Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Σερβία-Ελλάδα 0-1


Θετικό ήταν το ντεμπούτο τουΦερναντο Σαντος, στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας. Με καλή εμφάνιση στο πρώτο μέρος και έναν εξαιρετικό Μιχάλη Σηφάκη το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε της Σερβίας με γκολ του Σαλπιγγίδη (1-0). Θα χρειαστεί καιρός για να απαγκιστρωθούμε από τον Οτο Ρεχάγκελ και είναι λογικό ό,τι βλέπουμε να μας θυμίζει τον Γερμανό τεχνικό. Ετσι έγινε και στο φιλικό της Ελλάδας με τη Σερβία, όπου μπορεί να είδαμε διαφορετικό σύστημα σε σχέση με τον Ρεχάγκελ, είδαμε όμως ένα κοινό σημείο.

Αυτό ήταν ο τρόπος αντιμετώπισης του αγώνα από τους Ελληνες διεθνείς, οι οποίοι μετά το πρώτο τέταρτο και τον έλεγχο που είχαν, στη συνέχεια έδωσαν χώρο στους Σέρβους και προτίμησαν να χτυπούν στις αντεπιθέσεις. Σε μία από αυτές, στο 45ο λεπτό, ο Σαλπιγγίδης με κεφαλιά εκμεταλλεύτηκε άριστα τη σέντρα του Τοροσίδη και άνοιξε το σκορ.

Κατά τα λοιπά, αυτά που προανήγγειλε ο Φερνάντο Σάντος σχετικά με το σύστημα, τα είδαμε. Η Εθνική παρατάχθηκε με 4-4-2 σε ρόμβο και τους Κυργιάκο-Παπασταθόπουλο στόπερ, Βύντρα και Σπυρόπουλο ακραία μπακ, Κατσουράνη αμυντικό χαφ, Καραγκούνη και Τοροσίδη ακραία χαφ και τον Νίνη πίσω από το επιθετικό δίδυμο Σαλπιγγίδη-Σαμαρά.

Αυτό που δεν είδαμε ήταν το πρέσινγκ στον χώρο της μεσαίας γραμμής, αφού ένας Κατσουράνης μόνος του δεν μπορούσε να φέρει την... άνοιξη, με αποτέλεσμα να χάνουμε αρκετές φορές την μπάλα.

Το συγκεκριμένο μειονέκτημα εντοπίστηκε ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο όπου η Σερβία πήρε τα ηνία του αγώνα, πίεσε και έχασε σπουδαίες ευκαιρίες για να ισοφαρίσει το γκολ του Σαλπιγγίδη, έχοντας δύο δοκάρια, αλλά και έναν εξαιρετικό Σηφάκη που έπιανε τα... άπιαστα.

Ακριβώς για αυτό τον λόγο ο Σάντος πέρασε στον αγώνα τον Καφέ και τον Γιάννη Παπαδόπουλο, ευελπιστώντας να διορθωθούν τα κακώς κείμενα και να πάρουμε περισσότερες μπάλες στη μεσαία γραμμή για να βγούμε μπροστά και να αξιοποιηθούν οι επιθετικοί.

Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα βελτιώθηκε και αποσυντονίσαμε τους Σέρβους, ωστόσο στην επίθεση δεν κάναμε αισθητή την παρουσία μας, αφού δεν απειλήσαμε ούτε μια φορά.

Με αυτά και με αυτά φτάσαμε στο τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή και στα συμπεράσματα που κρατάμε από το ντεμπούτο του Φερνάντο Σάντος. Το σίγουρο είναι ότι το 4-4-2 χρειάζεται να αφομοιωθεί περισσότερο από τους παίκτες, κάτι λογικό, αφού ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια έπαιξαν με διαφορετικό σύστημα.

ΤΙ ΚΡΑΤΑΜΕ:

* Το αποτέλεσμα. Οπως και να το κάνουμε μια νίκη -ακόμα και σε φιλικό- βοηθάει στο ψυχολογικό κομμάτι ενόψει της έναρξης των επίσημων υποχρεώσεων στα προκριματικά του Euro.
* Την πολύ καλή εμφάνιση του Μιχάλη Σηφάκη, ο οποίος όποτε χρειάστηκε έδειξε τα αντανακλαστικά του.
* Το πείραμα των δύο επιθετικών (στο 4-4-2), αφού γεμίσαμε την αντίπαλη περιοχή και απειλήσαμε (πάντως όχι όσο θα θέλαμε).

ΤΙ ΠΕΤΑΜΕ:

* Την εικόνα στη μεσαία γραμμή όπου χάναμε εύκολα την μπάλα.
* Την εμφάνιση του δευτέρου ημιχρόνου όπου οι Σέρβοι έκαναν ό,τι ήθελαν και έχαναν τη μία ευκαιρία μετά την άλλη.
* Την κακή μέρα των πλάγιων μπακ, οι οποίοι σε συνδυασμό με τις αδράνειες των στόπερ, άφησαν αρκετές φορές τον Σηφάκη εκτεθημένο.

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:

20ο λεπτό: Ο Γιοβάνοβιτς σουτάρει δυνατά και ο Σηφάκης έδιωξε ενστικτωδώς.
32ο λεπτό: Μεγάλη ευκαιρία για τους γηπεδούχους. Ο Κράσιτς βρίσκει με σέντρα τον Ζιγκιτς που πιάνει τη κεφαλιά σε απόσταση αναπνοής από την εστία, αλλά η μπάλα περνάει άουτ.
45ο λεπτό: ΓΚΟΛ! Σέντρα του Τοροσίδη από τα δεξιά, ο Σαλπιγγίδης πετάχθηκε στην καρδιά της άμυνας των Σέρβων και με κεφαλιά άνοιξε το σκορ για την Ελλάδα.
46ο λεπτό: Αλλαγές για τη Σερβία: Ο Τόσιτς πήρε τη θέση του Κράσιτς, ο Κολάροφ τη θέση του Ομπράντοβιτς, ο Νίνκοβιτς τη θέση του Μίλιγιας.
46ο λεπτό: Αλλαγές για την Εθνική: Αντί του Κυργιάκου ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, αντί του Σαλπιγγίδη ο Γκέκας.
48ο λεπτό: Καλό σουτ του Νίνη, η μπάλα στην αγκαλιά του Τζούριτσιτς.
58ο λεπτό: Ο Τόσιτς συγκλίνει από τα δεξιά προς το κέντρο και με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή στέλνει τη μπάλα στο δοκάρι.
64ο λεπτό: Από σέντρα σουτ του Κολάροφ και αδράνεια της ελληνικής άμυνας, ο Κάτσαρ βρέθηκε μόνος του απέναντι στον Σηφάκη, αλλά ο Ελληνας πορτιέρο έδιωξε τη μπάλα.
65ο λεπτό: Ο Μρτζα στη θέση του Γιοβάνοβιτς και ο Καφές στη θέση του Τοροσίδη.
68ο λεπτό: Μεγάλη διπλή ευκαιρία για τους Σέρβους. Ο Σηφάκης έδιωξε την εξ επαφής κεφαλιά του Ζίγκιτς και στο ριμπάουντ ο Μρτζα με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι.
74ο λεπτό: Ο Γιάννης Παπαδόπουλος παίρνει τη θέση του Σωτήρη Νίνη.
74ο λεπτό: Ο Πάντελιτς στη θέση του Ζίγκιτς.
81ο λεπτό: Ο Μανιάτης στη θέση του Βύντρα.
86ο λεπτό: Ο Μαρίνος στη θέση του Καραγκούνη.

ΟΙ ΑΡΧΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

ΣΕΡΒΙΑ: Ντούριτσιτς, Ιβάνοβιτς, Βίντιτς, Σούμποτιτς, Ομπράντοβιτς, Πέτροβιτς, Κουζμάνοβιτς, Μίλιγιας, Κράσιτς, Γιοβάνοβιτς, Ζίγκιτς.

ΕΛΛΑΔΑ: Σηφάκης, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Τοροσίδης, Καραγκούνης, Νίνης, Σαλπιγγίδης, Σαμαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: