Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Για ποια διαφορετική φιλοσοφία μίλησε η Τάμι

http://www.contra.gr/images/m/mourinhostkentr_210510_m.jpghttp://www.sportdog.gr/Articles/Images/sd13/imgv3b_mov519Jtz.jpg

Οποιος έχει διαβάσει, από την ημέρα που η Ιντερ απέκλεισε την Μπαρτσελόνα, τις δηλώσεις του Ζοσέ Μουρίνιο, μπορεί να ερμηνεύσει ανάλογα τις σκέψεις του ενόψει του σαββατιάτικου τελικού με την Μπάγερν Μονάχου.

Η πρώτη σκέψη είναι βέβαια για… μετά τον τελικό, φως φανάρι πως έχει ήδη συμφωνήσει με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η δεύτερη είναι η ατέρμονη πίστη στην ομάδα του. Θεωρεί τον Καμπιάσο καλύτερο του Τσάβι και τον Μιλίτο καλύτερο του Μέσι, ίσως και να το πιστεύει αλλά το σημαντικό δεν είναι αυτό, το σημαντικό είναι πως το μεταδίδει και πείθει τους παίκτες του.

Προ ετών, όταν ο Μουρίνιο εργαζόταν ακόμη στην Πόρτο και ήταν στο επίκεντρο της δημοσιότητας, η σύζυγός του Τάμι σε συνέντευξή της θυμήθηκε γιατί ο Ζοσέ αποφάσισε να φύγει από την Μπαρτσελόνα:

«Επέστρεψε στο σπίτι καπνίζοντας. Μύριζε αλκοόλ και ήταν πολύ θυμωμένος. Η Μπαρτσελόνα είχε χάσει από την Οβιέδο και εκείνος φώναζε κατά του Φαν Χάαλ. Πάντοτε τον συμπαθούσε ως άνθρωπο και τον εκτιμούσε ως προπονητή, ωστόσο είχαν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και για τη ζωή και για το ποδόσφαιρο. Εγώ πάντοτε απορούσα για το πώς κατάφερνε να συνεννοείται μαζί του, αν του έκλεινες μέσα σε ένα δωμάτιο για περισσότερες από δύο ώρες, ο ένας θα έβγαινε έχοντας αποκτήσει κάποιο κουσούρι».

Για ποια διαφορετική φιλοσοφία μίλησε τότε η Τάμι; Την απάντηση έδωσε πρόσφατα ο Φαν Χάαλ: «Μου αρέσει οι ομάδες μου να παίζουν όμορφο ποδόσφαιρο, σε αυτόν αρέσει οι ομάδες του να νικούν».

Κατ’ εμέ, δεν είναι κατακριτέο. Με όποιον τρόπο και όποιο κόστος. Θυμηθείτε απλώς πώς η Ίντερ νίκησε δύο φορές την Τσέλσι που έκανε νταμπλ στην Αγγλία (!) ή με 3-1 την Μπαρτσελόνα στο Μιλάνο. Εκανε ό,τι επιβαλλόταν για να νικήσει.

Ας δούμε τι απάντησε (στον Φαν Χάαλ) ο ίδιος ο Ζοσέ: «Ο Φαν Χάαλ θυμάται μόνο ότι τον συμφέρει, γιατί αν θυμόταν τα παιχνίδια που κάναμε με την Μπαρτσελόνα στο Μιλάνο και με την Τσέλσι δεν θα έλεγε ότι είπε ότι παίζω μόνο άμυνα. Οι Ιταλοί δημοσιογράφοι μπορούν να θυμίσουν στον Φαν Χάαλ ότι η Μπάγερν ήταν κλεισμένη πίσω από τη σέντρα για μισή ώρα, μετά το 3-2 με τη Φιορεντίνα κι αν δεν υπήρχε η αποβολή του Ράφαελ στον αγώνα με τη Μάντσεστερ, η Μπάγερν δεν θα πέρναγε ποτέ στα προημιτελικά».

Και συνεχίζει: «Στη ρεβάνς της Βαρκελώνης με την Μπαρτσελόνα παρκάραμε ένα αεροπλάνο μπροστά από την εστία, επειδή όμως είχαμε πάθει ζημιά με την αποβολή του Μότα. Ουδείς έπαιξε το επιθετικό ποδόσφαιρο που παίξαμε εμείς απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης και προκριθήκαμε δίνοντας στην έδρα τους τον δεύτερο ημιτελικό, ενώ κανείς δεν επιτέθηκε όμως εμείς στο Λονδίνο με την Τσέλσι και κάναμε δύο παιχνίδια τα οποία δεν έκανε κανένας άλλος. Αντιθέτως ο Φαν Χάαλ μπορεί να μου εξηγήσει γιατί αυτοί με τη Λιόν όταν ο Ριμπερί αποβλήθηκε αντικατέστησαν τον Όλιτς με τον Τίμοστσουκ, με στόχο να παίξουν μαζική άμυνα;».

Είναι ο μικρός μου Θεός…

Η διαφορά του Μουρίνιο με τον Φαν Χάαλ είναι πως ο Ολλανδός τοποθετεί έντεκα παίκτες με συγκεκριμένους ρόλους στο γήπεδο ενώ ο Πορτογάλος βάζει ισάριθμους αλλά ξέρει πως έχει τον παίκτη παραπάνω στις φάσεις που θα χρειαστεί. Το ότι νίκησε την Μπάρτσα με τον Πάντεφ στα χαφ (!) ήταν ένα από τα τρικ που βγάζει ο ευφυής Ζοσέ και προφανώς κάτι αντίστοιχο θα δούμε και το Σάββατο στη Μαδρίτη.

Ναι, πιστεύω ότι τελικά ο μαθητής θα νικήσει τον δάσκαλο…Επιμελεια Koubanezos

Δεν υπάρχουν σχόλια: