδικεί ακόμη και τον τίτλο!», δήλωσε αρχικά ο 53χρονος παλαίμαχος επιθετικός του “δικεφάλου του Βορρά”, πριν καταθέσει την άποψή του για τον κρίσιμο αγώνα με τον Άρη.

«Μπορούμε ακόμη και νίκη!»

«Δεν θα πω κατ' ανάγκη ότι είναι το δυσκολότερο παιχνίδι της ομάδας μέχρι το τέλος, σίγουρα όμως, είναι ένα πολύ δύσκολο ματς απέναντι σε έναν Άρη, που θέλει τη νίκη για να αποδείξει ότι έχει μεγάλη διαφορά από την εικόνα που παρουσίασε στο 4-1 του πρώτου γύρου και παράλληλα να πείσει ότι δικαίως έχει υψηλές φιλοδοξίες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο χαρακτήρας του τοπικού ντέρμπι, αυξάνει ακόμη περισσότερο τη δυναμική της αναμέτρησης. Από την άλλη πλευρά, ο ΠΑΟΚ έχει δείξει φέτος ότι δεν φοβάται στα δύσκολα, παρουσιάζει μία αποτελεσματικότητα, την οποία δεν είχε ποτέ στα τρία χρόνια που ο κ. Σάντος βρίσκεται στον πάγκο του και αυτό το στοιχείο με κάνει να αισιοδοξώ για ένα θετικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν είναι μόνο η ισοπαλία! Εάν ο ΠΑΟΚ δείξει το πρόσωπο που παρουσιάζει συνήθως στο 2ο γύρο, ειλικρινά δεν φοβάμαι το “Χαριλάου”, που είναι μία καυτή έδρα... Η ομάδα μας, όμως, έχει δείξει ότι είναι από ατσάλι και ξέρει να αποφεύγει την φωτιά! Αυτό το ματς είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον ΠΑΟΚ, αλλά εγώ είμαι αισιόδοξος... », σχολίασε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και συμπλήρωσε: «Παρ' ότι όλοι συνηθίζουμε να λέμε ότι πρέπει να κοιτάμε την δική μας ομάδα, έχω την αίσθηση ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει εύκολο απόγευμα στην Τρίπολη, γιατί ο Αστέρας πλέον κινδυνεύει και θα θέλει πάση θυσία να διεκδικήσει τουλάχιστον τον έναν βαθμό! Δεν πιστεύω ότι υπάρχει εύκολο παιχνίδι μέχρι το τέλος της σεζόν, για καμία από τις τρεις ομάδες που διεκδικούν το πρωτάθλημα...».

«Έτοιμος για πρωτάθλημα!»


Για πρώτη φορά μετά το 1985, οπότε και κατέκτησε το τελευταίο πρωτάθλημα της ιστορίας του, ο ΠΑΟΚ βρίσκεται μέσα στην διεκδίκησή του τίτλου, πέντε αγωνιστικές πριν από το τέλος της κανονικής περιόδου. Ο Κώστας Ορφανός δεν... “μασάει” τα λόγια του... «Ως ένα σημείο, καλά έκανε η διοίκηση και ο προπονητής και κρατούσαν χαμηλούς τόνους, όμως από 'δω και στο εξής θα είναι σαν να κοροϊδεύουν τον κόσμο, αν συνεχίσουν να λένε ότι δεν διεκδικούν έναν στόχο που ήταν κρυφός πόθος και πλέον μοιάζει τόσο προσιτός! Κακά τα ψέμματα, πλέον βρισκόμαστε πέντε αγωνιστικές πριν από το τέλος και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πει κανείς ότι φορτώνουμε τους παίκτες με άγχος! Ό,τι και να συμβεί από 'δω και στο εξής η ομάδα έχει πετύχει τους εφετινούς στόχους της, επομένως ό,τι περισσότερο καταφέρει θα ισοδυναμεί με υπέρβαση! Γι' αυτό και το λέω ευθέως ότι σαφώς ο ΠΑΟΚ πηγαίνει για πρωτάθλημα και έχει τις δυνατότητες να το πετύχει...», τόνισε ο επικεφαλής μεγάλης τεχνικής εταιρίας που δραστηριοποιείται στην Βόρεια Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: