Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Εφάμιλλο με το αβγό και την κότα


Ο ΠΑΟΚ δίνει τον πιο κρίσιμο αγώνα της σύγχρονης ιστορίας του, με τη ρεβάνς με τον Αγιαξ. Πρόωρος αποκλεισμός είναι και οικονομική καταστροφή, πρόκριση ισούται με βέβαιη παρουσία στην Ευρώπη, έστω και στο Europa League.

Δεν ξέρω τινός ήταν ο ΠΑΟΚ του Αμστερνταμ: του Μπερέτα που έκανε, όσο τον άφησαν, προετοιμασία, του προκατόχου του Σάντος ή του Δερμιτζάκη, νομίζω κανενός εκ των τριών. Ηταν των παικτών.

Και συνήθως οι παίκτες έχουν τα δίκια τους αλλά, μακροπρόθεσμα, σε κόντρες με τον εκάστοτε προπονητή, εκτίθενται.

Παράδειγμα υπέρ; Η μουντιαλική Γαλλία. Ο Ζιντάν είχε βάλει τους top διεθνείς να πρήξουν τα αρχ… του Ντομενέκ να αλλάξει το 4-2-3-1 με ένα 4-4-2 που ταιριάζει καλύτερα στην ομάδα. Ο Ραϊμούνδος δεν το έκανε και οι «τρικολόρ» αποκλείστηκαν πρόωρα και ατιμασμένοι. Προφανώς σε αυτή την περίπτωση οι παίκτες είχαν δίκιο, όχι πως αλλαγή συστήματος η Γαλλία θα ήταν πολύ καλύτερη αλλά θα είχε γίνει πράξη το αίτημά τους.

Παραδείγματα κατά, υπάρχουν πολλά. Θυμάμαι παλιότερα παίκτη μεγάλης αθηναϊκής ομάδας να διαρρέει στον Τύπο γκρίνια των συμπαικτών του επειδή ο προπονητής (Ελληνας ήταν) προσάρμοσε την ομάδα στο σύστημα της αντιπάλου (αυστριακή ήταν) και έχασαν 2-1. Η πρόκριση ήρθε μεν στη ρεβάνς χάρη στη μαεστρική καθοδήγησε του προπονητή και ο εν λόγω παίκτης, μαζί με την υπόλοιπη κλίκα, έκανε καιρό να ξαναπαίξει.

Το ποιος έχει δίκιο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι εφάμιλλο με το αβγό και την κότα και ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί τον Αγιαξ με προπονητή δέκα ημερών στον πάγκο, καθόλα άπειρο σε τέτοια ματς. Και στα δύσκολα, όσο καλούς παίκτες κι αν έχεις, θα χρειαστεί η συμβολή του προπονητή.

Αν λοιπόν ο Δερμιτζάκης δεν πάει με τα νερά τους, τι θα γίνει; Θα τον φάνε κι αυτό για να έρθει ο επόμενος, τώρα ή σε ένα μήνα ή σε πέντε μήνες;

Μακάρι να περάσει ο ΠΑΟΚ και τα ξαναλέμε… Επιμελεια Koubanezos

Δεν υπάρχουν σχόλια: