Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

"Σπάει" η παράδοση


Το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Εκτός της τιμής που περιποιεί για τον κάτοχό του η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής θα μείνει στην ιστορία γι' ακόμη ένα σημαντικό λόγο: Στο "Σόκερ Σίτι" του Γιοχάνεσμπουργκ, τη νύχτα της προσεχούς Κυριακής, θα είναι η πρώτη φορά που ευρωπαϊκή ομάδα θα υψώσει το βαρύτιμο τρόπαιο στον ουρανό, μακριά από τη "γηραιά ήπειρο".

Η μία ομάδα του τελικού είναι από χθες η Ολλανδία, η άλλη θα προκύψει απόψε από την αναμέτρηση ανάμεσα στη Γερμανία και την Ισπανία. Ένας "καθαρός" ευρωπαϊκός τελικός, με το νικητή να υπερηφανεύεται ότι έγινε η πρώτη ομάδα της ηπείρου μας που πανηγύρισε τον παγκόσμιο τίτλο μακριά από αυτή. Μέχρι τώρα μοναδικό συγκρότημα, σε παγκόσμιο επίπεδο, που το έχει κατορθώσει είναι η Βραζιλία, το 1958 στη Σουηδία και το 2002 στη συνδιοργάνωση Ιαπωνίας/Νότιας Κορέας.

Να σημειωθεί, επίσης, η αξιοσημείωτη επίδοση της φιναλίστ Ολλανδίας, η οποία από την προκριματική φάση της διοργάνωσης έως τώρα μετρά 13 συνεχείς νίκες, εκ των οποίων οι οκτώ στον 9ο όμιλο της ευρωπαϊκής ζώνης (τέρματα 17-2). Στη Νότια Αφρική το συγκρότημα του Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ νίκησε ως τώρα τις Δανία, Ιαπωνία, Καμερούν (στον όμιλο), Σλοβακία (φάση των "16"), Βραζιλία (προημιτελικοί) και Ουρουγουάη (ημιτελικοί).

Δεν υπάρχουν σχόλια: