Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Απόφαση «βόμβα»: Τρεις ξένοι στην Α1!

Είναι νόμος του κράτους και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το ανώτερο τρεις ξένοι (μη Κοινοτικοί) θα μπορούν να αγωνίζονται σε κάθε ομάδα της Α1 ανδρών ή, απεριόριστος αριθμός Κοινοτικών.

Μετά από πολύχρονη διαμάχη μεταξύ ΕΣΑΠ (Λίγκα Α1 ανδρών) και ΠΑΣΑΠ (συνδικαλιστικό όργανο αθλητών) αλλά και έξι μήνες από την πρώτη φορά που ο ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής ενημερώθηκε για το θέμα από τον πρώην πρόεδρο της ΕΟΠΕ Στέλιο Προσαλίκα ο οποίος κάλεσε τον ΓΓΑ να πάρει θέση στη διαφωνία που υπήρξε, το θέμα των ξένων κλείνει οριστικά.

Αναμένεται να ανοίξει, όμως, νέο κύκλο αντιπαραθέσεων μεταξύ αθλητών και σωματείων καθώς ήδη κάποια σωματεία έχουν κάνει τον σχεδιασμό τους και έχουν αποκτήσει τέσσερις ξένους εκ των οποίων δύο είναι μη Κοινοτικοί!

Σε αυτά τα σωματεία περιλαμβάνονται ο Ολυμπιακός που έχει πάρει έναν Αμερικάνο (Γιαμπλόνσκι), έναν Κουβανό (Ντεσπέιν) και δύο Κοινοτικούς (τον Βούλγαρο Ζέκοφ και τον Τσέχο Κραλ) αλλά και ο Ηρακλής που έχει αποκτήσει έναν Κουβανό (Αρχιλάγκος), έναν Αμερικανό (Μπίλινγκς), έναν Αργεντινό (Κιρόγκα) και έναν Ρουμάνο - Κοινοτικό (Στάνκου).

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα μία ομάδα μπορεί να έχει στην 12αδα της μέχρι και 12 Κοινοτικούς αθλητές, αλλά εάν έχει έστω και έναν μη Κοινοτικό το ανώτερο που πρέπει να δηλώνει στην 12αδα είναι τρεις μη Ελληνες!

Το θέμα θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση από το πρωί της Παρασκευής οπότε θα πάρουν όλοι στα χέρια τους το Φ.Ε.Κ. το οποίο επίσης περιλαμβάνει μια σειρά από ευεργετικές διατάξεις υπέρ των αθλητών οι οποίοι είκοσι χρόνια μετά την δημιουργία του ΠΑΣΑΠ βλέπουν για πρώτη φορά να γίνονται πραγματικότητα πάγια αιτήματα του κλάδου τους. Πολλοί εκτιμούν πως η απόφαση έχει δύο όψεις. Από τη μία περιορίζονται οι μη Κοινοτικοί προς όφελος των Ελλήνων, αλλά από την άλλη ανοίγει πλήρως η αγορά σε φτηνούς Κοινοτικούς και πολλές ομάδες θα τρέξουν να επωφεληθούν.

Σε κάθε περίπτωση η αγορά θα διαμορφώσει νέους κανόνες σύμφωνα με την προσφορά και τη ζήτηση και είναι βέβαιο πως στο διάστημα που απομένει μέχρι και την έναρξη του πρωταθλήματος στα μέσα Οκτωβρίου θα έχουμε σοβαρές και μεγάλες ανακατατάξεις, ενώ κάποια συμβόλαια ίσως και να πρέπει να σπάσουν. Οι αποφάσεις αυτές θα έπρεπε να είχαν παρθεί πολύ νωρίτερα και δεν αποκλείεται να τεθεί στην Ολομέλεια της ΕΣΑΠ ζήτημα χρονικής εφαρμογής από τη σεζόν 2011-12 και όχι από τη σεζόν 2010-11.

Υπενθυμίζεται πως τη σεζόν 2009-10 οι ομάδες είχαν τέσσερις ξένους (Κοινοτικούς ή, μη Κοινοτικούς) στην 12αδα και τα ΤΑΑ πιστεύουν πως με κάθε τρόπο θα περάσουν τους τέσσερις ξένους και τη σεζόν 2010-11, όμως, μετά τα νέα δεδομένα τα πάντα πρέπει να μπουν σε νέες βάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: