Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

ΑΧ. ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ -Με τρομάζει η παραίτηση.


Πιο «βαθιά» πιστεύει ο Αχιλλέας Ασλανίδης πως είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ και θεωρεί πως η παραίτηση του Ζήση Βρύζα ήταν απλά η αφορμή, όπως χαρακτηριστικά είπε στον sportdog.

Απλός, ευδιάθετος (όσο φυσικά μπορούσε να είναι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον ΠΑΟΚ) και ιδιαίτερα επικοινωνιακός, ο παλαίμαχος άσος των «ασπρόμαυρων» μάς παραχώρησε μία συνέντευξη από καρδιάς.

Ο κ. Ασλανίδης εξέφρασε την άποψη πως ήταν διαφορετικοί οι λόγοι που αποχώρησε από τον ΠΑΟΚ ο Ζήσης Βρύζας και όχι ότι χρεώθηκε την επιλογή Μπερέτα ή ότι διαπιστώθηκε μετά από πολύ καιρό διαφορά φιλοσοφίας με τον Θοδωρή Ζαγοράκη. Αν και ξεκαθάρισε πως αυτό θα διαφανεί σε μερικούς μήνες, ανάλογα και με την πορεία που θα κάνει ο «δικέφαλος του βορρά» στις εγχώριες και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Μάλιστα, δεν δίστασε να εκφράσει τη άποψη ότι «υποκινήσανε τον Βρύζα να αποχωρήσει», ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για αυτή την εξέλιξη («η παραίτηση του με τρομάζει»)! Η άποψή του είναι πως για να κάνει το βήμα παραπάνω ο ΠΑΟΚ και για να εξελιχθεί θα πρέπει να βρεθεί το «απόλυτο αφεντικό» (όπως γίνεται σε άλλους συλλόγους), που θα κάνει κουμάντο στην ΠΑΕ και η εταιρεία θα σταματήσει να δανείζεται…
Αναλυτικά:

«Φάνηκε ότι η ομάδα τον αδικεί»

«Πολλές φορές το ποδόσφαιρο μοιάζει με την πολιτική, με τη διαφορά πως οι πολιτικοί έχουν τέσσερα χρόνια για να διορθωθούν, ενώ οι ομάδες κάθε Κυριακή βάζουν υποψηφιότητα για να μείνουν. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι ένα απλό σωματείο ποδοσφαίρου, είναι η φωνή που φωνάζει στις ομάδες του Νότου», ήταν η αρχική τοποθέτηση του κ. Ασλανίδη και πρόσθεσε:

«Από τη στιγμή που έκανε αυτή την επιλογή (σ.σ.: με τον Μπερέτα), σωστά έπραξε ο Βρύζας. Παραδέχθηκε πως έκανε λάθος και παραιτήθηκε. Δεν νομίζω ότι η παραίτηση του Βρύζα είναι για την επιλογή Μπερέτα, τον ώθησαν να παραιτηθεί. Φάνηκε ότι η ομάδα τον αδικεί. Η παραίτηση του Βρύζα με τρομάζει… Ξήλωμα μίας κάλτσας, που δεν λειτουργεί στον ΠΑΟΚ».

«Σημασία η προβολή στην Ευρώπη»

Στη συνέχεια, εξήγησε τους λόγους που, κατά τη γνώμη του, ο Βρύζας υπέβαλε την παραίτησή του: «Δεν νομίζω ότι δεν τους έκανε ο Μπερέτα. Η αλλαγή φιλοσοφίας, ώστε η ομάδα να γίνει πιο επιθετική, θα φανεί το Δεκέμβριο. Αν προχωρήσει καλά μέχρι τον χειμώνα, το συμβάν θα θαφτεί. Θα το μάθουμε όμως στην πορεία. Αυτόν τον Άγιαξ ο ΠΑΟΚ δεν θα τον πετύχει ξανά σε αυτήν την κατάσταση. Νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είχε περάσει το εμπόδιο των Ολλανδών και να είχε προκριθεί στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι λάθος να ενδιαφέρει μόνο ότι ο ΠΑΟΚ έχασε χρήματα από τον αποκλεισμό του, ώστε να έχει λεφτά να κινηθεί ο Ζαγοράκης και να μην νοιάζει κανέναν η ομάδα να πάει όσο το δυνατόν μακρύτερα στη διοργάνωση».

«Ποιος είναι το αφεντικό»;

Ο κ. Ασλανίδης τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να βγει μπροστά ο άνθρωπος που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών στον ΠΑΟΚ και να αναλάβει δράση, να μπουν χρήματα, ώστε ο «δικέφαλος του βορρά» να περάσει σε άλλο επίπεδο:

«Θα έχουμε προβλήματα φέτος στον ΠΑΟΚ. Και αναρωτιέμαι: ποιος είναι το αφεντικό στις μετοχές του ΠΑΟΚ; Για παράδειγμα, στον Ολυμπιακό είναι ο Μαρινάκης μαζί με τον Κόκκαλη, στον Παναθηναϊκό ο Βαρδινογιάννης με τους λοιπούς. Δεν μπορεί να πηγαίνει άλλο έτσι το σωματείο. Δεν μπορούμε να ζητάμε άλλο από τον κόσμο του ΠΑΟΚ να πληρώνει. Δεν μπορεί ο ΠΑΟΚ να ζητιανεύει άλλο από τον κόσμο. Χαθήκανε κάποια χρήματα από την επιλογή προπονητή».
«Με Ζαγοράκη και με τον κόσμο»

Και συνεχίζει λέγοντας: «Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να βρει ανθρώπους που θα βάζουν λεφτά, να φτιάξουμε γήπεδο, για να προοδεύσουμε. Φυσικά, πορευόμενοι μαζί με τον Ζαγοράκη και τον κόσμο. Δεν υπάρχει η φιλοσοφία για να βγουν παιδιά από τις Ακαδημίες. Δεν μπορεί τόσα χρόνια να μην υπάρχει αφεντικό. Αν είναι ο κόσμος τότε είναι σοβαρό. Το διαχειριστικό έχει μεγάλη σημασία. Μπήκε μέσα το σωματείο. Μέχρι πότε θα δανείζεται ο ΠΑΟΚ; Ως πότε ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει τον πρόεδρο των μετοχικών του κεφαλαίων; Ποιος είναι μεγαλομέτοχος ή ποιοι του ΠΑΟΚ; Δεν ξέρουμε ως πότε ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει αφεντικά ή αφεντικό. Ο σύλλογος δεν μπορεί να είναι άλλο με το Πρωτοδικείο».

«Αδειάζει η δύναμή μας»
Μερικές εβδομάδες μας χωρίζουν από την έναρξη του φετινού πρωταθλήματος, αλλά ο κ. Ασλανίδης εκτιμά πως ο ΠΑΟΚ θα παρουσιασθεί διαφορετικός σε σχέση με πέρυσι. Θεωρεί πως δεν έγινε σωστός προγραμματισμός (αλλαγή προπονητή), ενώ υποστηρίζει πως είναι λάθος στον «δικέφαλο του βορρά» να σκέφτονται την παραχώρηση σημαντικών ποδοσφαιριστών.

«Ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να ζει κάτω από σκιές. Πέρυσι πήγε πολύ καλά. Φέτος ο ΠΑΟΚ είναι ένα κολοκύθι! Αλλαγή προπονητή σε σύντομο χρονικό διάστημα, προβλήματα αγωνιστικά, προβλήματα οικονομικά. Ακούγεται πως ο ΠΑΟΚ θέλει να πουλήσει ποδοσφαιριστή για να μπορέσουν να γεμίσουν το ταμείο. Έτσι δεν πάω για πρωτάθλημα. Αδειάζεις τη δύναμή σου. Κανένας δεν παίρνει ποδοσφαιριστή που δεν είναι ο καλύτερος. Έτσι δυναμώνεις το έμψυχο δυναμικό σου. Για να φύγει ο Σάντος ήταν και οικονομικό το θέμα. Έκανε τον κύκλο του και έφυγε. Ξέρει τι έκανε…».
«Η Ευρώπη είναι κέρδος για τον ΠΑΟΚ»

Ο κ. Ασλανίδης δεν ήθελε να κάνει προβλέψεις σχετικά με τις αναμετρήσεις κόντρα Φενερμπαχτσέ. Ωστόσο, τόνισε πως οι δύο αγώνες είναι η ευκαιρία ώστε να υπάρξει σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, κάτι που είναι πολύ σημαντικό λόγω των δύσκολων καιρών που διανύουμε:

«Πάμε στη γενέτειρα του ΠΑΟΚ, στη Μ. Ασία. Θα γίνει ένα ωραίο παιχνίδι, που όλοι θα το ευχαριστηθούμε. Προέχει ο πολιτισμός και μετά τα πάθη. Δεν χωράει το μίσος. Γι’ αυτό και λέμε: ‘Σας συγχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε’. Μπορούμε ενωμένοι, να έχουμε μία καλή συνεργασία. Ό,τι έχει σχέση με Ευρώπη, είναι κέρδος για τον ΠΑΟΚ. Ό,τι καταφέρνουμε παραπάνω στην Ευρώπη, γεμίζει περισσότερο το γήπεδο της Τούμπας. Ανεβάζουμε τα έσοδά μας. Δεν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα. Μπάλα είναι και μετράει σημαντικά και σε τι μέρα θα βρεθεί η ομάδα».

«Οράματα και φιλοσοφία»

Στο τέλος, αποκάλυψε και το όραμά του για τον ΠΑΟΚ , που είναι η κατασκευή γηπέδου 60.000 θέσεων, για να χωρέσει όλον τον κόσμο της ομάδας: «Γήπεδο που να χωράει 60.000 θεατές. Να κόβουμε εισιτήρια, να βγάζουμε ποδοσφαιριστές από τις Ακαδημίες. Και έτσι μπαίνουμε στα μεγάλα σαλόνια της Ευρώπης. Ο ΠΑΟΚ έχει την υποδομή, έχει το λαό του, τον κόσμο του. Έχει πελάτες. Ο εργοδότης είναι ο πελάτης. Ο ΠΑΟΚ έχει τους πιο δυνατούς εργοδότες. Όλα μαζί όμως, θα πρέπει να έχουμε οράματα και φιλοσοφία…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: