Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Εθνική μπάσκετ Ο πεντάλογος της αποτυχίας


Η παραδοχή διά στόματος Μπουρούση της κακής πορείας της Εθνικής στο Μουντομπάσκετ που έγραψε (και) τους τίτλους τέλους για τον Διαμαντίδη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, «Αποτύχαμε, τέλος! ». Μέσα σε δύο λέξεις ο διεθνής σέντερ Γιάννης Μπουρούσης περιέκλεισε όλη την αλήθεια για την πορεία της Εθνικής ανδρών μπάσκετ στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη (στη φάση των «16») και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή με τις μάχες για τα μετάλλια. Χωρίς την ελληνική ομάδα όμως η οποία δεν βρίσκεται στην Πόλη για υπερασπιστεί τα κεκτημένα (αργυρό μετάλλιο το 2006 στην Ιαπωνία), αλλά επέστρεψε πρόωρα στην Αθήνα μετά τον άδοξο αποκλεισμό της (80-72) από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Η παραδοχή (« αποτύχαμε ») διά στόματος Μπουρούση αποτελεί τη σκληρή πραγματικότητα. Οι αιτίες που κράτησαν την Εθνική μακριά από την 8άδα για πρώτη φορά μετά το Ευρωμπάσκετ του 2001- κατά σατανική σύμπτωση πάλι στην Τουρκία- είναι πολλές, έχουν συζητηθεί αρκετά και συνοψίζονται στα εξής: 1 Η αναστάτωση που προκάλεσε ο καβγάς στον φιλικό αγώνα με τους Σέρβους.

2 Η έλλειψη πειθαρχίας με πιο κραυγαλέες τις συμπεριφορές των Σοφοκλή Σχορτσανίτη και Ιαν Βουγιούκα, καθώς και τα νεύρα του Μπουρούση.

3 Το κομφούζιο που δημιούργησε η επιλογή αντιπάλου μέσω της ήττας από τη Ρωσία.

4 Το συρρικνωμένο «rotation» στον νοκ άουτ αγώνα με την Ισπανία (έξι παίκτες αγωνίστηκαν από... 0 ως 8 λεπτά).

5 Τα φτωχά ποσοστά στα τρίποντα: Απέναντι στην άμυνα «ζώνης» της Ισπανίας η Εθνική είχε 7 στα 23 τρίποντα (30%) και συνολικά στη διοργάνωση 57 στα 172 (33%).

Η αποτυχία λοιπόν είναι δεδομένη. Το «τέλος» όμως που αναφώνησε ο Μπουρούσης κατά την άφιξη της ελληνικής αποστολής στην Αθήνα θα μπορούσε να αφορά και τον κύκλο που αποφάσισε να κλείσει με την Εθνική ο εκ των ηγετών της Δημήτρης Διαμαντίδης. Επειτα από 126 αγώνες, 766 πόντους, ένα χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2005, ένα αργυρό μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ 2006 και ένα αργυρό στους Μεσογειακούς 2001, ο 30χρονος γκαρντ έγραψε τους τίτλους τέλους θέλοντας να αφοσιωθεί αμιγώς στον σύλλογό του (ΠΑΟ). Την ίδια στιγμή το συμβόλαιο του ομοσπονδιακού τεχνικού κ. Γιόνας Καζλάουσκας εξέπνευσε, ενώ και ο Κώστας Τσαρτσαρής - απογοητευμένος από την πενιχρή συμμετοχή του (4΄) στον κρίσιμο αγώνα με την Ισπανία- σκέφτεται να αποχωρήσει από την Εθνική.

* Τα αποτελέσματα της φάσης των «16» του Μουντομπάσκετ: ΣερβίαΚροατία 73-72, Ισπανία- Ελλάδα 80-72, Σλοβενία- Αυστραλία 87-58, Τουρκία- Γαλλία 95-77, ΗΠΑΑνγκόλα 121-66, Ρωσία- Νέα Ζηλανδία 78-56. Το σημερινό πρόγραμμα: Λιθουανία- Κίνα (18.00), Αργεντινή- Βραζιλία (21.00).

Η επόμενη ημέρα
Η αλήθεια είναι ότι Διαμαντίδης δύσκολα ξαναβγαίνει, ωστόσο δεν αποτελεί μακρινό παρελθόν η περυσινή επιτυχία της Εθνικής που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας μολονότι αγωνίστηκε χωρίς τους Διαμαντίδη,Θοδωρή Παπαλουκά, Τσαρτσαρή καιΠαναγιώτη Βασιλόπουλο.

Τα περιφερειακά όπλα της ήταν οιΒασίλης ΣπανούληςκαιΝίκος Ζήσης, ο εκκολαπτόμενος Νικ Καλάθηςκαι ο πρωτοεμφανιζόμενος Γιάννης Καλαμπόκης , ενώ από πίσω έρχονται για να στελεχώσουν την Ανδρών οιΚώστας Βασιλειάδης ,Κώστας Παπανικολάου, Νίκος ΠαππάςκαιΚώστας Σλούκας. Εθνική λοιπόν θα υπάρχει και μετά την αποχώρηση του «τρισδιάστατου» περιφερειακού, ο οποίος μετά την περυσινή εγχείριση στους κοιλιακούς έκρινε ότι η συνεχής καταπόνηση σε σύλλογο (προσφάτως υπέγραψε νέο τριετές πλουσιοπάροχο συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό) και Εθνική μειώνει τα χρόνια ποιοτικού μπάσκετ που έχει μπροστά του.

Οσο για τον προπονητή που θα διαδεχτεί τον κ. Καζλάουσκας; Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες προκρίνεται ελληνική επιλογή. Τις τελευταίες ώρες έχουν ακουστεί όλα τα ονόματα των ικανών ελλήνων προπονητών (Μπαρτζώκας, Σφαιρόπουλος,Ζούρος,Κατσικάρης ,Σκουρτόπουλος), του ομοσπονδιακού τεχνικού κ.Κώστα Μίσσα , καθώς και το όνομα του προκατόχου του Λιθουανού, κ.Παναγιώτη Γιαννάκη, από τη στιγμή που ο «Δράκος» δεν δεσμεύεται πια με συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό. Ακόμη βέβαια είναι νωρίς για τη διαδοχή, η οποία τα προηγούμενα χρόνια αποφασίστηκε λίγους μήνες πριν από την επίσημη διοργάνωση. Πηγη Το Βημα

Δεν υπάρχουν σχόλια: