Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΝΙΚΗΣΕ ΜΕ 3-2 ΤΗΝ ΙΝΤΕΡ,


Εξαιρετικό δείγμα γραφής κατέθεσε ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Ίντερ στο φιλικό που έδωσαν οι δύο ομάδες στο «Ρότζερς Σέντερ» του Τορόντο. Οι «πράσινοι» πήραν την νίκη γοήτρου με 3-2 απέναντι στους Πρωταθλητές Ευρώπης, δείχνοντας πολλές αρετές από την μέση και μπροστά αλλά και αδυναμίες στα μετόπισθεν. Δύο γκολ από τον Τζιμπρίλ Σισέ, ένα από τον ασταμάτητο Λέτο, σπουδαία εμφάνιση από Νίνη. Άρεσαν και οι Σιμάο, Μαρίνος.

"Μαγικό" τρίο

Ο Παναθηναϊκός είχε ένα πρώτο ημίχρονο το οποίο, βάσει σκορ και μόνο, δεν θα μπορούσε να αφήσει κανέναν ανικανοποίητο. Τρία γκολ εναντίον μιας εν δυνάμει Πρωταθλήτριας Ευρώπης, ακόμα και σε φιλικό παιχνίδι εν μέσω καλοκαιρινής προετοιμασίας, δεν είναι και λίγο. Οι «πράσινοι» δεν κατάφεραν να «μασκαρέψουν» τις αδυναμίες τους, να επιβάλλουν απόλυτα το παιχνίδι τους, παρά μόνο να δείξουν πως η συσσωρευμένη ποιότητα που υπάρχει από την μέση και μπροστά θα είναι και φέτος το μεγάλο τους όπλο. Σισέ, Λέτο και Νίνης, υπό οποιαδήποτε σειρά επιθυμεί κανείς, έκαναν όντως την διαφορά απέναντι σε έναν αντίπαλο τοπ επιπέδου, έστω σε φιλικό, έστω απέναντι σε μια Ίντερ που ακόμα ψάχνεται με τον Μπενίτεθ και είχε τρανταχτές απουσίες (Μιλίτο, Σνάιντερ, κ.λ.π).

Τα γκολ

Την διαφορά την έκανε η ποιότητα αλλά και η ομοιογένεια της ομάδας του Νιόπλια που πλην του Γκοβού δεν είχε κάποιον άλλο «νέο» στην ενδεκάδα. Ο Γάλλος δεν έκανε αισθητή την παρουσία του (δίχως να είναι «παραφωνία») και πέρα από 1-2 κινήσεις σαν κρυφός φορ, έμεινε σε «ρηχά νερά». Οι «πράσινοι» δεν ήταν απόλυτα συμπαγείς, αφού αμυντικά υπήρξαν προβλήματα, είχαν όμως προσανατολισμό στο παιχνίδι τους. Το πρώτο γκολ του Σισέ (13’), ήρθε από ωραία κίνηση των Σπυρόπουλου και Λέτο από αριστερά, με τον τελευταλια να βρίσκει τον Γάλλο εντελώς ξεχασμένο μέσα στην ιταλική περιοχή. Το δεύτερο (23’) και το τρίτο (42’) ήταν προϊόντα καλής αμυντικής πίεσης ψηλά. Στην πρώτη περίπτωση, ο Σιμάο έδωσε στον Σισέ και αυτός ανέλαβε τα υπόλοιπα (κούρσα λίγων μέτρων, αλλαγή πορείας και δεξί σουτ που δεν άφηνε περιθώρια). Στην δεύτερη, ο Βύντρα μοίρασε στον Νίνη και αυτός «έσπρωξε» την αντεπίθεση και έδωσε την κατάλληλη στιγμή στον Λέτο που πλάσαρε ιδανικά τον Ορλαντόνι.

Της αμύνης τα παιδιά...

Ο Αργεντινός ήταν τρομερά δραστήριος από αριστερά και παρότι σε κάποιες περιπτώσεις επέλεγε το πολύπλοκο από το απλό, ήταν σίγουρα ο παίκτης που ταλαιπώρησε περισσότερο την άμυνα των «νερατζούρι». Τα προβλήματα για τον Παναθηναϊκο ήλθαν όταν χρειάστηκε εκείνος να αμυνθεί. Το δίδυμο των Καντέ-Σαριέγκι αποδείχτηκε αρκετά «σοφτ» και αμφότεροι φέρουν ευθύνη στο γκολ με το οποίο μείωσε η Ίντερ στο 33’, έχοντας σαν σκόρερ τον Ετό. Ούτε ο Τζόρβας φαινόταν πολύ έτοιμος, ενώ μετά το μισάωρο «νερά» έκανε και ο Σπυρόπουλος που μέχρι τότε τα πήγαινε περίφημα. Οι παίκτες του Μπενίτεθ βρήκαν πολλά ακάλυπτα σουτ από πλεονεκτικά σημεία και οι «πράσινοι» θα μπορούσαν να το πληρώσουν αυτό. Σε κάθε περίπτωση όμως, η εικόνα τους στο πρώτο 45λεπτο ήταν άκρως ενθαρρυντική.

Οι αλλαγές φρέναραν το θέαμα

Το δεύτερο κομμάτι του αγώνα είχε ένα γκολ που μέτρησε (αυτό που πέτυχε στο 86’ ο Κουτίνιο μετά από ωραία πάσα του Μαϊκόν), ένα που δεν μέτρησε (εκείνο που θα ήταν το τρίτο του Σισέ αλλά ακυρώθηκε από τον διαιτητή Μορίς Ναβάρο που είδε κάτι… περισσότερο σε ένα γύρισμα του Νίνη από την γραμμή του άουτ) και… αμέτρητες αλλαγές που σαφέστατα επηρέασαν την μορφή του. Τις περισσότερες τις έκανε ο Μπενίτεθ, ο οποίος έδωσε χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες που είχε στην διάθεση του, κάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις και «αλλαγή στην αλλαγή». Ο Νιόπλιας κράτησε απαράλλαχτη την ομάδα του για περίπου 60 λεπτά αλλά η Ίντερ ήταν εκείνη που πίεσε στο πρώτο τέταρτο, με τους Μπιαμπιανί και Μαντσίνι να μπαίνουν καλύτερα από τους υπόλοιπους «καινούργιους» στο ματς.

Το επεισόδιο Σισέ-Λούσιο

Πάντως ο Παναθηναϊκός κράτησε την συνοχή του για αρκετό διάστημα. Θα μπορούσε να ισοφαριστεί στο τέλος, με μια τρομερή χαμένη ευκαιρία του Μιλίτο που αστόχησε εξ’ επαφής με κεφαλιά, ωστόσο αυτό δεν θα μείωνε την θετική εικόνα που άφησαν απόψε οι «πράσινοι». Ο Σιμάο έκανε τρομακτική δουλειά που φάνηκε περισσότερο στο δεύτερο μέρος και ο Νίνης, απολαμβάνοντας έναν ελεύθερο ρόλο στο κέντρο του γηπέδου, συνέχιζε να προσφέρει εκείνες τις επαφές με την μπάλα για τις οποίες αξίζει να πληρώνει κανείς εισιτήριο. Το επιθετικό κομμάτι δεν πήγε τόσο καλά όσο στο πρώτο μέρος καθώς ο Σισέ απομονώθηκε και προς την λήξη άνοιξε μια «βεντέτα» με τον Λούσιο που πάντως έληξε φιλικά.

Μαρίνος και Ιωαννίδης

Οι Ιταλοί έδειχναν εκνευρισμένοι σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, έψαξαν εναγωνίως τον τρόπο για να φτάσουν τουλάχιστον στην ισοφάριση και αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία στην νίκη των «πράσινων», όση σημασία και αν έχει μια νίκη σε φιλικό παιχνίδι. Ο Νιόπλιας θα πρέπει να έμεινε ικανοποιημένος και από τον Στέργο Μαρίνο που ανέβασε τις στροφές στην μεσαία γραμμή ενώ στο τέλος πήρε χρόνο συμμετοχής και ο Ιωαννίδης. Ο πρώην παίκτης του Ηρακλή μπήκε αντί του Λέτο και έπαιξε ακριβώς στην θέση που καλύπτει ο Αργεντινός, γεγονός που ίσως λέει κάτι για τον τρόπο με τον οποίο θα τον χρησιμοποιήσει στο εξής ο τεχνικός των «πράσινων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: